Hjem
For ansatte

Verktøy og infrastruktur

UiB tilbyr ulike infrastrukturer og tjenester for håndtering og lagring av forskningsdata, både underveis og etter at prosjektet er ferdig.

Illustrasjon av puslespillbiter med et tannhjul i midten
Foto/ill.:
Modifisert fra colourbox.com

Hovedinnhold

Sikker lagring av forskningsdata underveis i prosjektet:

SAFE (Sikker Adgang til Forskningsdata og E-infrastruktur) er en løsning utvilket av IT-avdelingen ved UiB for sikker behandling av sensitive personopplysninger i forskning: https://www.uib.no/safe.

Mer informasjon om UiB retningslinjer for klassifisering og sikring av data finnes i UiBs lagringsguide: https://www.uib.no/lagring

Aktiv lagring av store datamengder (TB-rekkevidde) leveres av Sigma2, som har to søknadsrunder per år. NIRD-tjenesteplattformen tillater on-site analyser.

Arkivering/Langtidsbevaring av forskningsdata:

Som hovedregel bør du velge et fagspesifikt arkiv for å gjøre forskningsdataene dine synlege og tilgjengelige.  re3data.org er det største og mest omfattende registeret over tilgjengelige dataarkiv. 

Institusjonelle arkiver er et godt alternativ til fagspesifikke arkiver. Forskere ved UiB kan arkivere forskningsdata i DataverseNO og få veiledning under arkiveringsprosessen. Har du store mengder data, kan NIRD Research Data Archive (Sigma2) være et alternativ.

Kunstnerisk utviklingsarbeid

Research Catalogue (RC) er en ikke-kommersiell samarbeids- og publiseringsplattform for kunstnerisk forskning, levert av Society for Artistic Research. RC er gratis å bruke for kunstnere og forskere og streber etter å være et åpent rom for eksperimentering og utveksling