Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Nyhet

Universitetet i Bergen tildeles prestisjefylt forskerskole

UiB får støtte fra Norges forskningsråd (NFR) til opprettelse av «Den norske forskerskolen for klimakunnskap i innovasjon og beslutningstaking».

Sol og skiftende skydekke på byfjellene i Bergen
Foto/ill.:
Ellen Margrete Grong/ Bjerknessenteret

Hovedinnhold

– Dette er veldig gode nyheter, og jeg ser virkelig frem til å lede denne forskerskolen. Det blir noen spennende år fremover med samarbeid i et stort og bredt nettverk med mange partnere fra ulike sektorer og fagfelt. Forskerskolen vil gi en ny dimensjon til klimarelaterte doktorgradsutdanning i Norge som samfunnet vil ha nytte av, sier Lea Svendsen som skal være leder for den nye forskerskolen.

Portrett av Lea Svendsen, leder for «Den norske forskerskolen for klimakunnskap i innovasjon og beslutningstaking»
Foto/ill.:
Tori Pedersen/ Bjerknessenteret for klimaforskning

I alt deler Norges Forskningsråd nå ut 112 millioner kroner til opprettelse av syv «Nasjonale forskerskoler for arbeidslivsrelevans».

– Dette er svært gledelig! Forskerskolen skal ikke bare bidra til å heve kvalitet og relevans i doktorgradsutdanningen, men gjennom samarbeid med andre aktører også bidra til at viktig klimakompetanse deles og utvikles i samarbeid med partnerbedriftene, sier dekan Gunn Mangerud ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi

Også instituttleder Tor Eldevik ved Geofysisk Institutt er svært glad for tildelingen:

– Dette blir nasjonal nettverksbygging der stipendiater og kommende arbeidsgivere finner sammen. De akademiske partnerne får skjerpet vår anvendte relevans; vår forskning blir mer tilgjengelig for de kunnskapsdrevne aktørene utover akademia. Vinn-vinn!, sier han.

Eldevik er professor i hav- og klimaforskning, og også tilknyttet Bjerknessenteret for klimaforskning.

– Det en tillitserklæring at vi får lede det nasjonale samarbeidet om forskerutdanningen knyttet til å ta klimakunnskapen i bruk. Jeg ser fram til en generasjon PhDer i direkte vekselvirkning med det spisskompetente arbeidslivet hvor de konkrete kunnskapsbehovene formes, og hvor innovasjon driver den praktiske nytten av klimaforskningen framover, fortsetter Eldevik.

Den norske forskerskolen for klimakunnskap i innovasjon og beslutningstaking

Den norske forskerskolen for klimakunnskap i innovasjon og beslutningstaking – med engelsk navn «Climate-Informed // The Norwegian Research School for Climate-Informed Innovation and Decision-Making» – vil løpe fra 1. juli 2025 til 30. juni 2033 og representerer et betydelig skritt fremover i klimaforskning og utdanning i Norge. 

Forskerskolen vil gi doktorgradskandidater den utdanningen og kompetansen de trenger for å utføre fremragende forskning innen klimafeltet og bringe sin klimakompetanse inn i tverrfaglige offentlige og private sektorer for å ta informerte og bærekraftige beslutninger. 

Forskerskolen samler nøkkelpartnere fra akademia og klima-sensitive sektorer for å fremme innovasjon og beslutningstaking informert av klimaforskning. Med et sterkt fokus på å styrke samfunnets motstandskraft og beredskap mot klimaendringer, vil forskerskolen bidra til å redusere økonomiens eksponering for klimarisiko.  

En ny dimensjon i klimautdanning

Forskerskolen «Climate-Informed» skal tilføre en ny dimensjon til klimarelatert utdanning i Norge ved å utstyre neste generasjon forskere med ferdigheter og kunnskap som går utover deres disiplin og forskningstema. Dette vil inkludere opplæring i innovasjon, tverrfaglige tilnærminger, spesialiserte analysemetoder og teknikker, kommunikasjon og andre overførbare ferdigheter, samt praktisk problemløsning av virkelige problemer. 

Relevans og samarbeid

UiBs partnere fra offentlig og privat sektor vil spille en avgjørende rolle ved å bidra til relevansen av opplæringsprogrammet. De vil være med på å forme pensum og sikre at opplæringen er i tråd med reelle behov i samfunnet.