Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet | Forskning

Overvektige barn har oftere pusteforstyrrelser under søvn

Barn med fedme har flere nattlige pustestopp og en forskjøvet døgnrytme sammenlignet med normalvektige. Funnene kommer fram i en delstudie som har sett på adferdsproblemer blant barn med alvorlig fedme.

bilde av person som står på en badevekt
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

En ny studie publisert i tiddskriftet Clinical Obestiy konkluderer med at søvnapné, eller pustepauser under søvn, er mer vanlig blant barn med alvorlig fedme.

Artikkelen er en del av FABO-studien som ble gjennomført ved Poliklinikk for overvekt ved Haukeland universitetssjukehus av forskere ved Bergen Pediatric Obesity Research Group i årene mellom 2014-2019.  

Funnene indikerer at tidspunktet barna våkner om morgenen kan gjøre det vanskelig å rekke skolen. Videre viser studien at forskjøvet døgnrytme er forbundet med mer skjermbruk og mindre fysisk aktivitet. 

– Vi fant også at foreldre sjelden er oppmerksomme på denne typen søvnforstyrrelser hos barna sine, sier stipendiat og medforfatter Hanna Flækøy Skjåkødegård ved UiB. 

I studien fant man at barn med fedme i gjennomsnitt sovnet nesten 40 minutter senere og sto opp senere. Forskjøvet døgnrytme kombinert med mindre aktivitet og mer skjermtid er med på å opprettholde alvorlig fedme. 

I den siste studien har de samme forskerne sett på aktivitetsnivået hos barn med fedme. Her fant man en interessant kobling mellom aktivitetsnivået og deltakelse i organisert idrett. 

I gruppen blant barn med alvorlig fedme, deltok ca. 30 prosent i organisert idrett. I gruppen med normalvektige lå andelen på 70 prosent. Aktivitetsnivået var også lavere blant dem med fedme. 

Skjøkødegård sier det er viktig å forbedre det organiserte aktivitetstilbudet til denne gruppen, særlig fordi det kan ha en positiv effekt på helsen. 

Dagens Medisin har omtalt de nyeste funnene fra FABO-studien. Les deres sak her: 
Studie: Foreldre var ikke klar over barnas pusteforstyrrelser 

Klikk på lenkene under for å lese hele forskningsartiklene:  

Polysomnographic comparison of sleep in children with obesity and normal weight without suspected sleep-related breathing disorder

Objectively measured physical activity among treatment seeking children and adolescents with severe obesity and normal weight peers