Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi

Nyhetsarkiv for Fakultet for naturvitenskap og teknologi

En elv kommer fossende gjennom atmosfæren og spyler Vestlandet når ekstremværet «Jakob» herjer i dag. Meteorolog og forsker Clemens Spensberger fra Geofysisk institutt og Bjerknessenteret forklarer hva som foregår.
Inn mot FNs naturtoppmøte som nå pågår i Colombia har UiB-professorene Vigdis Vandvik og Inger Elisabeth Måren kommet med åtte oppfordringer til regjeringen. De fremhever viktigheten av å følge opp naturavtalen fra 2022 og oppfordrer til samarbeid med forskere.
Solveig Jespersen Haga er masterstudent innafor berekraft ved Senter for vitskapsteori, og samarbeider med ACTIONABLE-prosjektet i si mastergradsoppgåve som handlar om korleis ulike grupper verdset natur når det kjem til utbygging av vindkraft.
Oktober er nasjonal datasikkerhetsmåned. Møt førstelektor Oleksandr Kholosha ved Institutt for informatikk som arbeider med å beskytte oss mot digitale trusler.
Forskere ber partene og presidentene for høstens partskonferanser til konvensjonen om biologisk mangfold (CBD, COP 16) og FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC, COP29) om å opprette av et sårt tiltrengt felles politisk rammeverk mellom de to konvensjonene.
Siste utgave av Naturen tar for seg temaet energiomstilling og inneholder blant annet saker om batterier, hydrogen og kjernekraft.
Med droner «ihænde» fikk førsteårsstudenter på bachelorprogrammet i geofag og informatikk trene nyttige teknologiske ferdigheter, og nyte utsikten fra Ulriken.
Ved Michael Sars-senteret utvikler gruppen til Marios Chatzigeorgiou unike verktøy for å studere undervannsstøy som en del av det paneuropeiske prosjektet DeuteroNoise.
Etter to år med banebrytende arbeid innen marin støyforurensning, møttes det paneuropeiske konsortiet på Michael Sars-senteret for å dele sine fremskritt og koordinere fremtidig innsats.
Forskere ved Universitetet i Bergen har oppdaget et hittil ukjent fenomen med gammastråling i tordenstormer. Funnene, publisert i Nature i dag, viser at gammastråling fra tordenskyer er mer kompleks og dynamisk enn tidligere antatt.
I høst jobber UNESCO Chair-prosjektet BIOSPHERE med å kartlegge hvordan norske kommuner kan arbeide med Naturavtalen, og bruker spesifikt Alver kommune – den største kommunen i Nordhordland UNESCO biosfæreområde – som eksempelkommune. I september holdt gruppen sitt første av tre møter i forbindelse med dette.
Kjemisk institutt får forskningsrådsfinansiering til ny nasjonal forskningsinfrastruktur for robotisering innen kjemisk eksperimentering.
Fra nå av heter det Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
Fagmiljøer ved Universitetet i Bergen får over 470 millioner til å etablere eller oppgradere viktige kjernefasiliteter og datainfrastrukturer. – En anerkjennelse av UiB som forskningsuniversitet, sier viserektor.
UiB-forsker Karl Magnus Laundal har utviklet algoritmen som skaper kartene EZIE-satelittene genererer når jordens magnetfelt for første gang skannes på en helt ny måte.
Dyphavsbiolog Pedro Ribeiro er ombord på RV Maria S. Merian og deltar i et forskningstokt ledet av det tyske senteret for marine miljøvitenskaper (MARUM) for å utforske og undersøke Jøtul-hydrotermalventilfeltet.
GoNorth 2024-ekspedisjonen ble avsluttet forrige uke etter en tre-ukers vitenskapelig reise, fra 29. august til 19. september, og overgikk forventningene med en mengde nye data takket være gunstige is- og værforhold.

Sider