Hjem
Aktuelt
Nyhet

– Det er ingen tillitskrise til forskningen

En UiB-støttet studie viser fortsatt stor oppslutning til forskning globalt, selv om medielandskapet kan gi et annet inntrykk. – Nå må vi som forskere spørre oss selv hvordan vi skal forvalte denne tilliten, sier professor Håvard Haarstad ved Senter for klima- og energiomstilling (CET).

Håvard Haarstad
Professor Håvard Haarstad ved CET-senteret mener det er viktig at forskere tenker over hvordan de forvalter tilliten fra den generelle befolknngen.
Foto/ill.:
Senter for klima- og energiomstilling (CET)

Hovedinnhold

Studien er den største som er gjennomført etter pandemien om tillit til forskning og ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Human Behaviour. Funnene er basert på en verdensomspennende undersøkelse der 71.000 personer fra 68 land har svart. 

I Norge er det UiB-forskerne Håvard Haarstad og Silje Kristiansen ved Senter for klima- og energiomstilling (CET) som har oversatt og distribuert undersøkelsen.

Den vil diskuteres under åpningssesjonen på "Day Zero", som er en del av Bærekraftskonferansen i Bergen

– Undersøkelsen viser at det er relativt god tillit til forskere. Det er interessant, all den tid vi ser strømninger i politikken og høyrepopulisme som tilsier en viss skepsis mot forskning, sier Haarstad.

Trump og Musk

Både under koronapandemien og i klimadebatten har enkeltgrupper ytret motstand mot vitenskap og forskere. Haarstad mener det er grunn til å sette spørsmål ved hvor stor stor denne bevegelsen er. 

– Man kan tenke det verste, men det er ingen tillitskrise til forskningen ut fra de generelle tallene. Det er et viktig innspill å ta med seg i en tid der Donald Trump og Elon Musk får enormt mye oppmerksomhet. Det er lett å tenke at nå er det denne typen holdninger som råder, sier Haarstad.

Utydelig skille 

Professoren mener likevel det er viktig at forskere tenker over hvordan de skal forvalte tilliten på en god måte, og hvordan de kan møte motstemmene og skepsisen blant enkelte miljøer. 

– Vi har et medielandskap der det er vanskelig for folk å skille mellom forskningsbasert kunnskap og ting som ikke er faktabasert. Ungdommer får f.eks mye av nyhetene gjennom sosiale medier. Derfor må vi finne gode strategier for å manøvrere i dette. 

I Norge hadde undersøkelsen ca. 800 respondenter og utgjør et tverrsnitt av befolkningen. Undersøkelsen viser at Norge ligger litt under gjennomsnittet når det gjelder å stole på forskere.

– Det har vært noen undersøkelser tidligere som har vist at Norge er mer skeptiske til særlig klimaforskning enn land vi sammenligner oss med. Jeg fryktet studien skulle bekrefte dette, men det gjør den ikke. Jeg synes likevel Norge som nasjon burde ligget høyere på indeksen, tatt i betrakning at vi er en høyt utdannet nasjon, sier Haarstad.

Hele publikasjonen er tilgjengelig her: https://www.nature.com/articles/s41562-024-02090-5