Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Studer kjemi

Slik er det å studere kjemi på UiB 

– Jeg blir overrasket når folk sier de ikke liker kjemi! Bakary studerer det faget han liker aller best.  

Portrett Bakary-Jang Konateh
BLE FORT KJENT MED FOLK: I løpet av fadderuken fikk Bakary raskt nye venner i Bergen.
Foto/ill.:
Eivind Senneset, UiB

Hovedinnhold

Bakary-Jang Konateh fra Oslo studerer master i kjemi etter endt bachelorgrad. Han ville være mye på laboratoriet og valgte derfor organisk kjemi som retning.  

– På lab er det mange lukter og farger. Jeg synes det er spennende å se at to helt vanlige ting kan blandes, og deretter få rare farger og temperaturendringer.  

Han forteller at kjemiøvelsene gir kunnskap om metoder og utstyr man buker på laboratoriet. Selv om Bakary liker at det finnes fag som gir han mye praktisk erfaring vet han om andre på studiet som heller gjør andre ting enn laboratoriearbeid. 

– Kjemi er et veldig bredt fag. Man kan velge organisk kjemi, analytisk kjemi, modellering og mye annet. Hvor mye lab man har avhenger av fagene man tar. 

Eksperimentet som gikk feil 

Han har alltid likt kjemi og husker kjemiøvelsene fra både ungdomsskolen og videregående som de store høydepunktene i skolehverdagen. Hans gøyeste eksperiment skjedde på universitetet da noe ikke gikk helt som planlagt. 

– Det var faktisk et uhell! Jeg skulle holde en reaksjon kald, men tilsatte base for fort til kolben og alt eksploderte og skummet. Resultatet var et skikkelig rot! Jeg synes det er veldig spennende at en liten feil kan gi store forandringer. 

En spennende studiestart 

Nå er Bakary masterstudent, men han husker godt følelsen av å være ny student. Tiden før semesterstart synes han var ganske stressende. Han hadde nesten ingen venner i Bergen fra før av og var spent på om han ville trives i byen. 

– Etter den første uken med fadderuken og klassemottak ble jeg kjent med folk veldig fort, det skapte mye trygghet rundt studiet. På fakultetet her har de et bra system som tar godt imot studentene.  

Studentmiljøet er inkluderende både når det gjelder sitt eget studie og på fakultetet generelt, mener Bakary. Han forteller at professorene på kjemi er engasjerte og hjelpsomme. 

– Det er et godt studentmiljø, og da trives man på studiet. Det finnes mange arrangementer man kan delta på, noe som gjør at man blir kjent med folk fra andre studieretninger og kull. I tillegg er professorene veldig inkluderende og det er lett å spørre dem om hjelp.  

Bakary husker semesterstart som en positiv opplevelse, men kommer også på at det dukket opp noen utfordringer i overgangen fra videregående skole til universitetet. 

– Jeg skulle ønske jeg visste mer om mengden arbeid som kreves for å studere. De første fagene var ikke alt for krevende, men jeg merket at innleveringene tok lenger tid enn forventet. Planlegging er et viktig stikkord når det kommer til fag på universitetet! 

Mange muligheter med kjemi 

Bakary mener at han har opparbeidet seg en rekke egenskaper som vil bli aktuelle i en fremtidig jobb. 

– Gjennom kjemistudiet lærer man å tolke og analysere ulike ting. Man blir god til å planlegge og får erfaring i å jobbe selvstendig. Når man etter hvert begynner å jobbe med egne prosjekter øker selvtilliten på lab og man blir trygg og kjent med utstyret som finnes der. 

Hva han vil jobbe med etter masteren er han ikke helt sikker på, men han vet at det finnes mange muligheter etter kjemistudiene. 

– Selv om jeg jobber med organisk kjemi vet jeg at det finnes muligheter for meg innen andre retninger også. I tillegg kan man også velge å ta en doktorgrad. Siden jeg startet å studere rett etter videregående kan det være jeg unner meg et friår mens jeg søker jobb! 

Tilslutt, har du et råd til de som tenker å bli student her på MatNat? 

– Bare hopp i det og prøv så godt du kan. Det er ikke det verste å måtte prøve og feile, og livet er ikke over om man ikke mestrer alt med en gang!