Hjem
Globale samfunnsutfordringer
Bistands- og innvandringspolitikk

Det internasjonale gjennombruddet

Hva skjedde i de tiårene da den norske staten bestemte seg for å dra ut i verden som den fattige verdens hjelper og rådgiver? Det er et av temaene som opptar professor Terje Tvedt.

Tvedt screen shot
Foto/ill.:
NRK

Hovedinnhold

Og hva skjedde da verden kom til Norge, og endret radikalt hele landets demografi og kulturelle og religiøse liv?

I "Det internasjonale gjennombruddet" (Dreyer 2017) forteller Professor Terje Tvedt historien om da Norge debuterte på den globale arena som rådgiver i utvikling. På samme tid kom verden til Norge som migranter og flyktninger fra Asia, Latin-Amerika og Afrika. Tvedt viser hvordan samspillet mellom disse to verdenshistoriske bevegelsene forandret Norge.

Se intervjuet med Ole Torp på NRK (14. februar, 2018)

På begynnelsen av 1960-tallet ­startet den norske staten med å bygge et humanitærpolitisk kompleks som skulle legge grunnlaget for at den politiske ledelsen noen tiår senere erklærte at Norge skulle bli en humanitær stormakt. Nesten parallelt med dette kom de første pakistanerne til Norge, som en fortropp i en stadig voksende migrasjonsbevegelse. I løpet av de siste tiårene førte det til en radikal endring av landets befolkning, religioner og kulturer.

Se debatten på Litteraturhuset i Oslo (7. desember 2017)

Boken fremmer originale og tydelige fortolkninger av hva som skjedde, og dokumenterer hvordan Norges møte med verden og verdens møte med Norge ble styrt av hva forfatteren kaller en ny humanitærpolitisk elite. Forfatteren viser at spørsmålet om det norske og norske verdier – som under det nasjonale gjennombruddet på 1800-tallet – igjen er blitt aktuelt, bare på helt andre måter. Tvedt stiller grunnleggende spørsmål som om norske verdier og norsk kultur, og om de overhodet finnes. 

Her finner du mer om Terje Tvedt's arbeid om det internasjonale gjennombruddet og hans intervjuer og kronikker.