Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Forskning

Forsker på soppens betydning for klimaendringer

Ph.d.-stipendiat Mika Helene Kirkhus utforsker hvordan sopp samarbeider med lyngplanter for å redusere skader fra klimaendringer. Hennes arbeid gir verdifull innsikt i naturens komplekse samspill.

Mika Helene Kirkhus på forskningslokasjonen ved Lyngheisenteret på Lygra.
Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Hovedinnhold

Mika Helene Kirkhus forsker på sopp for å forutse klimaendringer.

Produsent:
Håvard Kroken Holme/ UiB

Mika Helene Kirkhus er i gang med andreåret på sin doktorgradsperiode ved Institutt for biovitenskap.

– Hva forsker du på?

– Jeg jobber innenfor feltet mykologi – læren om sopp. Jeg er spesielt interessert i sopp som lever i symbiose med lyngplanter, nemlig erikoide mykorrhizasopp.

Målet er å forstå hvordan disse soppene samarbeider med lyngplanter og i hvilken grad disse interaksjonene kan redusere skader fra klimaendringer – sånn som tørke og endringer i temperatur og nedbør.

– Hva var det som gjorde at du valgte å studere biologi?

– Jeg ønsket å studere biologi fordi jeg ville jobbe med bevaring av arter og truet natur. Selvfølgelig liker jeg også å være ute i naturen. Jeg ønsket spesielt å fordype meg i artskunnskap for å kunne gjenkjenne det rike artsmangfoldet som ofte forblir usynlig for dem som ikke vet hva de skal se etter. Denne kunnskapen har gitt meg langt rikere naturopplevelser og gjort hver tur enda mer givende!

– Hva liker du best med å forske?

– For meg ligger gleden ved å forske i muligheten til å skaffe ny kunnskap – selv om det kun er liten bit med ny informasjon – og bidra til å gi en bedre forståelse av naturen. Jeg har en veldig variert hverdag som kan inneholde alt fra skriving, analyser, lab-arbeid, undervisning, og feltarbeid på noen av de fineste stedene i Norge.

– En annen stor bonus er selve forskermiljøet, hvor man møter mange med lidenskapelig entusiasme for sitt felt. Og det er nettopp denne lidenskapen jeg tror er noe av det beste med å være forsker.

Lyngplanter ved Lyngheisenteret på Lygra.

Doktorgradsstipendiat Mika Helene Kirkhus jobber innenfor mykologi – læren om sopp – og er spesielt interessert i sopp som lever i symbiose med lyngplanter, nemlig erikoide mykorrhizasopp.

Foto/ill.:
Håvard Kroken Holme/ UiB

– Hvordan er din opplevelse av å studere og forske ved Institutt for biovitenskap ved UiB? 

– Å forske ved Institutt for biovitenskap ved UiB er lærerikt, spennende og godt tilrettelagt. Jeg har møtt mange ulike mennesker med forskjellige forskningsfelt, og de har vært åpne for å hjelpe på tvers av forskningsgrupper og fagområder.

– Spesielt har arbeidet på laboratoriet har gått knirkefritt, takket være gode rutiner fra lab-ansvarlige, solid utstyr og materialer – og fremfor alt mine hjepsomme kolleger.

– Er dette noe du vil anbefale? Hvorfor?

– Jeg kan med glede anbefale UiB til alle som ønsker å studere eller jobbe med biologi. Her finner du et bredt spekter av disipliner, fra marine fagretninger til terrestrisk biologi.

– For eksempel kan kan du forske på hvordan klimaendringer påvirker vår unike natur, eller fordype deg i DNA-et til dine favorittarter. Du kan også bli en del av forskningsgrupper som tar deg med på feltarbeid i Norges vakreste naturområder, eller lære å mestre avanserte instrumenter på laboratoriet.

– Selv om du har en smal og spesialisert interesse innen biologi, kan du være trygg på at det legges godt til rette for deg her!