Hjem
Det medisinske fakultet
studiestart

Ny student ved Det medisinske fakultet

Velkommen til studiestart ved Det medisinske fakultet!

studenter spiser is i solen
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

Velkomstuken

Studiestart er full av ny informasjon, nye mennesker og mange inntrykk! Det er både gøy og spennende, men det er også helt normalt å føle seg litt overveldet i begynnelsen. Kanskje er du bekymret for å gå glipp av viktig informasjon, eller kanskje du har flyttet til en helt ny og ukjent by. Ingen grunn til bekymring - hos oss blir du tatt godt imot. 

Er du ny masterstudent? Se egen nettside for nye masterstudenter!

Hva skjer når du kommer hit?

Første studiedag er mandag 12. august.

Kl. 09.30 - 09.45: Møt faddergruppen din ved Den blå steinen i Bergen sentrum (du får mer informasjon om hvilken faddergruppe du tilhører, i uken før studiestart). Fadderne dine tar deg med til velkomstseremoni på Muséplass, og deretter opp til campus for lunsj, omvisning og et obligatorisk orienteringsmøte.

Fra 7. juni kan du se tid og sted for obligatorisk oppmøte på studieprogramsiden til ditt studie:

En stor del av velkomstuken er fadderaktivitetene. Disse er organisert av studenter og fokuserer på sosiale aktiviteter som for det meste foregår på kveldstid. Det er planlagt mange forskjellige aktiviteter, så sannsynligheten er stor for at du finner noe du liker!

Det skjer mye i velkomstuken, og det er helt greit å ta pauser på ettermiddagene. Du kan også velge bort enkelte fadderaktiviteter hvis du trenger det. I tillegg er det viktig å drikke nok vann, få i seg nok mat og få nok søvn.

Les mer om organiseringen av fadderaktivitetene og få svar på ofte stilte spørsmål på uib.no/fadderaktiviteter

Nye studenter i vremleareal på studiestart
Foto/ill.:
Paul André Sommerfeldt

Fadderarrangement

Mandag 12.08

Kl. 09.30 - 10.00: Møt faddergruppen din ved Den blå steinen

Kl. 10 - 10.45: Velkomstseremoni på Muséplassen
Kl. 10.45 - 14: Lunsj og omvisning på fakultetet, og obligatoriske orienteringsmøte (se din studieprogramside for nøyaktig tid og sted)
Kl. 16: Pizzamiddag utenfor Odontologen
Kl. 21: Kick-off på JADA  
Tirsdag 13.08Kl. 17 - 21: Byen rundt
Kl. 21: Helhus på Kvarteret med Det psykologiske fakultet
Onsdag 14.08Kl. 16 - 16.30: Matpausestasjon bak Studentsenteret
Kl. 17 - 20: Idrettsdag på Skansemyren "Medfaks mester"
Kl. 22 - 01: Utekino (sted kommer)
Torsdag 15.08Kl. 10 - 17: Studenttorg i Grieghallen
Kl. 21: Afterski på Heidis
Fredag 16.08

Kl. 17 - 23: Hallaien studentkonsert på Koengen

Kl. 23: Etterfest på NATT
Lørdag 17.08Kl. 12 - 15: Helhus på Kvarteret
Kl. 17 - 21: Leilighet-til-leilighet
Kl. 21: Møtes på Bryggen 
Søndag 18.08Kl. 13 - 16: Fjelltur med UiB
Kl. 15 - 18: Grilling i Nygårdsparken

Følg med på hva som skjer på fadderstyrets Instagram-konto: @velkomstukenmedfak

Introduksjonskurset for nye medisin- og odontologistudenter

Studenter som starter på enten medisin- eller tannlegestudiet, begynner med undervisning allerede andre dag i velkomstuken. Kurset strekker seg over 7 dager (13. august - 22. august) og gir 1.5 studiepoeng. Kurset er obligatorisk. Kurset inngår ikke i semestereksamen. Det er et arbeidskrav etter endt kurs som må bestås. Formålet med kurset er å gi dere en myk start på studiet. Du vil møte mange undervisere og pasienter, og du får en introduksjon til flere av de fagene du vil møte senere i studiet. Hvis du lurer på noe om introkurset, kan du kontakte Anne Berit Guttormsen.

Tre ting det er lurt å gjøre som ny student ved Det medisinske fakultet

1. Søk om (og lever inn) politiattest

De fleste nye studenter må levere polititattest når de begynner hos oss. Flesteparten kan gjøre dette via StudentWeb, etter å ha blitt tatt opp som student hos oss. Farmasi-studenter må levere to forskjellige polititattester, og søker derfor ikke via Studentweb. De søker om begge politiattestene direkte på politiets nettsider.

Les mer om hvordan du søker om politiattest og hvorfor du trenger det, og finn innleveringsskjema.

2. Finn ut om du skal søke om godkjenning av tidligere utdanning

Har du studert tidligere, og ønsker å gjøre emner du allerede har tatt til en del av din nye grad? Du kan søke om å få godkjent tidligere emner, og få fritak fra emner som inngår i ditt studium. Det er lurt å søke om godkjenning av tidligere utdanning senest 1. september.

Har du tatt ex.phil. tidligere? Da trenger du ikke ta det igjen.

Se hvordan du kan få godkjent tidligere utdanning og finn søknadsskjema.

3. Vurder om det er aktuelt for deg å ta vaksiner eller medisinsk testing

Enkelte av våre studenter anbefales å ta bestemte vaksiner, og er pliktig å ta medisinske tester hvis de har vært utsatt for smitte. Du kan se om dette gjelder deg på uib.no/med/vaksine

Bli kjent med Det medisinske fakultet

Det er mye nytt når man begynner å studere. Her har vi samet litt informasjon som vi håper kan være en god introduksjon til det nye studiestedet ditt.

Hva er Det medisinske fakultet?

Det medisinske fakultet er ett av UiBs syv fakulteter, og består av fem institutter:

Institutt for biomedisin (IBM)

IBM står for utdanning og forskning på biologiske mekanismer innen menneskets helse og sykdom.

Institutt for klinisk odontologi (IKO)

IKO utdanner tannleger og tannpleiere. De tilbyr variert tannlegestudium, helsefremmende tannpleierprogram, samt utfører behandling og driver et høykompetent forskningsmiljø.

Institutt for global helse og samfunnsmedisin (IGS)

IGS driver forskning og utdanning på et bredt spekter av fagområder, som fysioterapi, genetisk veiledning, epidemiologi, samfunnsmedisin, statistikk, sykepleie, samfunnsfarmasi, etikk og allmennmedisin.

Klinisk institutt 1 (K1)

K1 gir undervisning i profesjonsutdanningen i medisin, samt bachelor- og masterutdanning i ernæring. De har også undervisning for odontologi- og tannpleierstudenter innen patologi.

Klinisk institutt 2 (K2)

K2 har ansvaret for 45 emner, hovedsakelig innenfor medisin- og farmasistudiet, men også for emner i odontologi og tannpleie, samt masteremner innen immunologi og virologi.

 ... og vi har 12 ulike studieprogram:

Bachelorprogram

  • Ernæring
  • Tannpleie

Masterprogram

  • Biomedisin
  • Global helse
  • Helse og samfunn
  • Klinisk ernæring
  • Klinisk masterstudium for fysioterapauter i manuellterapi
  • Kvalifiseringsprogrammet for tannleger med utdanning utenfor EU/EØS-området
  • Spesialistutdanning i odontologi

Integrerte masterstudier og profesjonsstudier

  • Farmasi

  • Medisin
  • Odontologi (tannlege)

Våre studenter, forskere og undervisere kjennetegnes av et ønske om å jobbe med, og for, mennesker. Som fremtidig helsearbeider kan du bidra, ikke bare til å bedre den generelle folkehelsen, men også enkeltmenneskers liv!

oversiktsbilde Det medisinske fakultet
Foto/ill.:
UiB

Bli kjent med campus 

Det medisinske fakultet ligger på Haukeland/Årstadvollen. Du kommer til å besøke flere forskjellige bygg, og kanskje andre fakulteter gjennom studietiden. Den første dagen kommer fadderne dine til å ta deg med på en campusomvisning. Da er det verdt å merke seg lesesalene, kollokvierommene som kan bookes, informasjonssenteret og kantinen!

Få oversikt over alle byggene og hva de inneholder.

Infosenteret - vi er her for deg! 

Trenger du hjelp? Ønsker du studieveiledning? Kontakt oss i UiBhjelp! Logg deg på, trykk "Få hjelp", så hører du fra oss på UiB-e-posten din så fort vi har et svar. Du kan også besøke Informasjonssenteret i Armauer Hansens hus (AHH), mandag til fredag mellom kl. 12.00 – 14.00.

Se hva infosenteret kan hjelpe deg med, eller få svar på det du lurer på under ofte stilte spørsmål.

Engasjer deg i studentmiljøet! 

Å ta del i studentmiljøet på fakultetet gir deg flere sosiale arenaer, spennende erfaringer og nye venner fra ulike kull og studieretninger. Det finnes flere måter du kan engasjere deg på, for eksempel kan du bli tillitsvalgt på kullet ditt, du kan stille til råd og utvalg, eller du kan bli med fagutvalget til ditt studieprogram:

Ernæring: Ernæringsstudentenes fagutvalg (EFU) 

Farmasi: Farmasøytisk fagutvalg (FFU) 

Medisin: Medisinsk fagutvalg (MFU)

Tannpleie og odontologi: Odontologiske fagutvalg (OFU)

Fagutvalgenes oppgave er å være studieprogrammets stemme, og bidra til å kvalitetssikre undervisningen, forbedre studiehverdagen og fremmme medstudentenes interesser. Fagutvalgene er undergrupper av studentutvalget: Medisinsk studentutvalg (MEDSU). MEDSU er bindeleddet mellom fakultetet og studentene, og har som hovedmål å bidra til en god studiehverdag for alle studenter ved fakultetet.

Det finnes også en rekke studentorganisasjoner ved fakultetet, deriblant flere idrettsgrupper, en studentbar som drives av fakultetets studenter, organisasjoner med kultur- eller samfunn som hovedfokus, i tillegg til organisajsoner med et sterkt faglig fokus. Du finner garantert en gruppe som passer for deg og dine interesser!

Å være med i en studentorganisasjon er en helt super mulighet til å få nye venner, lære mye nytt, være med på sosiale arrangementer og bygge verdifulle nettverk. Å jobbe frivillig for en organisasjon gir deg også veldig nyttig arbeidserfaring som man kan ta med seg videre inn i arbeidslivet når den tid kommer. 

Les mer om alle våre fagutvalg og studentorganisasjoner, og følg dem på sosiale medier for å se hva de finner på!

Hva skjer videre i semesteret?

Det er flere ting som skjer ved fakultetet når velkomstuken er over, Mentorordningen og Mulighetsreisen er noe av det

Mentorordningen

Alle nye studenter ved fakultetet får tilbud om å delta på mentorordningen. I grupper vil du få hjelp og veiledning av viderekomne studenter på fakultetet, som kan svare på ulike spørsmål du har om studietilværelsen.

Les mer om hvordan mentorordningen funker.

Mulighetsreisen

Mulighetsreisen er en seminarserie for alle studenter ved fakultetet. På seminarene kan du lære mer om forskningen som gjøres ved fakultetet. Etter seminaret er det gratis pizza og brus til alle deltakerne - altså en perfekt måte å båre lære noe og spare middags-budsjettet samtidig.

Det er omtrent tre seminarer i semesteret, og de går alltid onsdager kl. 16.15 - 17.00. Høsten 2024 blir det seminarer 18. september, 16. oktober og 13. november.

Les mer om Mulighetsreisen her.

    Bli klar som student ved MED