Reviderte retningslinjer for praksisbesøk i lektorutdanningen
Det er vedtatt reviderte retningslinjer for praksisbesøk ved lektoutdanningen ved Universitetet i Bergen. De reviderte retningslinjene ble vedtatt i praksisutvalget den 3. desember 2024.
Hovedinnhold
Formål
Vurdering av den enkelte studentens praktiske lærerdyktighet skal skje i samarbeid mellom praksisveileder(ne) og representanter for UiB. Fra UiBs side foregår underveisvurderingen av studenten i langpraksis gjennom praksisbesøk. I tillegg til at disse besøkene fungerer som en formell vurderingssituasjon, har de en veiledningsfunksjon: Hensikten med tilbakemeldingene studentene får gjennom praksisbesøket og samtalen med den besøkende fagdidaktikeren/pedagogen, er å legge til rette for refleksjoner som bidrar til kunnskapsutvikling og læring. Av den grunn spiller også det som skjer i før- og ettersamtalen som inngår i praksisbesøket, en viktig rolle i praksisbesøket som helhet.
Før besøket
A) Intern kommunikasjon og organisatoriske rammer (UiB)
- Hver student får vanligvis fire praksisbesøk, to besøk pr. langpraksisperiode. Tre av besøkene er vanligvis fra fagdidaktikere, ett er fra en pedagog. Det er en målsetning at studenter med praksis i to skolefag totalt får to besøk i hvert av disse skolefagene.
- Praksisadministrasjonen sender ut lister over hvilke studenter som skal besøkes i hvilke fag. Fagmiljøene fordeler besøkene internt.
- Praksisadministrasjonen oppretter et digitalt skjema med oversikt over alle studentene, der de som skal gjennomføre praksisbesøk skriver inn dato for besøkene sine etter hvert som avtalene settes opp. Planleggingen av praksisbesøk bør ta hensyn til denne oversikten. Det er en målsetning at praksisbesøk 1 og praksisbesøk 2 for en student ikke legges for tett.
- Det enkelte fagmiljø plikter å gi nyansatte fagdidaktikere/pedagoger opplæring i gjennomføring av praksisbesøk. Det er ønskelig at nyansatte gjennomfører sitt første praksisbesøk i samarbeid med en mer erfaren kollega.
- Fagdidaktiker/pedagog overværer normalt en hel skoletime der studenten har hovedansvaret for undervisningen. Om flere studenter er i praksis sammen i samme fag og timeplanen har flere timer etter hverandre i faget, kan man etterstrebe å besøke flere studenter samme dag. Man bør unngå veldig korte besøk (30 min. eller mindre). Det må tilrettelegges for at student(er) og praksisveileder har mulighet til å være med på ettersamtalen når observasjonen er over.
B) Kommunikasjon mellom lærere fra UiB (fagdidaktikere og pedagoger), studenter og praksisskolen/praksisveileder
- Fagdidaktiker/pedagog avtaler tidspunkt for praksisbesøket med praksisveileder, med studenten(e) på kopi. Dette gjøres normalt via e-post.
- Praksisveileder plikter å ta snarlig kontakt med praksisadministrasjonen og besøkende fagdidaktiker/pedagog hvis det er aspekter ved studentens praksis som oppleves som særskilt utfordrende, eller som praksisveileder av andre grunner mener det er viktig å informere den besøkende fagdidaktikeren/pedagogen om.
- I e-posten fra besøkende fagdidaktiker/pedagog blir det informert om at praksisbesøket både fungerer som en lærings- og veiledningssituasjon og som en vurderingssituasjon, samt forventninger til at studenten skal være aktiv, også i ettersamtalen. Det skal videre informeres om at praksisbesøket består av tre deler, førsamtale, observasjon av undervisning og ettersamtale, og at det forventes at praksisveileder er til stede i undervisningen og ettersamtalen. Fagdidaktiker/pedagog angir dessuten tidsrammene for førsamtalen og ettersamtalen.
- Hvis flere studenter er i praksis sammen, må man avtale om de andre studentene også skal være til stede i etterveiledningen.
- Til praksisbesøket skal studenten(e) utforme et veiledningsdokument. Dette dokumentet presenterer undervisningsopplegget, målene for den aktuelle undervisningsøkten, læringsaktiviteter/fremgangsmåter og fagdidaktiske/pedagogiske refleksjoner som forklarer disse valgene. I dokumentet skal studenten i tillegg identifisere aspekter ved undervisningen hen ønsker at den besøkende er særlig oppmerksom på. Studenten sender veiledningsdokumentet til den besøkende innen et avtalt tidspunkt.
Gjennomføring av praksisbesøk
- I førsamtalen skal man gå igjennom veiledningsdokumentet og konteksten for undervisningsøkten og de aspektene ved undervisningen som studenten ønsker at fagdidaktiker/pedagog skal fokusere spesielt på.
- Når studenten(e) gjennomfører undervisningen, er det normalt ønskelig at praksisveileder holder seg i bakgrunnen og observerer.
- Det forventes at studenten deltar aktivt i ettersamtalen. Denne samtalen bør av den grunn starte med studentens refleksjoner og observasjoner angående det som har skjedd i undervisningen.
- Dialogen i ettersamtalen bør legge vekt på refleksjon over planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning i lys av mer overordnede problemstillinger, tema og teorier, og med utgangspunkt i målene for praksisemnet og de didaktiske/pedagogiske emnene.
- Responsen fra den som gjennomfører praksisbesøket skal være formativ og bidra til at studenten ser et forbedrings- og utviklingspotensial i egen praksis.
- Den som gjennomfører praksisbesøket, skal gi studenten beskjed om praksisbesøket er godkjent eller ikke. Denne beskjeden skal studenten normalt få når besøket avsluttes, etter at ettersamtalen er gjennomført.
- Hvis besøket ikke godkjennes, er det viktig at studenten får beskjed om at dette ikke er ensbetydende med at de stryker i praksis, og at studenten normalt vil få et tredje besøk. Dette besøket vil bli avtalt i ettertid i samråd med praksisadministrasjonen og praksisveileder.
Etter besøket
- Den som har gjennomført praksisbesøket, fyller ut en digital besøksrapport og sender denne inn til praksisadministrasjonen innen tre virkedager.
- Hvis den som har gjennomført praksisbesøket ikke har godkjent besøket, eller om hen oppgir at studenten trenger oppfølging eller et tredje besøk, må vedkommende kort oppgi årsaken til dette i kommentarfeltet i besøksrapporten. Innholdet i denne kommentaren skal være kjent for studenten.
- Hvis fagdidaktiker/pedagog ikke godkjenner besøket, må det normalt avtales et tredje praksisbesøk. Dette gjøres i samråd med praksisadministrasjonen. Et tredje praksisbesøk kan også være aktuelt i tilfeller der et ordinært besøk under tvil blir godkjent, eksempelvis hvis den som besøker studenten har krysset av for at studenten har behov for oppfølging.
- Det tredje besøket bør i utgangspunktet gjennomføres av en annen fagdidaktiker/pedagog. Med utgangspunkt i den innsendte besøksrapporten vil praksisadministrasjonen ta ansvar for informasjonsflyten mellom fagdidaktikere/pedagoger knyttet til studenter med behov for oppfølging, eller studenter som skal ha et tredje besøk.