Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Nyhet

Avskjedsmarkering ble boklansering

Eldbjørg Haug benyttet anledningen til å presentere ny bok om reformasjonen.

Bok og Haug
Professor Eldbjørg Haug taler ved markeringen i Knut Fægris hus.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland

Hovedinnhold

– Jeg har nå lest den mange, mange ganger, og kan helt ydmykt si at det er blitt en helt strålende bok, sa historieprofessor Haug i Knut Fægris hus i begynnelsen av november.

Mange hadde møtt opp for å være med på lanseringen av «Fra avlatshandel til folkekirke: Reformasjonen gjennom 500 år», en ny antologi redigert av Haug. Boken blir gitt ut i forbindelse med 500-årsjubileet for reformasjonen, men de fremmøtte var ikke bare kommet for å få presentert ny litteratur, de var også der for å takke av Haug, som nå går av med pensjon.

– Vemodig, men det skal selvsagt markeres, innledet Jan Heiret, instituttleder ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (AHKR).

Spennende karriere

Han påpekte at det var typisk Haug å kombinere inngangen til pensjonisttilværelsen med et nytt arbeid, og beskrev henne som:

– Engasjert, skarp og tydelig, men også raus og åpen. Både som forsker og underviser, men kanskje spesielt som masterveileder.

Elbdjørg Haug leverte hovedoppgaven sin i 1972, men har i motsetning til mange av sine kollegaer ikke brukt hele yrkeslivet innen akademia. Etter fullført utdanning ble det mange år i Utenriksdepartementet, før hun returnerte til universitetslivet igjen på 90-tallet.

– Doktoravhandlingen var et faktum i 1996, og 11 år etter - samme år som opprettelsen av AHKR - ble du professor, oppsummerte Heiret.

Ved avskjedsdelen av markeringen tok også prodekanen for utdanning og internasjonalisering ved Det humanistiske fakultet (HF) ordet:

– Vi på fakultetet vil gjerne takke deg. Du har hatt en meget spennende karriere, og vi er spesielt glad for alt du har fått til gjennom dine 20 år ved Universitetet i Bergen, sa Claus Huitfeldt.

Gir seg ikke helt

Avskjedsgaven til UiB ble boken, som Spartacus forlag sammen med redaktør Haug, lanserte på hennes egen markering.

– Det hele startet med en idemyldring for rundt 10 år siden, som etter hvert ble til et samarbeid med Reformasjonsbyen Bergen 2017, fortalte Haug selv, som spesielt ville takke forlaget:

– Vi har hatt en meget god dialog med gjennom hele prosessen. I tillegg fortjener også AHKR, Universitetsfondet og Fritt Ord en stor takk for at de bidro til å finansiere prosjektet.

Anne-Hilde Nagel, også hun tidligere professor ved AHKR og nå emerita, sa følgende om sin gode kollega:

– Det brente på et tidspunkt et blått lys for prosjektet, men da trådte Eldbjørg til som redaktør. Det reddet boken. Jeg vil gjerne gratulere deg både som redaktør, og med din nye pensjonisttilværelse.

Men til tross for sin nye hverdag som professor emerita, har Haug ingen planer om å legge forskergjerningen på hyllen.

– Jeg holder nå på med et nytt prosjekt om Kalmar-unionen, og har fått forskningsplass ved Nasjonalbiblioteket, kunne hun berolige de fremmøtte.