Hjem
Det medisinske fakultet
Utveksling

Kamelåså?

Tony Elvegaard reiste på utveksling til Aarhus i Danmark i sitt sjuende semester i medisin. Der fikk han et lite pusterom fra Norge, nye og spennende opplevelser - og noen språkutfordringer.

Det kongelige bibliotek, Aarhus
Foto/ill.:
Tony Elvegaard

Hovedinnhold

- Jeg hadde hørt mye fint om 10. semester i Aarhus, noe som tilsvarer UiB sitt 7. semester. Det var mye praksis i Øre-Nese-Hals, gode foredragsholdere og PBL – kurs i nevrologi. I tillegg til 4 hele uker med utplassering i psykiatri. Semesteret levde absolutt opp til forventningene, sier Elvegaard.

Aarhus er Danmark sin nest største by, og har omtrent dobbel størrelse av Trondheim. Aarhus er også Europas kulturhovedstad 2017, og det var derfor utallige happenings, konserter og utstillinger som trakk folk.

- Og er du glad i musikk, kunst og kultur er dette byen for deg, forteller medisinstudenten.

«Ænnø-Møæte»

Selv om Danmark er et skandinavisk land kan likevel ulike språkutfordringer gjøre seg gjeldende. I Elvegaard sitt tilfelle lå faktisk språkutfordringen hos danskene:

- Et godt eksempel på dette var når jeg sto og observerte en operasjon, og jeg skulle spørre en sykepleier om noe. Sykepleier Anne Mette hadde et stort navneskilt på brystet, så naturlig nok sa jeg navnet hennes høyt og tydelig, men til min store mistro var det ingen som reagerte.  Jeg rettet opp ryggen, vendte meg mot henne og sa navnet hennes enda høyere, men med samme resultat. Da gikk en annen sykepleier bort til meg, og sa bare: «Ænnø-Møæte», hvorpå nevnte sykepleier nærmest hoppet bort til oss og spurte meg hva jeg ville, forteller han litt lattermild.

Ellers trekker medisinstudenten frem at resten av oppholdet, dersom du hadde hørt ham snakke, kunne en lure på om han gjorde narr av danskene, eller hadde en såkalt «bulbærparalyse»  (journ. anm.: hjernestammelammelse).

Bare gjør det!

Det er mange studenter som vurderer utenlandsopphold i løpet av studiene sine, og det er gode muligheter for å dra på utveksling i medisinstudiet, både innen Nordplus, Erasmus+ og bilaterale avtaler.

Elvegaard har også noen tips til studenter som ønsker et semester i et annet land:

- Ta kontakt med noen som har vært i utlandet, eller der du kunne tenke deg å reise, og spør dem om tips og råd for akkurat det stedet. Så er det ikke sikkert du får plass, og du kan alltids takke nei til plassen du får tildelt, så du har faktisk ingenting å tape på å søke, oppmuntrer han.

Han oppfordrer også studenter til å besøke fakultetet sin utvekslingsblogg, utvekslingmofa.b.uib.no, for tips om personer en kan kontakte for mer informasjon.

Et hett tips

De første ukene på utvekslingsopphold kan være vanskelig, og det er mye en skal sette seg inn i, både nytt land, miljø og et universitet som kanskje har andre tradisjoner og undervisningsformer.

- Første uken var det vanskelig å finne frem, finne gode lesesalsplasser og bli kjent med kullet, men dersom du er litt frempå den første uken, og tar kontakt med de du sitter ved siden av, og sier du er ny på kullet, eller du snakker med sekretærene eller professorene rett før eller etter en forelesning, så gjør du deg selv en kjempetjeneste for å bli inkludert. Et hett tips er å bli invitert til alle de hemmelige gruppene for kullet, fagene, de sosiale arrangementene og for eksamensforberedelsene. Da kommer man lettere i kontakt med folk som lurer på det samme som deg, tipser Elvegaard.

Et nytt blikk

Noe av det beste med utveksling er at en får et lite pusterom fra Norge, og at en opplever noe nytt og spennende. Elvegaard fikk et helt annet blikk på hvordan en kan organisere medisinstudiet, og kom hjem med mange nye ideer til hvordan strukturere studiehverdagen sin.

- Verden blir stadig mindre, og det er viktig at en ikke snur ryggen til andre studiesteder i verden som har både glede og interesse av å dele erfaringene sine med deg og ditt studiested. Det er nyttig å se hvordan et stort universitetet organiserer og kvalitetssikrer undervisning for sine studenter. Det er også viktig å ta imot innvekslingsstudenter på en god måte, oppfordrer studenten.

Finn deg en «læsemakker»

Et målet med utveksling er å få gjort seg nye erfaringer og ta de videre med seg inn i studielivet, og senere i yrket som lege. Tony Elvegaard erfarte at det ikke nødvendigvis var så store ulikheter mellom Danmark og Norge. I Danmark kunne en si det en mente, og en har en løs og grei tone med eldre studenter og undervisere.

-  Jeg tar med meg videre at det er viktig å finne den ene eller de to som man leser best med, og holder tett sammen i løpet av studiet. I Danmark kaller man det for «læsemakker» forteller Elvegaard.

Han understreker også viktigheten at en sier ifra dersom en ikke forstår det som blir sagt i undervisningssituasjonen, her kan en lære en del av danskene.

Lærdom som Elvegaard vil ta med seg videre i arbeidslivet er den viktige rollen legen har som leder:

-  Jeg mener leger har et særlig ansvar for å skape et godt arbeidsmiljø, og god kommunikasjon med alle helseprofesjonene en er i kontakt med er viktig, avslutter han.

Husker du sketsjen fra NRK-programmet "Ut i vår hage" med danskene som ikke skjønner hverandre? Se "Kamelåså"-sketsjen igjen her: https://www.youtube.com/watch?v=s-mOy8VUEBk