The University of Dublin, Trinity College og Institutt for geovitenskap (ERASMUS+)
- LandIrland
- ByDublin
- Studieplassar2
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeErasmus+
- Lengde på opphald1-2 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Avtalen gjeld i første rekke for studentar på bachelor- og masterprogramma i geovitskap. Andre interesserte kan òg søke, men blir prioriterte etter geovitskapstudentane. Avtalen kan og benyttast av lektorstudenter som har geovitskap som eitt av sine fag.
Det er eit krav at søkaren må ha karaktersnitt på C eller betre for å bli nominert til ein av Institutt for geovitskap sine Erasmus+-avtalar. Nokre universitet kan ha krav om høgare karaktersnitt enn dette.
Når i studiet kan eg reise
Etter at ein har avlagt 60 studiepoeng, kan ein tilpasse utreisetidspunktet etter kva som passar med emna i utdanningsplanen. For studentar på bachelorprogrammet i geovitskap passar det best å legge utvekslingsopphaldet til 6. semester. Det er krav om at du må ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i heile den perioden du er på utveksling.
Språk
Undervisningsspråket ved Trinity College Dublin, The University of Dublin er engelsk.
Som Erasmus-student er det normalt ikkje naudsynt å ta språktest i engelsk før utanlandsopphaldet, så framt du har karakteren 4 eller betre i engelsk frå vidaregåande skule. Nokre lærestader krev imidlertid dokumentasjon på språkkunnskapar. I so fall vil du få beskjed om dette.
Dersom du ikkje har nok engelskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem.
Kva emne kan eg ta
Studentar som reiser ut på denne avtalen studerer ved the Department of Geology. Her kan ein velje blant en rekke emner på bachelornivå, med undervisning på engelsk. Meir informasjon om utvekslingsprogrammet ved Trinity College Dublin, The University of Dublin, og oversikt over kurstilbodet, finn du på universitetet sine heimesider.
Det er ein føresetnad at kursa du vel ikkje overlappar nivåmessig eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Du kan få faglege råd om emnevalet undervegs ved å ta kontakt med
Studieavgift
Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Trinity College Dublin, University of Dublin, vart grunnlagt i 1592 og er Irlands høgst rangerte universitet. Det har om lag 17 000 studentar fordelt på hovuddisiplinane kunst og humaniora, business, jus, ingeniørfag, vitskap og helsevitskap. Dei seier om seg sjølv at dei fremmer eit mangfaldig, tverrfagleg og inkluderande miljø som inviterer til banebrytande forsking, innovasjon og kreativitet. Kjente alumner frå universitetet er mellom anna Oscar Wilde, Samuel Beckett, William Rowan Hamilton, Ernest Walton og Edmund Burke. Trinity ligg på eit vakkert campus i hjartet av Dublins sentrum.
Dublin er hovudstaden og er med sine nær 1,5 millionar innbyggarar også den største byen i Irland. Den ligg ved elva Liffey i provinsen Leinster, omkransa av Dublinfjella.
Bustad
MERK: I Irland har det vore store utfordringar knytt til bustad for utvekslingsstudentar dei siste åra. Universiteta i dei fleste byane melder om stort press på bustadsmarknaden, og det er vanskelegare å få bustad gjennom universiteta.
Semesterinndeling
August til desember og januar til mai
Studentrapportar
2023
Vår 2023 - BA i geovitskap
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er først lurt å finne seg en bolig. Se på boligguiden Trinity sender ut, og beregn at det er mye dyrere enn i Norge. Ellers er det veldig lett å komme til Dublin med fly, og det går buss rett fra flyplassen til sentrum. Bussystemet kan være litt vanskelig å sette seg inn i, så vil nok anbefale taxi fra flyplassen. Både buss og taxi er billigere i Irland enn i Norge.
Været er ganske likt som her, bare litt varmere. Anbefaler en tykk ullgenser til vinteren, men trenger ikke kjempemye varme klær. Jeg klarte meg med en tynn dunjakke og ullgenser. En del bygg er gamle og dårlig isolert, så kan være kjekt med varme ullsokker/tøfler og en pysjamas til du skal sove. De sier det regner en del der, men som student fra Bergen kommer du ikke til å synes det. Jeg hadde ikke pakket med meg støvler, og savnet det heller ikke.
Maten der er veldig lik som i Norge, så det kommer nok til å gå fint. Det er også veldig internasjonalt, så mye forskjellig mat. Jeg erfarte at medium hot tacosaus der er hottere der enn i Norge, og at syltetøyet deres er kjempesøtt. Elles kom det ikke så mange overraskelser.
Husk adapter til stikkontakt. Jeg hadde med meg to, men brukte som regel bare en.
Jeg synes det var veldig greit å komme inn i rutiner, og var ikke vanskelig å finne ut av ting. Det er ikke så veldig ulikt Norge, så jeg anbefaler å ta det litt som det kommer og bare nyte å finne de små nyansene som gjør Irland til noe helt annet enn Norge.
Undervisningsformer
Det var stort sett ganske tradisjonell undervisning med forelesninger og øvelser hver uke. Som regel telte lab-øvelsene og/eller andre innleveringer 40-50% av sluttkarakteren i geologifagene. For meg virket fagene litt mer teoretiske og "puggete" enn de vi har på UiB, men ikke så mye at det ble et problem. Alle eksamener var skriftlige for hånd, og varte i 1,5 timer. Dette gikk veldig fint, og var deilig å bli fort ferdig med eksamensperioden fort, da den er veldig kort. Alt i alt synes jeg undervisningen i geologiemnene var veldig grei.
Jeg hadde også to emner i andre avdelinger, engelsk og "classics". De fungerte med en times forelesning og en times seminar i uka. Det tok betydelig mindre tid i timeplanen med disse fagene. Her hadde engelskfaget en 2 timer digital hjemmeeksamen, og "classics"-faget hadde mappeevaluering gjennom semesteret med en større essayoppgave mot slutten.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes variasjonen på geologiemnene var veldig bra, og fant flere jeg synes var spennende. Tredjeklassefagene var tydelig bredere og litt lettere enn fjerdeklasseemnene som var ganske spisset. Anbefaler å ha maks to fjerdeklasseemner med mindre du er supermotivert for flere.
Det var mange gode emner å velge imellom, men siden alle fagene er 5 poeng, er det vanskelig å finne 6 geologifag som passer i timeplanen. Av Trinity ble vi anbefalt å velge geografifag i tillegg, og det var en veldig grei løsning for mange. Jeg valgte å ta helt andre fag. Det var ikke det mest populære blant de på Trinity, men jeg vil absolutt anbefale å ta noen fag kun for gøy i en helt annen avdeling. Det eneste du må være obs på er å søke deg inn på avdelingene når du sender søknaden til universitetet (ikke utvekslingssøknad, men en søknad du må fylle inn etter du har fått plassen). Sjekk også hvilke fag de ulike avdelingene tilbyr, og sjekk at de er fag som helst er første- eller andreklassesfag, for da trenger du (som regel) ingen/få forkunnskaper. Hele søkeprosessen på fag der er delt opp i avdelingene, så du må søke om innpass på hver avdeling du vil ha fag. Det er i tillegg et førstemann til mølla prinsipp, så har du ikke spurt om lov til å ta fag på en avdeling før du skal søke deg inn på fagene, er sjansen stor for at du ikke får plass. Jeg fikk for eksempel kun ha ett av engelskfagene jeg ønsket.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har fått et stort faglig utbytte, og lært masse nytt. En del hadde jeg hatt om før, men følte at mange av fagene gikk mer i dybden på ting, så jeg fikk bygget på kunnskap jeg allerede hadde. Et av fagene, "raw materials in building" var veldig spennende, men veldig spesifikt rettet mot Irland, så jeg lærte masse spennende, men er usikker på hvor relevant det blir fremover.
Språket var også veldig greit. Hvis du synes det har gått greit med forelesninger på engelsk før, bør det gå bra her også. Det er noen forelesere som har bredere irsk aksent enn andre, og det kan være litt utfordrende for noen. Jeg følte det gikk bra, og vendte meg veldig fort til det, men det kan være lurt å tenke på.
Universitetsområdet og byen
Trinity College er helt utrolig vakkert. De gamle byggene er utrolig fine, og det føles litt som på en film når du går der. Som geologistudent er vi også i ett av de fineste byggene. De har også nyere bygg som kan minne deg om realfagsbygget her hjemme også om du har litt hjemlengsel etter grå betong. Det går en del turister rundt på universitetet, så det er alltid folksomt.
Dublin er en fantastisk fin by. Den er ikke så stor etter europeisk storby-standard, men det føles ut som en skikkelig storby. Irland har en kultur der man er mye ute på kafe og pub, så byen er alltid full av mennesker. Det er også en veldig flerkulturell by. Noe av det beste med byen er alle de fine parkene og kafeene over alt. Anbefaler å ha dager der du bare går rundt og utforsker gatene og setter deg i en park eller kafe. Grafton street har mange gatemusikanter som er utrolig flinke, så der kan du får deg en gratis konsert. Blant annet Keywest spiller ofte der, så du kan sjekke ut de på spotify hvis du vil komme i stemning før turen. Kan også anbefale å se "Bono and The Edge: A sort of Homecoming" for å få et innblikk i Dublin, Irland, og kultur. Det er også mange fine steder å gå tur i parker i byen, eller utenfor byen.
Noen av mine favorittsteder i Dublin er Butlers Chocolate Cafe for verdens beste varme sjokolade, og Gurmans tea and coffee house for kjempegod te, Dolce Sicily for italiensk resturant (godkjent av italienske utvekslingsstudenter), Sørensen & son for god kaffe, Stella Cinema for en 1920-talls restaurert kino der du kan bestille mat til plassen din og få en kjempefin filmopplevelse (de har to avdelinger), The Hairy Lemon for en tradisjonell irsk pub. Ellers er alle parkene fantastiske, de typiske turist-stedene som katedralene og museene er kjempegode, og det er vanskelig å finne noe som ikke er bra. Og savner du Norge har de også Pizzabakern (bare Pizzabaker der).
Den beste måten å komme seg rundt på er med bussen eller luas (bybane). Sjekk ut om du kan få bestilt et leap card (busskort) før du reiser da det blir sendt i posten til deg, så har du det med en gang. Du kan også kjøpe et midlertidig leap card på flyplassen. Ellers må du betale kun med mynt, og får ikke veksel tilbake på bussen. Det er ikke alltid like lett og vite hvilket busstopp som er det neste, så google maps kan være lurt å følge med på av og til.
Det er supert å ta toget til de andre store byene i Irland, og anbefaler dags- eller helgeturer rundt i landet. Men en gang du vi litt utenfor det er det derimot litt vanskeligere. Det går an å leie bil, men er kjempedyrt, og de kjører på "feil" side av veien. Jeg kan anbefale å prøve seg på turistbussene som har turer rundt. Man får ikke alltid så lang tid man kunne ønsket, men det er veldig praktisk og enkelt å komme seg steder og oppdage mer av landet.
Bustad
Lurt å finne bolig raskt! Det er boligkrise i Irland, og det er dyrt. Du kan forvente å måtte betale 10 000 kr i måneden for et rom der du deler kjøkken og bad med andre. Jeg fant til slutt et rom hos en irsk familie via nettsiden hostingpower.ie. Jeg synes det var kjempefint å bo hos en irsk familie, og kan anbefale det. Nettsiden hostingpower.ie er også fin siden du får svar på søknaden din innen tre døgn, så er kjempefin å ha i bakhånd om du ikke har bolig når det begynner å nærme seg studiestart.
Mange andre vet jeg fant studentbolig via yugo. Studentboliger der er ofte dyrere enn privat siden man har tilgang på securitas, fellesarealer osv.
Trinity sender også ut en boligguide, og det kan være lurt å følge den litt. Det er områder i Dublin det er bedre å bo i. Sørsiden av Liffey (elva som renner gjennom byen) regnes som veldig bra. På nordsiden må du se an hvert enkelt nabolag.
Beregn også å måtte bo litt unna sentrum. Noen utvekslingsstudenter fant bolig ganske nærme, men mange ikke. Jeg bodde 20 min unna med buss, og synes det var veldig kjekt.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet er veldig bra. Det blir arrangert en del samlinger for utvekslingsstudentene som er veldig fine å dra på. Å finne seg et godt miljø blant dem er ganske lett. Det er litt vanskeligere å bli kjent med irene da de allerede har sine sosiale gjenger, men de er alle veldig hyggelige, og det er bare å være litt mer på, så blir du lett kjent med de også. Trinity har masse studentorganisasjoner, så å bli engasjert i en, eller flere, av disse er å anbefale. Da får du godt sosialt miljø, og blir lett kjent med folk. Det er også "ball-sesong" på Trinity på våren. Da organiserer de fleste studentorganisasjonen ball der man kler seg skikkelig opp i dress og lange kjoler, ofte med et tema. Det er veldig gøy å bli med på, så å ha med noe litt penere å ha på kan være lurt. Men billettene kan være dyre. Trinity arrangerer også "Trinity ball" som er den store happeningen hvert år. Billettene ble solgt ut på 7 minutter, og er svindyre. Men det skal være en utrolig opplevelse, så kan være verdt å få med seg om man får tak i billetter.
Informasjon
- Hjemmeside
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb8380
- FagnavnGeovitenskap