Hjem
Sosiologisk institutt
Nyhet

Blir lærer- og lektorstudentene likere og likere?

Melissa Geelmuyden Andersen, stipendiat ved Sosiologisk institutt skriver avhandlingen sin om utvikling av yrkesrolleforståelse ved grunnskolelærerutdanningen (GLU) ved Høgskolen på Vestlandet og integrert lektorutdanning (5LU) ved Universitetet i Bergen.

Bilde av nettsak fra forskning.no og portrettbilde av Melissa
Foto/ill.:
Faksimile: forskning.no / Foto: Eivind Senneset, UiB

Hovedinnhold

Melissa Geelmuyden Andersen er intervjuet av forskning.no, og kommenterer her funnene hennes om utviklingen av yrkesrolleforståelsen til de ulike lærerstudentene. Melissa påpeker hvordan GLU-studentene møtes av en mer praksistung og pedagogikkfokusert utdanning, mens 5LU-studentene søker seg inn til utdanningen sin fordi de først og fremst vil bli fagformidlere.

Grunnlaget for forskningen er nettopp hvordan sosialiseringsprosesser påvirker studentene sin yrkesforståelse i utdanningsprosessen. For i løpet av utdanningen skjer det noe med denne yrkesforståelsen. GLU-studentene blir i løpet av årene mer og mer opptatt av lektoridentiteten, og aspirerer mot stipendiatstillinger. 5LU-studentene har den motsatte utviklingen; fra å være mest opptatt av fagkunnskap, utvikler de en stadig sterkere lærerrolle-identitet i løpet av utdanningen. Dermed blir 5LU-studentene likere og likere GLU-studentene i sin rolleforståelse.

Melissa påpeker at denne utviklingen kan være problematisk, nettopp fordi rollen som underviser i grunnskolen og videregående er ulik, og at utdanningene skal utdanne lærere som skal undervise på ulike trinn. At GLU-utdanningen har blitt mer teoritung mener Geelmuyden Andersen også kan være en forklaringsfaktor til lavere søkertall.

Melissa har også blitt intervjuet av «Doktorgradspraten» om samme tema. Dette intervjuet, samt saken hos forskning.no, kan du lese i lenkene under.

Klikk her for å lese intervjuet i Doktorgradspraten.

Klikk her for å lese saken på forskning.no.