Hjem
Nettverk for kultur, ulikhet og demokrati

Hovedinnhold

Nettverk for studier av kultur, ulikskap og demokrati er eit tverrfagleg nettverk med utgangspunkt i det medievitskaplege miljøet ved Institutt for informasjons- og medievitskap ved Universitetet i Bergen.

Nettverket ledes av Jan Fredrik Hovden og Torgeir Uberg Nærland, som også leder prosjektene Media Poverty (NFR, Nærland). Nettverket inkluderer forskere, samt phd- og masterstudenter

Nettverket er  et forum for utvikling av forskningsarbeid om kulturbruk og kulturfeltet, med fokus på sosial ulikskap og demokrati. Forskningen er inspirert av allmenn kultursosiologi,  klasseforskning og britiske kulturstudier i kombinasjon med offentlighets- og demokratiperspektiv .

Et kjernespørsmål for nettverket er allment hvilken rolle kultur spiller for politikk- og samfunnsliv, og mer spesifikt hvordan sosial ulikhet i kultur- og mediebruk  betinger folks livssjanser og muligheter for aktivt medborgerskap. Nettverket har har et spesielt fokus på spørsmål knyttet til sosial ulikhet og kulturpolitikk, på kulturjournalistikk, allmennkringkasting,  samt utsatte samfunnsgrupper (blant annet  fattigdomsutsatte borgere og, irregulære migranter).

Flere av gruppens medlemmer er aktive i kulturpolitisk relevante fora. Jan Fredrik Hovden sitter i Kulturådet, og leder Kulturådets forskningutvalg. John Magnus Dahl er medlem i Kulturådets Utvalg for tidsskrift og kritikk. Torgeir Uberg Nærland er tidligere nestleder av Kringkastingsrådet og er medlem i Musikkutvalget som lager NOU om det norske musikkfeltet.