UiB-stipendiater tildeles Fægriprisen
Mirjam Dyrhovden Fjell og John Benjamin Lothe, som begge er Ph.D.-stipendiater i nanofysikkgruppa ved Institutt for fysikk og teknologi, tildeles studentprisen av Fægriprisen. De tildeles prisen for artikkelen Solenergi og solceller: hausting, verkemøte og utbreiing.
Hovedinnhold
Fægriprisen deles ut hvert år i desember av tidsskriftet Naturen og Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Hovedprisen er på 10 000 kr og studenprisen er på 5000 kr. I år gikk studentprisen til Mirjam Dyrhovden Fjell og John Benjamin Lothe, som begge er Ph.D.-stipendiater i nanofysikkgruppa ved Institutt for fysikk og teknologi. De tildeles prisen for artikkelen Solenergi og solceller: hausting, verkemøte og utbreiing.
Juryen, som består av redaksjonen i Naturen, gir følgende begrunnelse for tildelingen av studentprisen:
Artikkelen til Fjell og Lothe gir en grundig og tilgjengelig fremstilling av et noe komplisert, men svært aktuelt tema. Dette gjør de gjennom et godt språk, med en logisk flyt – og gjennom de forklarende, håndtegnede illustrasjonene.
Mirjam Dyrhovden Fjell har selv tegnet flere av figurene i artikkelen. Denne figuren viser ulike måter solenergi kan omdannes til termisk energi - såkalte termiske solkraftverk.
Vinnerartikkelen var en av ti artikler i temautgaven om energiomstilling, som ble gitt ut tidligere i høst – der professor Lars Egil Helseth ved Institutt for fysikk og teknolog, var gjesteredaktør. Utgaven inneholder artikler om de fleste fornybare energiformene, samt en artikkel om energibæreren hydrogen, og to artikler som diskuterer status og fremdrift av energiomstilling.
Vinneren av Fægriprisen (hovedkategorien) ble NINA-forsker Anders Endrestøl, for hans artikkel om chagastegene (en gruppe teger), Chagas sykdom og legen, som både tegene og sykdommen er oppkalt etter, Carlos Ribeiro Justiniano das Chagas (1879–1934). Juryens begrunnelse er følgende:
Artikkelen til Endrestøl er grundig og velskrevet, på en engasjerende måte. Ved å flette inn vitenskapshistorie blir artikkelen ekstra interessant å lese. Forfatteren skriver lett, fortellende, og uten unødige kompliserte vendinger. Artikkelens tema er også aktuelt av flere grunner. For det første; klimaendringer kan påvirke utbredelsen av chagasteger, og dermed øke risikioen for Chagas sykdom. For det andre; vi har nylig sett hvor stor skade Covid-pandemien forårsaket – derfor er overvåking av vektorbaserte sykdommer og andre smittsomme sykdommer, avgjørende for å beskytte folkehelsen.