Storslått feiring av realfagene
Opp mot 8000 bergensere tok turen til Marineholmen. Slik var kunnskapsfestivalen til realfagene med venner.
Opplev på Marineholmen
Hovedinnhold
Fra venstre: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, byrådsleder Roger Valhammer, havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø og dekan Gunn Mangerud.
Brage på seks og bestefaren lager romfartøy i innovasjonsteltet. Men for Brage er det mest interessante på kunnskapsfestivalen steinutstillingene
– Veldig gøy dag. Jeg skal bli geolog når jeg blir stor og favorittsteinen min er ametyst, forteller han.
– Kjekt! Her var det mye gøy for både store og små. Fantastisk dag for folkefest på Marineholmen, sier Lars Mangerud Flesland som fra STARTUPLAB som har vært del av innovasjonsteltet på området.
Bredt spekter
Selv om sola skinner og våren for alvor har kommet til Bergen, er det stinn brakke i vrimleområdet inne på Høyteknologisenteret.
Gamingmiljøet er i ferd med å ta steget. Esport er i ferd med å bli stort også i Norge.
– Vi jobber for å få gamere ut fra ungdomsrommet og inn i organiserte former. Vi skal profesjonalisere gaming. I esport kobler i gaming og fysisk aktivitet, sier Bjørn Inge Nøkling, esportkoordinator for Vestlandet esport.
Signering: Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø og rektor Margareth Hagen.
– Esport er trening. Her i Tech & gaming-området har det vært veldig stort trøkk og veldig mye folk hele dagen. Både barn, foreldre og ungdom. Foreldre er veldig takknemlig for å finne gode løsninger for hvordan barna kan å dyrke interessen på en sunnere måte
– Når jeg blir stor skal jeg forske på blekksprut. Vi har sett hai og fisk. Nå har vi kodet en robot til å prompe, forteller Guro Aanestad som testet robotprogrammering i tech&gaming-området.
– Vi har sett på dissekering av hai, besøkt alle standene. Det var veldig populært med LEGO og utforske i mikroskop. Jeg synes at det var interessant med kunstig intelligens og maskinlæring. Arrangementet har vært helt fantastisk. Veldig kjekt å kunne bruke lørdagen slik med familien, sier Andreas Aanestad.
Nysgjerrighetsdrevet
– Jeg er kjempefornøyd med at vi ved Universitetet i Bergen har fått med så mange samarbeidspartnere for å lage denne flotte kunnskapsfestivalen. Her finner man alt fra teknologi til naturvitenskap. Noe for å skape nysgjerrighet for folk i alle aldre, sier Gunn Mangerud, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.
Hun ledet programmet fra hovedscenen.
Hele den marine satsningen i Norge og det internasjonale forsknings- og kunnskapsbidraget fra havnasjonen Norge skal styrkes. Under festivalen signerte Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen en avtale for å videreutvikle den verdensledende marine forsknings-, utdannings-, forvaltnings- og næringsklyngen i et område fra Marineholmen til Dokken, sentralt i Bergen.
Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø er opptatt av at de to institusjonene utfyller hverandre på en god måte – og peker på at samarbeidet gir merverdi til både institusjonene og havbyen Bergen.
- Les mer om avtalen: Skal styrke samarbeidet for havet
– Havforskningsinstituttet dekker havet bredt. UiBs mer spesialiserte forskningsmiljøer tilfører viktig spisskompetanse. Tverrfaglighet er nøkkelen til mange av problemstillingene vi skal løse fremover. I så måte har vi mye å hente når vi nå setter dagens tette og tradisjonsrike forskningssamarbeid inn et langsiktig, strategisk rammeverk.
UiB-rektor, Margareth Hagen er enig.
– Alt liv på jorden er avhengige av havet. Derfor er det viktig at vi forstår havet, og hele tiden kan tilegne oss ny kunnskap om det. Gjennom Havbyen Bergen skal UiB og HI, og sammen med andre partnere lede an for et bærekraftig hav. Det har vi alle forutsetninger for her i Bergen, og gjennom samarbeidsavtalen skal vi ta et felles eierskap og ta en ledende posisjon for å utvikle de faglige visjonene for Havbyen Bergen, sier Hagen.