Hjem
Aktuelt
Arendalsuka 2024

Får vist frem bredden ved UiB under Arendalsuka

Under Arendalsuka har UiB bidratt med arrangementer om alt fra toppmøte om kunnskapspolitikk, klimarisiko, digitale omstillinger i næringsliv og utdanning, til myteknusing om havets helse, overgangsalder og frafall av kvinner i arbeidslivet. - UiB har markert seg med en imponerende faglig bredde under Arendalsuka, oppsummerer UiB-rektor Margareth Hagen.

Neste
Kunnskapspolitisk toppmøte 2024
Oddmund Løkensgard Hoel, forsknings- og høyere utdanningsminister (Sp) ble konfrontert med tallene fra årets Kunnskapsbarometer foran en fullsatt sal på Arendalsuka. Moderator for debatten var Siri Kleiven Strøm, UiB.
Foto/ill.:
UiB
1/2
Arendalsuka 2024
Statsråden utfordres av topplederne i sektoren. Fv: Moderator Siri Kleiven Strøm, statsråd Oddmund Løkensgard Hoel, rektor UiB Margareth Hagen og rektor NTNU Tor Grande.
Foto/ill.:
UiB
2/2
Tilbake

Hovedinnhold

-Arendalsuka har vært vellykket for UiB, også i år. Vi ser at dette en viktig arena å være til stede på, både for å vise frem bredden i forskningen vår til publikum og vise at kunnskapen vi besitter er relevant for å løse de store samfunnsutfordringene, sier Margareth Hagen som har tilbakelagt en hektisk uke med deltakelse i en rekke debatter og paneler. 

Ved flere anledninger fikk rektoren utfordret høyere utdanningsminister Oddmund Hoel på viktige saker for universitets- og høyskolesektoren - blant annet under kunnskapspolitisk toppmøte på torsdagen, som UiB arrangerte for andre år på rad i samarbeid med Khrono. 

Utfordret statsråden

- Jeg utfordret statsråden på viktigheten av å ha en arbeidsdeling i sektoren, breddeuniversitetenes særlige oppgave som forvalter av forskningskvalitet, internasjonale forskersamarbeid, og kunnskapsberedskap. Jeg håper vi kan fortsette å ha god dialog i det videre arbeidet med kunnskapsdepartementets systemmelding som skal legges frem våren 2025, sier Hagen. 

På toppmøtet møttes sentrale toppolitikere og ledere fra flere forsknings- og utdanningsinstitusjoner. I år som i fjor ble ferske tall fra Kunnskapsbarometeret presentert, i år ved seniorrådgiver i Opinion, Jan Behrens. Undersøkelsen måler holdninger til forskning og forsknings- og utdanningspolitikk i befolkningen.

Universitetene fremdeles høy tillit i befolkningen

Meningsmålingen gir innsikt i hva det norske folk mener om universiteters rolle i samfunnet, i tillegg til spørsmål relatert til konkrete nyhetshendelser.

Resultatene viser blant annet at et solid flertall (83%) av den norske befolkningen mener universitetene har en viktig samfunnsfunksjon. Tallet er relativt stabilt om vi sammenlikner med i fjor. 

Undersøkelsen viser også at flertallet mener vi bør bruke mer eller mindre penger på forskning,at tilliten til universitetene er noe svekket (sammenliknet med fjoråret) etter statsrådenes fuskesaker, og at høyre, som i fjor er det partiet med den beste kunnskapspolitikken.

Her kan du se resultatene fra Kunnskapsbarometeret 2024

Noen flere glimt fra UiB sine bidrag under Arendalsuka

En rekke UiB-ere har deltatt i paneler og debatter under Arendalsuka. Her er noen smakebiter: 

Arendalsuka 2024
Foto/ill.:
UiB

Foto: F.v: Prorektor Pinar Heggernes, digitaliseringsminisert Karianne Tung og rektor Margareth Hagen

Prorektor Pinar Heggernes utfordret digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) på hvordan vi skal sikre digital kompetanse for fremtidens arbeidsliv. På dette feltet er UiB allerede i front med å tilby ulike digitale emner til bedrifter, DIGI-pakken, til ansatte og studenter. - Utdanningene må endre seg, men ikke alle institusjoner har kompetanse til å oppgradere utdanningene alene, sa Heggernes i panelsamtalen i samarbeid med Bergen Næringsråd.

Arendalsuka 2024
Foto/ill.:
UiB

Bilde: F.v: Katja Enberg (UiB), Geir Huse (HI) og Øyvind Fiksen (UiB) 

Er plast i havet så farlig som media skal ha det til? Ulike myter om havets helse gav utgangspunkt for en samtale mellom marin dekan ved UiB Øyvind Fiksen  og forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Geir Huse som kunne avkrefte myten om at det er mer plast i havet enn fisk, og at mikroplast fremdeles finnes i relativt små konsentrasjoner i havet. - Du finner langt høyere konsetrasjon av mikroplast i husstøv enn i et blåskjell", konstaterte Fiksen under arrangementet. 

Arendalsuka 2024
Foto/ill.:
UiB

Bildet: Fv: Moderator Stig Arild Pettersen, Vigdis Vandvik (UiB), Gro Sandkjær Hanssen, professor Oslo Met, Gina Ytteborg, Statens Vegvesen, Andrew Kroglund, Besteforeldrenes klimaaksjon 

Når må vernet vinne?, var spørsmålet i et panel om naturforvaltning og utbygging. Vigdis Vandvik, UiB-professor og medlem av Naturrisikoutvalget, fortalte en fullsatt sal at det går forbausende dårlig med det vern av biologisk mangfold i Norge. I dag er 20% av alle arter i Norge rødlistet. Mye av dette skyldes mangel på kunnskap om naturtap og naturrisiko når vi bygger ut natur. Arealpolitikken trenger tydelige rammer og vi må regne ut naturtap når vi lager arealplaner, var konklusjonen fra både forskerne, aktivister og Vegvesnent som stilte med sin bærekraftsdirektør. 

Arendalsuka 2024
Foto/ill.:
UiB

Bilde: Fv: Line Tiller (moderator), Tone Grindland (NHO), Linda Hofstad Helleland (H), Tove Elise Madland (Ap), Sissel Skoghaug (LO) og Silje Mæland UiB.  

På arrangementet "Overgangsalderen, kvinners vei ut av arbeidslivet, belyste UiB det store behovet for mer forskning på kvinnehelse og overgangsalder spesielt. Hvordan kan vi kan tilrettelegge for at kvinner ikke faller ut av arbeidslivet i denne livsfasen? Flere i panelet delte sine egne personlige erfaringer i møte med helsesystemet. - Kvinner i jobb er bedre helse for hele samfunnet, fastslo UiB-professor Silje Mæland,  leder for KLAR-prosjektet som forsker på kvinnehelse, overgangsalder og arbeidsliv.