Hjem
Det psykologiske fakultet
Mandat

Mandat for Ph.d.-programstyret

Hovedinnhold

Vedtatt i fakultetsstyret 08.09. 2022

Ph.d.-programstyrets virksomhet er regulert av Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) ved Universitetet i Bergen.

Programstyret for ph.d.-utdanningen rapporterer til Forsknings- og forskerutdanningsutvalget.

Sentrale arbeidsområder

  • Faglig koordinering, løpende kvalitetsutvikling og fornyelse av ph.d.-programmet
  • Sikre at kandidatene tilbys et tilfredsstillende kurstilbud
  • Sikre at undervisning og vurderingsformer gjennomføres i henhold til gjeldende emne- og programbeskrivelser
  • Sikre at arbeidsmengde, undervisning og veiledning legger til rette for god gjennomstrømming av kandidater tatt opp til ph.d.-programmet
  • Sikre at det legges til rette for internasjonaliseringstiltak (eks. utenlandsopphold, annonsering av kurs internasjonalt, bruk av utenlandske undervisningskrefter i kurstilbudet og at informasjon om ph.d.-utdanningen foreligger på engelsk)
  • Sikre ekvivalering/kalibrering av emner gjennomført innen rammen av andre ph.d.- program enn fakultetets eget
  • Sikre at evalueringer knyttet til opplæringsdelen i ph.d.-programmet gjennomføres i henhold til gjeldende kvalitetssikringsrutiner

Programstyret har ansvar for godkjenning av ph.d.-kandidatenes opplæringsdel, og har ansvar for den obligatoriske delen av opplæringsdelen. Programstyret skal godkjenne alle valgfrie emner som opprettes av forskerskolene. Programstyret skal også behandle saker og spørsmål tilknyttet ph.d.-programmet som henvises fra institutt, sentre, dekanat eller forskningsseksjonen.

Programstyret har mandat til å foreta faglige endringer innenfor ph.d.-utdanningen så lenge dette ligger innenfor etablerte budsjettrammer for ph.d.-utdanningen. Større endringer må godkjennes av fakultetsstyret.

Programstyret har koordineringsansvar for fakultetets forskerskoler. Forskerskolene rapporterer til programstyret en gang i året. Programstyret har ansvar for å optimalisere ressursbruk i ph.d.-utdanningen i forhold til eksisterende og eventuelt nye forskerskoler som fakultetet helt eller delvis har ansvar for.

Arbeidsordning

Programstyrets leder sammenkaller styret med en ukes varsel. Rådgiver ved Forskningsseksjonen er programstyrets sekretær, og forbereder og gir tilråding i de saker som legges fram for programstyret i samråd med programstyreleder.

Dersom minst tre medlemmer krever det, kan programstyret sammenkalles. Programstyret er beslutningsdyktig når minst halvparten av medlemmene er til stede. Det føres protokoll fra møtene og protokollen legges frem til orientering for Forsknings- og forskerutdanningsutvalget. De administrative forskerskolekoordinatorene deltar som observatører i programstyret.

Sammensetning

Programstyret for ph.d.-utdanningen består av lederne for forskerskolene ved Det psykologiske fakultet. I tillegg oppnevnes en representant fra det instituttet som ikke har en forskerskoleleder. Videre består programstyret av en stipendiatrepresentant.

Prodekan utpeker programstyrets leder. Oppnevningen gjelder for perioden 1. januar 2023 – 31. juli 2025. Stipendiat oppnevnes for ett år av gangen og PSYK-stip foreslår stipendiatrepresentant.