Hjem
Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Nyhet

Nature-bidrag inspirerte til doktorgradsløp

Kristine Birkeli og Ruben Schelbred Thormodsæter tok fatt på doktorgrad etter at de som masterstudenter fikk bidra med datainnsamling til artikkel i Nature – et av verdens fremste forskningstidsskrifter.

UiB-stipendiatene Kristine Birkeli og Ruben Schelbred Thormodsæter
Foto/ill.:
Vigdis Vandvik/ UiB og Robert Lewis/ NINA

Hovedinnhold

Deltakelsen i forskningsprosjektet «DarkDivNet», som nå presenterer sin første artikkel i prestisjetunge Nature, har hatt en betydelig innvirkning på den akademiske reisen til både Kristine Birkeli og Ruben Schelbred Thormodsæter. Artikkelen, med tittelen "Global impoverishment of natural vegetation revealed by dark diversity" undersøker hvordan menneskelig aktivitet påvirker den lokale variasjonen av planter – plantediversitet – i forskjellige områder over hele verden.

– Gjennom dette prosjektet fikk jeg selv bidra til aktiv forsking og bli anerkjent for jobben jeg utførte. Dette gjorde at det å jobbe meg mot en doktorgrad ikke var så uoppnåelig som jeg tenkte før 2020. Det å bli anerkjent gjennom et forfattarskap for det en har bidratt med gjør akademia og forskningen mindre skummel å gå i møte, sier Kristine Birkeli, doktorgradsstipendiat ved UiB.

Hun tok del i forskningsprosjektet gjennom sin sommerjobb som vitenskapelig assistent, hvor hun gjennomførte datainnsamling i 2020 og 2022. Hun fremhever verdien av å ha mentorer som utfordrer og inkluderer studenter i prosjekter som dette.

– Det er gjennom opplevelser som dette at man blir trygg i forskningen sin. Det kjennes stort å få lov til å samle data for et så stort prosjekt. På det tidspunktet var dette det største jeg hadde fått ta del i, og i tillegg fikk jeg mye av ansvaret for innsamlingen i Norhordaland. Fram til dette hadde jeg ennå støttehjulene på, men med dette prosjektet fikk jeg kjenne på det å jobbe selvstendig og å måtte bli ekspert selv, fortsetter Kristine Birkeli.

Produsent:
Ruben Schelbred Thormodsæter/ UiB

Ruben Schelbred Thormodsæter, som også nå er doktorgradsstipendiat ved UiB nå, bidro til DarkDivNet-prosjektet med data som han samlet inn gjennom arbeidet med masteroppgaven.

– Jeg tror heldigvis mange masteroppgaver er nyttige, viktige og seriøse. Men det var noe ekstra ved at jeg visste at det jeg gjorde ikke bare skulle bli "lagt i en skuff" og glemt. Hele masteroppgaven ble gjort med en stor seriøsitet og alvor. Men når selv det var utrolig gøy og givende, ga det virkelig mersmak til å fortsette med forskning. Det å ta steget videre fra en master til doktorgradsløp ble på mange måter mindre skummelt, ettersom jeg følte jeg visste mer om hva det handler om. Jeg hadde ikke bare gjort forskning “på liksom”, dette var ekte vare, sier Thormodsæter.

Fra feltarbeid under DarkDivNet-prosjektet.
Foto/ill.:
Vigdis Vandvik/ UiB

DarkDiv-prosjektet

DarkDiv-prosjektet har vært en kilde til inspirasjon for mange unge forskere. Professor Vigdis Vandvik ved UiB, som også er medforfatter på artikkelen, understreker viktigheten av forskningsresultatene og den etiske dimensjonen ved å ha hundrevis av forfattere på en kort artikkel.

- Denne artikkelen illustrerer så utrolig mye bra og viktig om hva forskning er! Resultatet viser at bit-for-bit nedbygging faktisk betyr noe. Naturen mangler mange av artene, som kunne ha vært tilstede, i områder med mye menneskelig påvirkning. Dette er et eksempel på hvordan empirisk økologisk forskning skjer gjennom svære internasjonale nettverk, og det anerkjenner bidrag fra forskere over hele verden, inkludert unge forskere og studenter, sier Vandvik.

Også Robert Lewis, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) avdeling Bergen, roser studentenes bidrag:

– Hvis dette arbeidet har inspirert dem begge til å fortsette innen forskning, så er det fantastisk! Deres innsats i datainnsamlingen ved de norske DarkDiv-stedene var uvurderlig, og jeg er begeistret over å se deres arbeid bidra til en så høyt rangert publikasjon og samarbeidsinnsats, sier han.