Utbetaling - for deg som leder og saksbehandler
Her finner du informasjon om blant annet kjøreplan og frister for lønnskjøring, omposteringer i SAP, skatt for utenlandske ansatte og pensjonistavlønning.
Hovedinnhold
Kjøreplan og frister for lønnskjøring
Lønn utbetales i henhold til kjøreplan. Detaljert kjøreplan for inneværende år finner du her.
- Hovedlønn utbetales en gang per måned. Nyansettelser eller endringer i lønn for ansatte må registreres innen frist for registrering - og godkjenningsfrist for godkjenner 2. Tjenestesenter for lønn, reise og fravær er avhengig av å få tilsendt denne type saker en uke før fristen for å garantere at det blir registrert til neste lønnskjøring.
- Bonuslønn utbetales to ganger per måned. Utbetalinger til bonuslønn må være mottatt før registrering - og godkjenningsfrist for godkjenner 2.
- Reisekjøring (alle kunder) utbetales to ganger per måned. Leder med budsjettdisponeringsmyndighet må ha godkjent reiseregning eller utgiftsrefusjonsskjema innen registrering - og godkjenningsfrist for godkjenner 2 for at det skal komme med på aktuell reisekjøring.
Omposteringer og konteringsendringer i SAP
Ompostering av lønns- og reisekostnader skal føres i SAP. Lønns- og reisekostnader flyttes eller rettes ved at det sendes et omposteringsbilag med de korrekte konteringsopplysningene i UiBhjelp til Tjenestesenter for lønn, reise og fravær. Saken må være godkjent av BDM (budsjettdisponeringsmyndighet). Omposteringen vil vises i regnskapet etter første lønns-/reisekjøring etter at endringen er registrert i SAP. Se kjøreplan her.
Skjema for Ompostering av reisekostnader, timelønn mm. i SAP brukes for å:
- Ompostere reisekostnader
- Ompostere oppgavepliktige utgiftsrefusjoner
- Ompostere timelønn/timekontrakter
- Ompostere honorar/oppdragskontrakter/godtgjørelse/stipend
Skjema for Ompostere/endre kontering av månedslønn og reise brukes for å:
- Ompostere/Endre kontering av lønn og reise (månedslønn). Man angir dato endringen skal gjelde fra.
Alle avledede artskonti som berøres av et omposteringsbilag, blir automatisk korrigert ved føring i SAP. Det skal derfor ikke spesifiseres separate omposteringer av feriepenger, arbeidsgiveravgift, pensjonstrekk m.v. Slike artskonti kan ikke omposteres alene uten at grunnlaget samtidig omposteres.
Skatt til utenlandske arbeidstakere
Tjenestesenter for lønn, reise og fravær søker om skatteavklaring til utenlandske ansatte som ved ansettelse arbeider og oppholder seg i utlandet. For at søknad kan sendes inn, er det viktig at all nødvendig dokumentasjon foreligger i den ansattes tilsettingsmappe. Slik dokumentasjon inkluderer gyldig pass stemplet "rett kopi", arbeidsavtale med informasjon om arbeid fra utlandet og eventuelt D-nummer.
Dersom den ansatte kommer til Norge, må Tjenestesenter for lønn, reise og fravær få informasjon om datoer for opphold i Norge.
Den ansatte kan selv melde inn dager for opphold i Norge via skjema i UiBhjelp.
Kronekort
Kronekort kan etter avtale utleveres til utenlandske ansatte, eksterne eller studenter som hverken har norsk eller utenlandsk bankkonto. Et kronekort er et betalingskort som kun kan brukes i Norge.
Utlevering av kronekort: Utlevering skal skjer etter avtale tirsdag eller torsdag mellom kl. 10:00-14:00 i Nygårdsgaten 5. Som hovedregel må personen som skal motta kronekort selv hente kronekortet. Dersom dette ikke er mulig må det avklares med Tjenestesenteret på forhånd. Kronekortet kan ikke brukes til betaling på nett, kun fysisk i Norge.
Dersom en person skal motta kronekort for oppholdsstipend, må saksbehandler fylle ut skjema Oppholdsstipend - utenlandske statsborgere. Skjema skal sendes til Tjenestesenter for lønn, reise og fravær i UiBHjelp.
Mottaker av kronekort har selv ansvar for å bruke opp beløpet på kortet. UiB har ikke mulighet til å overføre eventuelle restbeløp på kortet til en annen konto. Ved tap av kronekort må Tjenestesenteret for lønn, reise og fravær kontaktes.
Minibank Norge | Minibank Utland | Varekjøp og kontantuttak Norge | Varekjøp og kontantuttak Utland |
Kr 9.900 | pr 4 dager | Ikke aktuelt | Kr 50.000 pr 4 dagerIkke aktuell |
Pensjonistavlønning
Pensjonister som mottar alderspensjon fra offentlige pensjonskasser eller private pensjonskasser med overføringsavtale til offentlige pensjonsordninger skal lønnes etter pensjonistsats. Pensjonistsatsen er 258 kr per time fra 1. januar 2025. Satsen endres årlig og skal benyttes for alle som mottar full alderspensjon fra offentlige pensjonskasser og samtidig utfører timelønnet arbeid ved UiB. Dersom andre satser enn pensjonistsatsen benyttes, er det lovpålagt og melde dette til SPK da det vil gi redusert pensjon. TOA-kontrakt med pensjonistsats skal benyttes i forbindelse med ansettelse.
Reglene for pensjonistavlønning gjelder ikke for arbeidstakere som mottar avtalefestet pensjon (AFP). Det er andre grenser for hvor mye man kan tjene i kombinasjon med AFP uten å få redusert pensjon.
Pensjonister som ikke mottar pensjon fra offentlige pensjonskasser eller private pensjonskasser med overføringsavtale til offentlige pensjonsordninger kan lønnes etter de regulære satsene som gjelder for det aktuelle oppdraget. I de tilfellene det er fastsatt særskilte satser, skal man benytte disse og ikke satsen for pensjonistlønn. Dette er satser som er fastsatt blant annet for pensjonister som oppnevnes i utvalg og arbeidsgrupper, gjesteforelesere og tilkalte medlemmer av bedømmelsesutvalg.
Pensjonister fra UiB kan ikke benytte seg av sitt enkeltpersonforetak for arbeid utført for UiB.