Tilgjengelighetserklæringer
1. februar 2023 ble det et krav om at alle nettsteder og apper skulle ha en såkalt tilgjengelighetserklæring. Kort fortalt betyr det at alle nettsteder og apper skulle testes opp imot de 48 kravene i WCAG (Web Content Accessability Guidelines).
Hovedinnhold
WCAG-standarden
WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) er en internasjonal standard for universell utforming av nettsider. Standarden består av fire overordnede prinsipper:
mulig å oppfatte, mulig å betjene, forståelig, og robust.
Disse prinsippene er ytterligere definert gjennom 13 retningslinjer, med tilhørende 78 suksesskriterier som er testbare og som brukes til å verifisere om kravene blir oppfylt.
Mange av kriteriene i standarden er inkorporert i norsk lovgivning gjennom EUs webdirektiv WAD (Web Accessibility Directive). Dette betyr at alle digitale løsninger i Norge, både i offentlig og privat sektor, må oppfylle bestemte krav som er satt i WAD. Det er fastsatt at offentlig sektor i Norge skal følge 48 krav, mens privat sektor skal følge 35 krav. Det er opp til organisasjonene å finne den beste måten å oppfylle kravene på.
Gjennom WAD er det også stadfestet at offentlige virksomheter, som UiB, må utforme tilgjengelighetserklæringer for sine nettsider og mobilapplikasjoner. Tilgjengelighetserklæringene skal beskrive hvordan og i hvilken grad digitale løsninger oppfyller kravene i WCAG-standarden. Tilgjengelighetserklæringene skal videre oppdateres minst årlig, eller ved større endringer i løsningene.