Hjem
Bergen Søvn og Kronobiologinettverk

Digitalt tilsyn og søvn hos eldre

Formålet med forskningsprosjektet er å undersøke om løsningen Digitalt tilsyn påvirker søvnkvaliteten hos eldre pleietrengende. Digitalt tilsyn er et velferdsteknologisk hjelpemiddel som muliggjør visuelle tilsyn uten at ansatte må være fysisk til stede.

Collage: Et kamera, en eldre sovende kvinne og en søvnradar plassert på et nattbord
Foto/ill.:
Bilde fra våre samarbeidspartnere: Bilde 1 fra venstre Tellu, bilde 2 og 3 fra venstre Somnofy

Hovedinnhold

Digitalt tilsyn monteres på soverommet til brukeren og reduserer og erstatter fysiske tilsyn som ordinært gjennomføres av helsepersonell. Søvn måles med bruk av søvnmonitoren Somnofy. Med bruk av radarteknologi, estimerer måleinstrumentet når personen legger seg, total søvntid, søvnkvalitet, tid i de ulike søvnstadiene, søvnlatenstid (fra personen legger seg i seng og faktisk sovner) og oppvåkninger i løpet av natten.

Deltakelse i prosjektet er frivillig og samtykkebasert

Studien inkluderer eldre over 60 år, bosatt i tre Norske kommuner (Alver, Øygarden og Luster) som rekrutteres fra hjemmetjenesten og omsorgsboliger. I en periode på 20 dager vil brukerne motta Digitalt tilsyn (10 dager) og fysisk tilsyn (10 dager) i ett kryssbalansert design. Søvn kartlegges i hele perioden for å undersøke om digitalt tilsyn påvirker søvnkvaliteten til de deltakende brukerne.

Alle deltakere i forskningsprosjektet om digitalt tilsyn og søvnkvalitet hos eldre må signere en samtykkeerkæring: 

Velferdsteknologi for fremtidens helsetjenester

Det er forventet en betraktelig økning i antallet eldre pleietrengende i Norge i årene som kommer (Wettergreen et al., 2019). Dette vil legge et økt press på de kommunale omsorgstjenestene som allerede har begrensede ressurser. Velferdsteknologi trekkes fram som en mulig løsning for å møte fremtidige behov og krav innen helsetjenester. Etterspørselen etter ny velferdsteknologi øker derfor, og flere aktører undersøker de ulike perspektivene på velferdsteknologi knyttet til blant annet sosial og teknologisk forandring i samfunnet. 

Kommunene som deltar i prosjektet

Øygarden kommune 
Øygarden kommune 
Øygarden lokalmedisinske senter
Blombakkane 77
5354 STRAUME

Alver kommune 
Alver kommune 
Alver kommune/innbyggerservice
Kvernhusmyrane 25
5914 ISDALSTØ

Luster kommune 
Luster kommune 
Rådhusvegen 1, Gaupne
Postboks 77
6866 GAUPNE