Hjem
For ansatte
Seminar

Psykologiske støttegrupper for Ph.D og forskere i tidlig karriere

Andreas H. Schei, psykolog i Bedriftshelsetjenesten (BHT) ved UiB inviterer Ph.D og unge forskere til gruppesamtale om utfordringene du kan møte på i en akademisk karriere.

Hovedinnhold

"Takk igjen for at du satte opp og tilrettela gruppen på tors. Det hjalp meg virkelig å høre andre mennesker dele sine erfaringer og føle at jeg ble lyttet til og følt med. Og jeg likte virkelig at vi alle jobbet sammen for å finne løsninger." 

PhD, våren 2022 

 

Velkommen til en gruppesamtale hvor vi vil utforske utfordringene du tar opp. Oftest viser det seg at utfordringene som blir tatt opp i gruppen er noe mange eller de fleste opplever eller har opplevd. Sammen kan vi dele støtte, innsikt og finne gode løsninger. Mange opplever lettelse over opplevelsen av å ikke være alene med sine utfordringer. Disse gruppene er åpne for alle fakulteter, de holdes på engelsk og ingen sak er for liten eller for stor til å ta med. Tilbakemeldingene har vært svært positive, og folk forteller de føler seg oppmuntret, med fornyet håp og følelse av tilhørighet. 

Hvordan gjør vi det: 

Formatet er en tre timers økt hvor alle deltakerne tar med seg en arbeidsrelatert utfordring, emosjonell og/eller konkret. Hvis det er noe i privatlivet ditt som gjør det vanskelig for deg å gjøre jobben din, så er det helt greit å ta med. Du er også hjertelig velkommen til å komme til disse gruppene hvis du nettopp er i gang med doktorgraden, og bruker gruppen til å forebygge stress eller dele det som skjer med deg i et støttende miljø. 

Typiske emner: 

  • Frustrasjon eller konflikt med veileder 

  • Utfordringer med kollegaer 

  • Kulturelle utfordringer i Norge eller på laboratoriet 

  • Håpløshet med forskningen – spiller det noen rolle? 

  • Balanse i arbeidslivet, familieproblemer og egenomsorg 

Det er du som vet hva du trenger støtte med for at du skal trives i ditt liv og jobb. 

Gruppen holdes med følgende struktur: 

  • Du vil få noen minutter til å dele med gruppen hva som skjer for deg. 

  • Vi vil snu stolen din bort fra gruppen. 

  • 10-15 minutter med gruppeutforsking av delingen din mens du lytter til samtalen. 

  • Første fokus er emosjonell bevissthet, hvilke følelser som var til stede for den som delte og hos lytterne. 

  • Til slutt vil gruppen se på mulige løsninger. 

  • Fullfør ved å snu stolen tilbake til gruppen og du vil få muligheten til å dele opplevelsen din hvis du ønsker det. 

Denne tilnærmingen kan virke rar, men dette er en anerkjent intervensjon basert på "reflekterende team". Mange opplever at det er godt å slippe å svare eller reagere på noen måte på andres refleksjoner. Å kunne ta en pause og bare motta andres refleksjoner av det du har delt og tenke på dem i din egen tid og på dine egne premisser. 

Påmelding: 
Det er begrenset med plasser, og hvis alt er fullbooket oppfordrer vi deg til å melde deg på venteliste. Dersom du ikke kan delta ber vi deg gi beskjed så snart som mulig slik at noen andre kan ta plassen din. 

Gruppen ledes av Andreas H. Schei, psykolog i bedriftshelsetjenesten. Ved påmelding vil du motta en e-post med ytterligere informasjon. Hvis alle plasser er booket anbefaler vi at du skriver deg på ventelisten.