Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Karriere

Førstekonsulent i HK-dir

Aurora Hårtveit leverte sin masteroppgave i sammenliknende politikk våren 2022. Nå jobber hun som førstekonsulent i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Hovedinnhold

De analytiske ferdighetene og den grundige teoretiske kompetansen legger et solid grunnlag for å gjøre det godt i mange jobber, både i offentlig og privat sektor.

Hvor jobber du nå og hva jobber du med?

Jeg jobber som førstekonsulent i direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Direktoratet forvalter blant annet nasjonale og internasjonale insentivordninger som skal fremme internasjonalt samarbeid og kvalitet i høyere utdanning. Herunder rommer HK-dir det norske nasjonalkontoret for Erasmus+, samt forvalter program som Nordplus, INTPART, UTFORSK, EØS- midlene med mer. Direktoratet fungerer også som et rådgivende organ innen høyere utdanningspolitikk, og har hovedkontor i flotte Bergen.

Jeg jobber primært med to av ordningene HK-dir forvalter; Erasmus+ og NORGINSA-programmet. Arbeidshverdagen er variert med oppgaver som; forvaltningen av programmene, informasjonsinnhenting og analyse, intern og ekstern kommunikasjon, arrangering av seminarer og konferanser, samt deltakelse på nasjonale og europeiske møter og seminarer.

Hva er det beste og det mest utfordrende med jobben din?

Det beste med jobben min er muligheten til å arbeide med og påvirke et felt jeg har vært engasjert i lenge. Som tidligere studentpolitikker med en sterk interesse for høyere utdanningspolitikk og internasjonale relasjoner er det fantastisk å få arbeide på fulltid med sakene jeg engasjerte meg gjennom studietiden. Jobben min gir meg også muligheten til å samarbeide med et bredt spekter av dyktige og engasjerte mennesker; mine flotte kolleger i HK-dir, samarbeidspartnere i Norges universitets- og høyskolesektor og kolleger i Erasmus+ fra hele Europa.

Det mest utfordrende med jobben er å mentalt legge fra seg arbeidsoppgavene på fritiden. Når mye av arbeidshverdagen går til problemløsning er et lett at disse tankene kan ta opp plass også på fritiden. Det er derfor viktig å reflektere over hva som må til for å oppnå en god balanse mellom arbeid og fritid. For min del kan dette handle om å motstå fristelsen med å sjekke e-post og meldinger i helger, på ettermiddagen og i feriene. Jeg opplever at det med årene blir en stadig større bevissthet rundt viktigheten denne balansen har for fysisk og psykisk helse, og ikke minst trivsel på arbeidsplassen.

På hvilken måte drar du nyte av utdannelsen din ved Sampol i jobbsammenheng?

Gjennom utdanningen min i Sampol har jeg fått en viktig, teoretisk og praktisk forståelse av nasjonale og internasjonale politiske system. Herunder var jeg så heldig å få et år med internasjonal praksis i løpet av bachelorgraden min, samt utvekslingsopphold til India og Frankrike. Gjennom praksisen min  i Ungarn og Belgia fikk jeg blant annet erfaring med EU/EØS-relaterte oppgaver. Kompetansen jeg tilegnet meg under praksis har derfor kommet godt i bruk, spesielt i mitt arbeid med Erasmus+. Gjennom utveksling og praksis i utlandet har jeg også fått tilegnet meg interkulturell kompetanse som helt klart er viktig i en jobb med fokus på internasjonalisering. Sampol har også bidratt til å forme mine analytiske ferdigheter, som er avgjørende for å utføre mange av arbeidsoppgavene mine.

Opplever du at utdannelsen din har gitt deg kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?

Jeg opplevde at utdanningen min har gitt meg en kompetanse som er ettertraktet. De analytiske ferdighetene og den grundige teoretiske kompetansen legger et solid grunnlag for å gjøre det godt i mange jobber, både i offentlig og privat sektor. Spesielt vil jeg trekke frem kompetansen jeg tilegnet meg gjennom masteroppgaven min om EØS-avtalen. Ettersom EU og EØS påvirker store deler av norsk offentlig sektor og privat næringsliv, er denne kompetansen nyttig i et mangfold av bransjer. Å reflektere over masteroppgavens relevans for området du kunne tenke deg å jobbe i, kan dermed være en måte å skille seg ut i mengden av søkere. Jeg samarbeidet også med en relevant privat aktør gjennom min masteroppgave, både for å sikre samfunnsrelevansen og knytte meg tettere til en sektor jeg anså som en mulig fremtidig arbeidsplass.

Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb?

Benytt mulighetene studiet gir for internasjonal erfaring og praksis. Som student på Sampol står du ovenfor et hav av muligheter for utveksling eller praksis til store deler av verden, i tillegg til muligheten for feltarbeid og datainnsamling i utlandet. Disse mulighetene gir deg kulturell, språklig og faglig kompetanse du kan ta med deg videre i arbeidslivet.

Jeg vil også tipse om viktigheten av å tilegne seg relevant erfaring ved siden av studiene. Til tross for at gode karakterer har en verdi, var det min erfaring med politisk og organisatorisk arbeid gjennom studentpolitikken og praksis som sto i fokus gjennom intervjuprosessene. Denne typen erfaring gir deg muligheten til å vise at du behersker et mangfold av oppgaver, har et genuint engasjement for den aktuelle saken eller området og har stor arbeidskapasitet. I tillegg er det utrolig gøy å være aktiv og engasjere seg for noe man brenner for under studietiden. Med det mangfoldet av studentorganisasjoner vi har i Bergen er jeg sikker på at du finner noe som passer for deg!

Hvordan opplevde du tiden din som Sampol-student?

Jeg hadde noen flotte år som student på Sampol. Riktignok valgte jeg å være mye ute i verden gjennom årene som student, så antall regndager som Sampol-student ble betraktelig færre. Årene i Bergen var likevel også flotte, der jeg satt stor pris på gode forelesere, spennende fag og engasjerte medstudenter. Jeg anser meg også som heldig ettersom mitt masterkull hadde blitt godt kjent før Covid inntraff, så det gode sosiale miljøet fikk fortsette over Zoom gjennom nedstengningen. Jeg er likevel glad dagens studenter får oppleve studentmiljøet i Bergen på sitt beste, for lite er bedre!

Så nyt tiden du har som student på Sampol, og velkommen til arbeidslivet når tiden er inne for det. Kanskje du til og med søker deg til HK-dir? Vi har iallfall alltids bruk for dyktige og engasjerte Sampolere!