Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
NYHET | UNIVERSITETSRANGERINGER

Antropologifaget befester stillingen

For andre år på rad rangeres sosialantropologi-faget ved Universitetet i Bergen på topp 100 i den prestisjefylte QS by Subject-rangeringen.

Forestillingen Moana under Festspillene i Bergen, mai 2015, med en egen utendørs forestilling på Torgallmenningen.
VERDENSFAG I VERDENSKLASSE: Sosialantropologi-miljøet ved UiB holder stillingen i QS sin rangering fordelt på fagområde. Bildet er fra Festspillene 2015, da forestillingen Moana ble vist i et samarbeid mellom antropologimiljøene ved UiB og University of the South Pacific.
Foto/ill.:
Eivind Senneset, UiB

Hovedinnhold

Dette er det syvende året at QS World University Rankings by Subject blir offentliggjort. I år som i fjor er det tre fagområder ved Universitetet i Bergen (UiB) blant de 100 fremste i sin disiplin. De tre er Earth & Marine Sciences (geofag og marin forskning), arkeologi og, altså, antropologi.

I år som i fjor plasserer antropologifaget ved UiB seg mellom 51.-100. plass i QS-rankingen.

Rik historie innen antropologifaget

For sosialantropologimiljøet ved UiB er dette en bekreftelse på det vedvarende høye internasjonale nivået på forskningen deres.

– Vi er selvsagt fornøyd med enhver oppmerksomhet, selv om vi samtidig tar disse målingene med en klype salt,  sier instituttleder Ståle Knudsen ved UiBs Institutt for sosialantropologi og fortsetter:

– Vi har jo lenge hatt markante og internasjonalt anerkjente forskere som har synliggjort instituttet internasjonalt. Helt siden opprettelsen av instituttet, da Fredrik Barth var sentral og gjennom en årrekke med forskere som blant annet Gunnar Håland, Leif Manger og Edvard Hviding i spissen.

Han fremhever i tillegg Don Kalb, som kommer til Bergen senere i år takket være et stipend gjennom Toppforsk-ordningen, som er et samarbeid mellom UiB og Bergens forskningsstiftelse (BFS).

Mottar flere priser og stipender

Instituttlederen peker også på tildelingen av et såkalt Advanced Grant fra Det europeiske forskningsråd (ERC) til Bruce Kapferer i 2013, som et høydepunkt de seneste årene.

– For ikke å snakke om at to av våre utmerkede forskere, Annelin Eriksen og Knut Mikjel Rio, nylig mottok Fylkesakerprisen 2017 for sin forskning innen sosialantropologien, sier Knudsen.

Han er fornøyd med at ulike priser og kåringer skaper oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og tror at dette kan bidra til å hjelpe forskere i miljøet til også å få gjennomslag til flere stipender og forskningsmidler i årene fremover.