Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Utdanning

Unikt samarbeid har skapt unike studietilbud

De nye sivilingeniør-studentene ønskes velkommen av programskaperne ved tre utdanningsinstitusjoner.

Sivingprogrammene
OPPSTART: Maren Forstrønen Rong (student), Carsten Helgesen (prodekan Høgskulen på Vestlandet), Joachim Gjesdal Kristensen (student). Bak fra venstre: Bjørn Tore Hjertaker (programstyreleder, UiB), Harald Walderhaug (prodekan, MatNat) og Roar Espevik (dekan, Sjøkrigsskolen).
Foto/ill.:
Asbjørn Leirvåg

Hovedinnhold

Det er komplisert å bygge opp ikke mindre enn tre studieprogrammer. Ikke minst når det skal skje på kort tid og mange partnere skal være involvert. Men samarbeidet mellom Universitetet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet og Sjøkrigsskolen har gått på skinner.

- Her er det mange som skal ha takk. Fra enkeltpersoner til forskningsklynger på Vestlandet sier Bjørn Tore Hjertaker, programstyreleder og professor ved Institutt for fysikk og teknologi.

Krevende øvelse

Programmene kom opp som ide for tre år siden. Høsten 2016 ble det søkt om opprettelse av tre nye integrerte masterprogram - sivilingeniørprogrammer - i medisinsk teknologi, energi og havteknologi. Vinduet mellom Universitetsstyrets godkjenning 1. desember og Samordna opptak var kort, men arbeidsgruppen klarte likevel å få på plass studieprogram, bemanning og organisasjon for å ta hånd om studiene.

- Dette blir en ny drivkraft i regionen, det styrker fagmiljøene. Det vil gi spennende nye prosjekter, sier prodekan for forsking Carsten Helgesen ved Høgskulen på Vestlandet.

Alle de tre studieprogrammene har praksis inkludert i studiet. Allerede første semester skal studentene ved Medisinsk teknologi ha praksis ved Haukeland universitetssykehus.

Viktig tilpassing

-Vi er sikker på at dette vil bli bra. Jeg vil oppfordre de nye studentene til å engasjere seg i fagutvalg og være aktive i forhold til fagkritikk. Her vil de få grunnleggende ferdigheter, men sivilingeniørprogrammene vil også styrke innovasjon og nyskaping, sier Harald Walderhaug, prodekan for utdanning.

Programutviklerne mener alle programmene treffer godt med tidsånden i omstillings-Norge. Næringslivet etterspør kompetansen. Universitets- og høgskolesektoren viser at den er villig til endring. Samtlige program hadde mange søkere.

Størst interesse var det for medisinsk teknologi med totalt 565 søkere eller 5,6 søkere per studieplass.

Ny partner

Dekan Roar Espevik ved Sjøkrigsskolen trekker fram at de er glad for å bli invitert inn i samarbeidet.

- Vi kommer til å utfordre hverandre. Ledelse og autonome systemer er vårt felt, men programmene vil ha samfunnsmessig betydning. Våre kadetter vil også nyte godt av samarebidet. 

Sjøkrigsskolen feirer i år 200-års jubileum. Espevik spiller på den lange historien i hilsenen til studentene som tar fatt på fem år med studier:

- God seilas i disse årene!