Hjem
Middelalderklyngen
Foredrag

Ordbøker i mellomalderen: Fra Isidors Etymologiae til Balbus’ Catholicon

Forsker og leksikograf Klara Sjo ved Universitetet i Bergen holder foredrag om 600 år med vestlig ordbokutvikling, fra Isidor fra Sevillas encyklopedi om ord fra 600-tallet, til Johannes Balbus’ ordbok fra 1200-tallet.

Maleri av Isidor von Sevilla
Isidor fra Sevilla er ofte avbildet med sitt storverk Etymologiae i hendene. I dette verket ville han oppsummere all kunnskap som fantes, og verket har gitt både inspirasjon og innhold til ordbøker og encyclopedier i over tusen år. Maleri: Bartolomé Esteban Murillo (fra katedralen i Sevilla).
Foto/ill.:
Wikipedia Commons

Hovedinnhold

Det vi i dag tenker på som en ordbok, er et resulat av en lang utvikling. Flere av de elementene vi regner som typiske for en ordbok – bøyingsmønster, etymologi, ja selve måten man setter opp definisjonen – ble utviklet i middelalderen. 

Utover i middelalderen blir glosser og glossarer – ordforklaringer i og til tekst – stadig mer vanlige, i takt med at skriftspråket latin i  mindre grad er noens morsmål. Dermed var det desto viktigere med språklige referanseverk. Denne tradisjonen, sammen med tradisjonen fra antikken med avhandlinger om ord og etymologi, står sentralt i utviklingen av referanseverk for språk i middelalderen. 

Dette foredraget av Klara Sjo er en reise gjennom 600 år med vestlig ordbokutvikling, fra Isidor fra Sevillas encyklopedi om ord fra 600-tallet til Johannes Balbus’ ordbok fra 1200-tallet, og ser på hvordan middelalderens språknerder eksperimenterte med hvordan man kunne samle, organisere og forklare ord. Fra glossarer og avhandlinger om ord til det vi i dag kan gjenkjenne som en ordbok.