Hjem
For ansatte

Vanskelige saker i media

Noen saker er mer utfordrende enn andre å formidle i media. Her er åtte råd for forskere som ikke vil stikke hodet i sanden når det blåser som verst.

Hovedinnhold

Det finnes ikke ett fasitsvar for hvordan man håndterer mediekontakt. Ingen saker og situasjoner er like. Gode råd og mye øvelse gjør det likevel enklere å stå i stormen, og bli hørt.

1. Sett deg tydelige mål

Hvilken rolle vil du ha i offentligheten? Hvordan vil du jobbe for å få frem dine forskningsresultater og synspunkter i samfunnsdebatten? Legg en plan frem mot målet. Vær tålmodig. Det kan ta tid å etablere seg som en toneangivende ekspert i offentligheten.

2. Vær godt forberedt

Les kartet og lær deg terrenget. Hvem mener hva i debatten rundt ditt fagfelt? Hva sier de og hvor sier de det? Hvorfor sier de det?

Lag deg tydelige, enkle hovedbudskap, og øv på dem. Ha alle fakta og argumenter klare. Les Kommunikasjonsavdelingens råd om mediekontakt og om sosiale medier. Meld deg på mediekurs når du får muligheten.

3. Ta kontrollen selv

Ikke vent på at journalister skal ringe deg. Når vil du gå ut, med hva, og i hvilken kanal? Det kan du som oftest bestemme selv. Legg en slagplan og hold på ditt hovedbudskap. Husk at journalisten ikke er din motstander. Dere har et felles mål om å få folk engasjert og interessert i det som formidles.

4. Ikke stå alene

Bruk forskergruppen og andre kolleger. Jobb som et team om formidlingen. Vi anbefaler at formidling og mediekontakt er en naturlig del av møter og diskusjoner i forskningsgrupper. Husk at familie og venner også kan gi god støtte eller være sparringspartnere. 

5. Be om hjelp

Du har sikkert kolleger som har vært ute en vinternatt før – spør dem om hjelp og gode råd. Kommunikasjonsavdelingens rådgivere hjelper deg gjerne. Du kan kontakte oss både før og etter du bryner deg på en utfordrende mediesak. Det er ofte veldig nyttig å få snakket gjennom opplevelser i etterkant og motivere seg til neste forsøk.

6. Ikke bry deg om alt som blir sagt og skrevet

Du trenger ikke lese alt som står i alle kommentarfelt! Ett enkelt tips er å få hjelp av en venn eller kollega til å skumme gjennom når det koker som verst. Det gjelder å skille mellom usaklig og saklig kritikk, men pass på egne fordommer. De viktigste debattene i dag foregår ikke nødvendigvis i en tradisjonell avis, TV eller radio. Følg også med på blogger og sosiale medier.

7. Hold hodet kaldt

Det er helt naturlig å bli sint eller lei seg når man møter mye motstand eller får kritikk. Ta en time-out når du kjenner at det koker i topplokket! Husk at du er din egen verste kritiker. Politikere og andre samfunnsdebattanter blir som oftest kjørt hardere enn forskere.

8. Ta trusler på alvor

Meld fra til nærmeste leder om du opplever situasjoner som truende mot deg og dine. Trusler mot liv og helse skal selvsagt meldes til politiet. Du finner flere gode råd og UiBs retningslinjer for håndtering av vold og trusler i HMS-portalen.

Disse åtte rådene er utarbeidet av Seksjon for kommunikasjonsråd ved Kommunikasjonsavdelingen. Rådene ble første gang presentert på frokostmøtet «Vanskelige saker i media», 29. september 2015.  

Om du velger å delta i debatten på sosiale medier, finner du gode råd her.

Kontakt oss gjerne hvis du har innspill eller spørsmål: mediekontakt@uib.no