Universität Bern og Institutt for sammenliknende politikk (BILATERAL)
- LandSveits
- ByBern
- Studieplassar4
- StudienivåBachelor og Master
- AvtaletypeBilateral
- Lengde på opphald1 semester
Hovedinnhold
Om avtalen
Kven kan søke
Studentar ved Institutt for samanliknende politikk har fortrinn på plassane. Søkarar frå andre fagområde blir vurderte om det er ledige plassar.
Søkaren må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved utreise.
Når i studiet kan eg reise
Normalt reiser ein ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå fakultetet si nettside for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.
Merk at eksamensperiode for haustsemesteret er i januar.
Språk
Undervisningsspråka er tysk og engelsk. Universitetet anbefaler at du har språkkunnskapar tilsvarande B2-nivå (CEFR) i eitt av undervisningsspråka.
Universitetet tilbyr språkkurs i tysk for vidarekomne. Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet.
Kva emne kan eg ta
Du kan studere fleire emne i blant anna politikk, sosiologi og språkfag. På denne nettsida finn du ein oversikt over emna som Universitetet i Bern tilbyr.
Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Det varierer kor mange studiepoeng kvart emne utgjer, men normalt utgjer emna frå 3 til 6 ECTS. Du finn informasjon om dette i den enkelte emneskildringa. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.
Om lærestaden
Om lærestaden og byen
Universität Bern er eit middels stort sveitsisk breiddeuniversitet med rundt 16 000 studentar fordelt på åtte fakultet. Universitetet sin campus ligg sentralt i byen i det livlege studentkvartalet Langgasse. Universitetet er kjent for eit godt studentmiljø og har blant anna sportslag innan 90 ulike disiplinar, universitetsteater og sitt eige storband, i tillegg til ulike kurs og konkurransar gjennom året.
Bern er ein vakker kulturby som ligg nordvest i Sveits, i det administrative distriktet Bern-Mittelland. Trass i hovudstadstatusen er byen kun den fjerde største i landet, med knapt 140 000 innbyggarar. Gamlebyen ligg på ei landtunge omslutta av elva Aare på tre sider, medan dei nyare bydelane breier seg over eit bakkekledt landskap i 12 kilometers radius frå den motsette elvebreidda.
Bustad
Universitetet samarbeider med den lokale studentsamskipnaden om å tilby internasjonale studentar bustad og hjelper òg med informasjon om andre moglegheiter. Det er gode sjansar for å finne bustad på den private marknaden om ein er ute i god tid.
Semesterinndeling
September - desember og februar - mai.
Studentrapportar
2024
Haust 2024 – Integrert master i rettsvitskap
15.08.2024 - 31.12.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Det anbefales å laste ned kollektivtransportappen (SBB) og sette seg inn i de ulike billettalternativene og tilbudene. Tog er avgjørende for å oppleve Sveits – systemet er pålitelig og svært praktisk. For de fleste vil det lønne seg å kjøpe et "halb tax"-kort, som gir halv pris på reiser. Er du under 25, kan General Abonnement (GA) som gir ubegrenset reise i hele landet også være et godt valg.
Selv om Sveits ligger sentralt i Europa og veien til andre land er kort, er det verdt å sette av tid og penger til å reise rundt i Sveits. Sveits er et veldig variert land både kulturelt og geografisk, og man må være effektiv for å se nok i løpet av bare ett semester.
For mobilbruk har Telia "roam like home" i Sveits, til tross for at landet ikke er en del av EU/EØS. Når det gjelder bank, kan man unngå transaksjonsgebyrer ved å bruke internasjonale løsninger som Revolut eller Curve. Å åpne en lokal bankkonto kan ta tid og er som regel ikke nødvendig.
Undervisningsformer
Studenter kan velge mellom seminarer (med obligatorisk oppmøte) og forelesninger (uten obligatorisk oppmøte). De fleste fag avsluttes med muntlig eksamen.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Bergen har over 20 forhåndsgodkjente emner. I tillegg tilbyr UniBe en rekke emner på tysk. Tilbudet er bredt og gir mulighet for fleksibilitet når man setter opp sin egen timeplan. [UTVEKSLINGSVEILEDERNE KOMMENTERER: Husk at du også kan velge emner som ikke står på listen over allerede forhåndsgodkjente emner. Da søker du fakultetet om forhåndsgodkjenning av disse, og vi vurderer om de kan godkjennes. I så fall blir de lagt til på listen over forhåndsgodkjente emner.]
Fagleg utbyte og språk
Foreleserne er dyktige og har generelt veldig god engelskkunnskap- flere har også engelsk som morsmål. Det faglige nivået er jevnt over relativt høyt, og forelesningene krever tidvis gode forberedelser. Den delen av kommunikasjonen på universitetet som er på tysk, foregår på "vanlig" høytysk.
Universitetsområdet og byen
Bern er en fantastisk by – rolig, oversiktlig og sentralt plassert, med hele Sveits innen rekkevidde på under to-tre timer med tog. Universitetsområdet er litt spredt, med ulike fakultet rundt i byen. Det juridiske fakultetet ligger imidlertid sentralt nær togstasjonen og har flere hyggelige kafeer og restauranter i nærheten.
Bustad
Mange studenter velger studentboliger/hybler, men å bo i kollektiv kan gi en kulere opplevelse totalt sett, spesielt sammen med lokale beboere. Nettstedet https://www.wgzimmer.ch/home.html tilsvarer Hybel.no i Norge og er et god plattform for å finne kollektiv.
Sosialt miljø
Med sine mange unge studenter har Bern et godt sosialt miljø. Sammenliknet med andre hovedsteder sentralt i Europa er utelivet rolig med større kultur for bar- og restaurantbesøk enn nattklubber. I helgene drar de fleste (både lokale og studenter) til fjellene. Erasmus-studentforeningen har også flere aktiviteter for utvekslingsstudenter, hvor man enkelt kan bli kjent med andre.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
12.02.2024 - 30.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 5. studieår i studieordningen av 2003.* Ettersom Sveits ikke er medlem i EU er det lurt å dobbeltsjekke hvorvidt mobilabonnementet gjelder i Sveits. Selv byttet jeg til Telia før jeg dro da det i januar 2024 var det eneste mobilabonnementet som også fungerte i Sveits. En annen ting det kan være greit å undersøke er om banken din tar konverteringsgebyr og/eller andre gebyr i utlandet, noe de fleste gjør. Jeg fikset meg en konto i Wise før jeg dro. Dette er en internasjonal bank, og jeg opplevde at jeg sparte mye penger i gebyr ved å bruke denne kontoen i stedet for den norske.
Kan også være lurt å fikse europeisk helsetrygdkort før man drar ned da dette er nødvendig for å få unntak fra kravet om sveitsisk helseforsikring.
Ellers får man god informasjon fra universitetet om det som trenger å fikses. Anbefaler ellers å finne seg bosted på forhånd samt å ha spart opp en del penger da Sveits er et veldig dyrt land å bo i.
Undervisningsformer
Jeg hadde en blanding av "seminars" og "lectures". Hovedforskjellen her er at det kreves oppmøte i seminarene mens man velger selv hvor mange forelesninger man vil gå i. I forelesningsfagene er det som regel muntlig eller skriftlig eksamen ved semesterslutt mens det i seminarene som regel er seminaroppgaver og/eller presentasjoner. Det forventes også muntlig deltakelse i de fleste av seminarene. Ellers er seminarene ofte små grupper - mine seminarer varierte i størrelse fra 6 til 12 stk. Forelesningene er noe større klasser men likevel mye mindre enn det man er vant til i Bergen. Det positive med seminarene er at man får arbeidsmengden litt mer fordelt utover semesteret så man slipper å ta 6 eksamener i mai. Samtidig var det en del jobb med seminaroppgaver og presentasjoner, så her er det nok litt individuelt hva man foretrekker.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg synes emnetilbudet var helt greit. Det er ikke så mange fag å velge i som utvekslingsstudent da mange av fagene går på tysk. Det er likevel mer enn nok engelske fag til å fylle kravet om 30 studiepoeng. De fleste fagene er på 5 studiepoeng, så man må ta 6 fag. Selv om alle fagene var på 5 studiepoeng var det stor variasjon når det kommer til hvor omfattende fagene var. For eksempel var faget "Introduction to Swiss and international taxation" ganske omfattende og krevende, mens "Case studies in European law" var veldig lite omfattende. De andre fagene jeg hadde var "Comparative constitutional law", "Enhancing a sustainable view to labour migration", "International financial regulation" og "Law of armed conflicts". Her vil jeg trekke frem "International financial regulation" som et av de mest spennende fagene, mye på grunn av foreleseren som er veldig flink og engasjerende. Også "Law of armed conflicts" oppleves som veldig relevant og spennende.
Fagleg utbyte og språk
Jeg vil påstå at både det faglige og språklige utbyttet blir det man gjør det til selv. Professorene er veldig flinke så hvis man forbereder seg, følger med og deltar i timen er det mye faglig utbytte å hente. Jeg møtte opp i de fleste seminarene og forelesningene og opplevde at man henger greit med så lenge man møter opp og følger med. Sett bort ifra oppmøte gjorde jeg ikke så mye skolearbeid før i mai, og da måtte det et skikkelig skippertak til. Jeg vil påstå at det kreves en del for å bestå, i hvertfall i noen av fagene, men så lenge man legger ned en liten innsats i slutten av semesteret så tror jeg det skal gå greit for de aller fleste. Ellers er professorene veldig flinke, så om man følger med er det mye faglig utbytte å hente.
Når det kommer til språk, så vil jeg si at man får godt utbytte når det kommer til engelsk. Hva gjelder tysk, så blir nok dette også det man gjør det til selv. Jeg tok verken tyskkurs eller snakket tysk i Sveits, så her kan jeg ikke uttale meg så mye. Det er likevel verdt å merke seg at de ikke snakker vanlig tysk i Bern men sveitsertysk, noe som er ganske forskjellig fra vanlig tysk. Opplevde at flere av de som faktisk tok tyskkurs syntes det var vanskelig å praktisere det i Bern pga. de store forskjellene mellom tysk og sveitsertysk.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er stort og fint og jussen holder til i den delen av universitetet som er midt i Bern sentrum. Derfor er det veldig enkelt å komme seg til og fra universitetet.
Når det kommer til Bern er det en veldig fin by. Den er liten og oversiktlig og har alt man trenger. På den andre siden er ikke Bern en veldig livlig by - man drar nok ikke til Bern for utelivet akkurat. Likevel, grunnen til at jeg dro til Bern var ikke byen Bern men områdene rundt Bern. Bern er kun en liten togtur unna helt utrolige fjell og annen natur. Jeg brukte mesteparten av februar og mars på ski i helt fantastiske skiområder, og alt dette var kun en liten togtur unna Bern. Når sommeren nærmer seg er det også et helt utrolig utgangspunkt for fotturer i de Sveitsiske fjellene, noe som også er helt utrolig fint. Når det blir varmt i Bern er det også veldig mange flotte parker og uteområder hvor man kan sole seg, spille volleyball og bade i elven Aare. Denne våren bugnet det ikke akkurat over av finværsdager, men når de først kommer er Bern et veldig fint sted å være.
Ellers vil jeg vise til studentrapporten fra høsten 2023 når det gjelder informasjon om togene i Sveits.
Bustad
Jeg bodde på Studentlodge Bumpliz Nord, som er en studentbolig. Dette er 5 min med tog fra Bern sentrum og sånn sett ganske sentralt. Jeg delte kjøkken med 17 andre men hadde eget soverom og delte bad med kun én annen. Å leie rom av Studentlodge er veldig enkelt og praktisk da man kan leie for den eksakte perioden man skal være i Bern. Det er imidlertid veldig dyrt for det man får. Jeg betalte 9000 kr for et lite rom med delt bad og kjøkken og synes dette var veldig dyrt for det man får. Samtidig er det veldig vanskelig å finne noe privat i Bern med mindre man snakker tysk, så for mange blir dette det eneste alternativet. Det er også ganske sosialt å bo her, da de fleste sosiale sammenkomster skjer på Bumpliz. Det er også her de fleste utvekslingsstudentene bor, og det er derfor ganske sosialt. Uansett, hvis man klarer å finne noe privat ville jeg helt klart gjort det da det er en del rimeligere enn Studentlodge sine rom. Det er likevel verdt å merke seg at det er ganske dyrt med bolig i Bern uansett, så vil egentlig si at det er en forutsetning å ha spart opp litt penger til utvekslingsoppholdet.
Sosialt miljø
Synes det sosiale miljøet var ganske bra. Vi var 5 stk fra Bergen, men vi var også de eneste norske utvekslingsstudentene i Bern. Ellers er det mange ulike nasjonaliteter og det opplevdes som lett å bli kjent med folk. Vil anbefale å legge inn litt innsats i starten av oppholdet, fordi det er da folk er mest gira på å bli kjent. Det er heller ikke så mange utvekslingsstudenter i Bern, så man vet hvem de fleste er. ESN arrangerer også en del turer, utflukter og fester hvor det er lett å bli kjent med folk.
Vil legge til at jeg opplevde at utvekslingsstudentene i Bern er ganske unge, da de fleste går sitt andre år på bachelor. Som sisteårsstudent på master og 26 år gammel var jeg som regel fra 3 til 6 år eldre enn de fleste andre. Opplevde ikke dette som noe stort problem, men det gjorde at man til tider følte seg litt gammel:)
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Først og fremst vil jeg anbefale å spare opp en del penger før du reiser ned. Det er ganske dyrt å bo i Sveits, spesielt når krona er så svak, og selv om man kommer ganske langt med stipend og lån så er det ikke nok dersom man ønsker å oppleve alt det Bern har å tilby! Jeg vil si at prisene er ganske norske, men at noen ting plutselig er KJEMPEdyrt, særlig leie av rom (10k i mnd), café, restautanter og mye av maten (egentlig alt som kommer fra dyr) koster vesentlig mer enn i Norge. På den andre siden så er f.eks tog ganske rimelig i forhold til norske priser (og de går hele tiden, og på tiden). Dersom du kjøper "friends day pass" f.eks, så kommer du + opptil 3 av vennene dine deg rundt i Sveits for ca 200 norske kroner per dag. Dette er ganske avgjørende for at turer til alpene kan være en helgeaktivitet. I tillegg er det lurt å kjøpe Telia-abonnement på forhånd slik at du kan bruke telefonen din som her hjemme (vet ikke om andre selskaper i Norge som også virker i Sveits per nå, men dette antar jeg kan endre seg hele tiden).
Synes egentlig ikke det er så mye mer å si her ettersom Bern er flinke når det kommer til å gi detaljert informasjon. Alt av registrering til fag og oppmelding til eksamen får du en utfyllende sjekkliste på slik at alt går i orden. De minner deg også på frister hele tiden. Du skal også innom migrasjonskontoret for å få en midlertidig oppholdstillatelse, samt søke om unntak fra helseforsikring, og også dette sender universitetet påminnelser om hele tiden. Oppsummert: alt ordner seg i tur og orden og det er egentlig ganske lite forberedelser som kreves.
Undervisningsformer
Jeg, i likhet med de andre fra UiB, tok en mix av seminarer og forelesninger. Jeg likte egentlig begge undervisningsformene, men synes kanskje seminarene er hakket bedre ettersom du tvinges til å følge med, og vurderingene er fortløpende. I tillegg kan man også bli kjent med andre utvekslingsstudenter her fordi man som regel må diskutere med hverandre, i tillegg til at gruppene er små. MEN, det viste seg at professorene forlangte mye arbeid i seminarene (typ skrive en 15 pages research paper og presentere den muntlig for klassen etterpå). Dersom du velger forelesningsformen derimot så kommer det en muntlig eksamen helt på slutten av semesteret (20 min), og jeg synes det virket som enkelt å bestå alt dersom du har fulgt med litt! Ulempen er at disse vurderingene gjerne kommer rett etter hverandre (typ 1 muntlig eksamen 3 dager på rad), og dette opplevde jeg som ganske stressende.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg er kjempeimponert over emnetilbudet i Bern! Fagene var overraskende interessante, og professorene er jevnt over kjempeflinke. Vi er jo vant til å være veldig store kull, mens i Bern er klassene små (alt fra 6 til 40 studenter). En ting man kanskje bør være oppmerksom på er at Bern omtrent ikke tilbyr Bachelor-fag, så vi endte opp med å ta nesten utelukkende masterfag. Likevel synes jeg det faglige var veldig overkommelig, så dette er virkelig ikke noe å stresse med om man bare ender opp med masterfag.
SEMINARENE:
Enhancing a Sustainable Approach to Labour Migration:
- Ikke så mange seminarer/ lite oppmøte
- Vi fikk besøke FN i Geneve og delta på et møte. Dette var kjempespennende!!
- Ganske greit å henge med uten å forberede seg (det er egentlig et fag om samfunnet, og så lenge du er litt oppdatert på verdensbildet vil jeg tro dette er et interessant fag for alle)
- Ganske lang oppgave man må skrive i dette faget (15 sider minimum ekskludert fotnoter), så dette faget endte med å ta en del tid
Evolving Expectations of Intra-Household/Intrafamilial Privacy in the Courts
- Omtrent ikke oppmøte (kun 2 ganger i løpet av semesteret)
- Veldig lettfattelig og relaterbart tema om personvern og særlig beskyttelse av passord innenfor husholdningen
- Du står omtrent helt fritt til å skrive og presentere om det du vil, men det virket som et krav å skrive litt om hjemlandets lover og dommer på området
- Små grupper, du presenterer kanskje foran 5 andre studenter
Case Studies in European Law
- Du er ferdig med faget i typ april
- Etter Rettsstaten har man et godt grunnlag
- Ikke noe pensum, og de forventer heller ikke at du forbereder deg noe
- NB! Veldig få plasser (kun 6), så søk tidlig om du vil ha plass
- Fremfører to EU-dommer foran klassen, derretter spørsmålsrunde fra salen (spesielt fra professorene)
- Kanskje det faget man lærer best å fremføre på engelsk i, ettersom du må gjøre to selvstendige domsanalyser på engelsk uten noe særlig hjelpemidler (unntatt PP)
FORELESNINGER
Law of armed conflict
- Veldig spennende fag synes jeg! Her lærer man det aller mest grunnleggende om reglene som gjelder før og underveis i en krig. Jeg har lært ekstremt mye i dette faget og føler jeg har fått en genuint bedre forståelse av hvordan ting henger sammen
- Bare forelesning annenhver uke (gir fleksibilitet)
- Ganske monoton undervisning - prof står og snakker i 4 timer sammenhengende, av og til med PP
- Du får hjelpemidler på eksamen (GC og protokollene).
- Ganske enkelt å bestå - eksamen føltes mer som en samtale enn en utspørring sammenlignet i de andre fagene - lærte faktisk en del også under eksamen
International Economic Law and the Pursuit of Sustainable Development Goals
- Mange forelesninger (hver uke)
- Ikke så lett å relatere seg til pensum
- Du får ta med hjelpemidler på eksamen
- Føles ganske overveldende ettersom dette faget egentlig bygger på et annet fag om WTO som går på høsten
- Ganske overkommelig eksamen ettersom de vet at utvekslingsstudentene ikke har hatt det forberedende kurset
Introduction to Swiss and International Taxation
- Veldig teknisk, skjønte egentlig ingenting før uken før eksamen. Vil si dette var det eneste stressende faget jeg hadde
- Krever at du kommer ganske forberedt til timen - det er så og si ingen repetisjon eller oppsummeringer så man må nesten bare prøve å henge med så godt man kan
- Forelesninger hver uke
- Fordel om du kan litt om skatterett fra før
- Eksamen var overraskende overkommelig, og det virket som professoren vil få frem hva du kan - krever likevel ganske god forståelse for å svare riktig på casene du får.
Fagleg utbyte og språk
Jeg har lært mye faglig som jeg ellers ikke hadde lært noe om på UiB, og det har vært kjempegøy! Likevel så er nok språk det jeg har fått aller mest ut av dette semesteret: man blir mye bedre i engelsk på 4 måneder, og jeg tipper mye av dette kan forklares i at man må være muntlig i alle fagene Bern tilbyr.
Universitetsområdet og byen
Bern er verdens fineste by! Den bærer veldig preg av middelalderen og jeg tror ikke jeg har sett noe lignende før! F.eks føltes fakultetet som et museum eller noe, alt er så vakkert her. De er også veldig gode til å ta vare på byen - det er alltid noen som rydder eller vasker (de mopper gulvet på togstasjonen!!!!) i byen, og det var egentlig alltid rent og pent. Man kan også bade i elva som renner gjennom byen og drikke av vannfontenene rundt om i byen. I tillegg kan jeg legge til at byen føltes veldig trygg.
Bern er jo en liten by, så alt er nært hverandre. Hvis noe er for langt å gå til, så går det uansett en buss eller trikk eller tog - kollektivtrafikken er upåklagelig egentlig. Dette tror jeg også var ganske avgjørende for at vi stadig fant på ting med andre uvekslingsstudenter! Ettersom man alltid var i nærheten av hverandre ble det enkelt å holde kontakten etter velkomstuken.
Bustad
Nesten alle bor på Studentlogde på Bumpliz Nord, og dette er antagelig det mest sosiale stedet man kan bo. Dette innebærer samtidig at du deler bad og kjøkken med mange. Jeg tror de sa at ca 20 stykker bruker det samme kjøkkenet, noe som kan bli ganske folksomt til tider. Jeg bodde på Wankdorf (8 stk per kjøkken), og kunne ikke tenkt meg noe annet ettersom jeg trives bedre med litt færre folk. Dette er også rett ved elven og en nynyydelig løpesti som går helt inn til sentrum. Wankdorf er også nærmere byen, men rommene er mye mindre (90-seng og ikke 1.20-seng som på Bumpliz).
Selv om man nok har litt mer frihet ved privat leie (særlig hva gjelder å ha gjester), så er det ganske behagelig å kunne flytte rett inn i et møblert rom med fleksibel leieavtale. De vasker også fellesområdene hver uke, så det er begrenset hvor ekkelt det blir.
Sosialt miljø
Det sosiale har vært kjempebra! Vi var ganske få utvekslingsstudenter i Bern, så man blir fort kjent i velkomstuken. Inntrykket mitt er at vi ble en ganske stor gjeng der alle kunne være med, og det ble stadig tatt initiativ til turer, bading eller andre sosiale ting. I tillegg arrangerer studentforeningene ting hele tiden, så det er alltid noe å slenge seg med på til en billig penge.
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Prosessen og praktiske ting som måtte ordnes før utveksling fra overkommelig. Her er universitetet i Bern veldig behjelpelige. Man får sendt ut løpende mails fra universitetet som sier hva man skal gjøre steg for steg før man møter opp på Welcoming week. I forkant må man blant annet lage en bruker for universitetet og sende inn diverse dokumentasjon. Jeg anbefaler å bare gjennomføre det man får beskjed om fra universitetet med en gang man får mail fra dem, så er man hele tiden i rute og ting går veldig fint for seg. Videre er det lurt å ha undersøkt hvilke fag universitetet tilbyr for så og melde seg opp i fagene. I flere av fagene må man sende mail til den professoren det gjelder og si at man vil melde seg opp i faget. Kontaktinformasjonen finner man enkelt på Universitetets nettsider (ILIAS). Sveits er ikke en del av EU/EØS og det kan derfor være fint å ha et telefonabonnement hvor mobildata også gjelder i Sveits. Jeg byttet over til Telia, som har fri surfing i Sveits også. Man må også bestille en time hos "migration office" for å kunne bo der midlertidig uten å måtte skatte og lignende (dette blir det sendt informasjon fra uni om). I forbindelse med timen hos migration office må det også fylles inn litt diverse skjemaer. Dersom dere er flere som skal til Bern anbefaler jeg å samarbeide og minne hverandre på diverse praktiske gjøremål. Vi hadde felles chat hvor vi alle var behjelpelige og minnet hverandre på diverse friste og ting å få gjort.
Jeg innså litt for sent at når man betaler større beløper tar banken et relativt stort konverteringgebyr for transaksjonen. Anbefaler å laste ned Wise med engang som er en internasjonal konto hvor man blir trukket svært lite i konverteringsgebyr. Man trenger ikke bestille bankkort til Wise da den tillater applepay/ mobilepay. Så det var en redning. Så anbefaler å laste det ned med engang heller enn å innse at man har blitt trukket 500 kroner i konverteringsgebyr i forbindelse med betaling av leie.
Undervisningsformer
Når det kommer til undervisningsform kan man velge mellom seminar eller course. Seminarene har obligatorisk oppmøte mens i coursene er det forelesninger uten oppmøtekrav. Det finnes veldig mange engelske emner man kan ta, så det er på ingen måte et problem å få til 30 studiepoeng. Her var det nesten vanskelig å velge hvilke fag man skulle ta.
Eksamen: eksamen er enten innlevering og presentasjon eller en muntlig høring. Veldig morsom eksamensform som jeg personlig følte jeg fikk mye ut av.
Vurdering av emnetilbodet
Et veldig godt emnetilbud. Veldig relevante og interessante fag. Man kan velge alt fra Law of armed conflict, til financial regulation. Anbefaler å velge et eller flere fag som knytter seg til World Trade Institute, ettersom det er veldig flinke forelesere her og siden Universitetet i Bern har et eget World Trade Institute. Opplevde alle professorer som både engasjerte, tilpasningsdyktige og nysgjerrige. De har veldig forståelse for oss som er utvekslingsstudenter og senker i denne forbindelse noe terskelen for det faglige.
Fagleg utbyte og språk
Fagene man kan ta er meget godt gjennomført og leverer et høy faglig nivå. Professorene er veldig flinke i engelsk og har spennende bakgrunn. Jeg opplevde universitetet som veldig ryddig, hvor det var fokus på å være oppdaterte på det som skjer i verden. Vi fikk også mange gjesteforelesere som hadde spennende bakgrunner og det ble arrangert skoletur til UN for eksempel.
Jeg tok alle fag på engelsk og vi ble også veldig godt kjent med utvekslingsstudenter. Vi bodde også med folk fra hele verden. Dette førte til at vi pratet veldig mye engelsk under oppholdet vårt, og følte jeg derfor fikk et veldig godt utbytte av engelsken.
Universitetsområdet og byen
Bern som by er helt nydelig. Den er relativt liten, men det var noe av det jeg likte. Den er rolig til å være en hovedstad. Byen har en fantastisk gamleby og universitetsområdet "Langasse" ligger i byen. Det er også et treningssenter i tilknytning til universitetet som er sykt bra, og man kan bade, trene, melde seg på gruppetimer gratis. Byen har mange hyggelige parker, cafeer, vinbarer, resturanter og butikker. Elven Aare ligger rundt byen og her er det helt fantastisk å løpe, gå og mot våren / tidlig høsten kan man bade og sole seg her. Byen har en rolig atmosfære og er omgitt av vakker natur. Det beste med Bern er kanskje nærheten til de sveitsiske alpene, som gjør det enkelt å dra på dagsturer for å stå på ski om vinteren eller vandre om sommeren
Bustad
Angående leilighet så undersøkte vi først mulighetene på det private markedet. Det var vanskelig og også dyrt. Vi fikk i tips å leie gjennom «Studentlodge». Det er vi alle veldig glad for. Inntrykket er at det er vanskelig å leie privat og dyrt. Vi bor på Wankdorf som er 3 min med tog unna Bern (3 km avstand). Så går eller hopper på tog/tram. Her deler vi kjøkken med 8 stykker og har eget og relativt stort rom. Koster 10 k…. Det andre stedet som mange studenter bor er på Bumpliz (andre siden av Bern). På Bumpliz deler man kjøkken med 16 stykker og er et mye større bygg og kanskje hakket mer sosialt. Er her mye vors osv har vært. Jeg anbefaler Wankdorf der vi bor da dette er nærmere byen og nærmere Aare-elven som åpner opp for så mange fine turer. Også litt roligere her. Det positive med studentlodge er også at utvekslingsstudentene bor her så det blir jo sosialt!
Sosialt miljø
Det sosiale var helt topp. Erasmus arrangerer veldig mye ulikt: utflukter, fester, weekend-turer. Vi dro på ski-weekend og var med på flere dagsturer. Her blir man kjent med andre utvekslingsstudenter, og alle var veldig gira på å finne på sosiale ting hele tiden. Vi gikk masse turer i alpene sammen og møttes i byen osvosv. Jeg anbefaler å være litt aktiv på arrangementene særlig i starten for å bli kjent med utvekslingsfolk tidlig. Opplevde alle som veldig inkludernede, nysgjerrige og ikke minst veldig gira på å få sett så mye av Sveits som mulig. Et annet tips er å virkelig utforske Sveits. Togforbindelsene i Sveits er jo i en egen klasse, og Sveits er et relativt lite land. Jeg er utrolig takknemlig for å ha fått sett de fleste byene i Sveits, og fokusert på å bli kjent med Sveits og ikke nødvendigvis alle landene omkring.
Lykke til !!
Vår 2024 - Integrert master i rettsvitskap
15.01.2024 - 15.06.2024Førebuingar/praktiske tips
*Rapporten er skrevet av student på 3. studieår i studieordningen av 2021.* Før du reiser til Bern bør du:
1) Sjekke at telefonabonnementet ditt leverer data-tjenester også til ikke-EU-land. Jeg byttet til Telia, da dette var det selskapet som tilbydde rimeligst pris.
2) Finn deg et sted å bo! Jeg bodde på Student Lodge. De har en rekke forskjellige du kan velge mellom, men fellesnevneren er at du gjerne deler bad og kjøkken med andre studenter. Jeg valgte å bo på Wankdorf, da dette var nærmest sentrum (3 min med tog). På Wankdorf deler du kjøkken med 8 andre og bad med én annen. Jeg opplevde imidlertid å få et eget bad store deler av oppholdet, fordi hun som skulle dele med meg var mye ute og reiste og dro ofte hjem for lengre perioder. I tillegg er det vanlig at studentene kommer og går, slik at vi sjeldent var mer enn 5 stykker som delte kjøkken, fremfor 8. Jeg anbefaler Wankdorf, men om man ønsker det hakket mer sosialt er Bumpliz Nord et supert alternativ!
3) Last ned SBB-appen. Dette er som en slags "skyss" app vi har her i Bergen, som både planlegger reiseruter for deg og hjelper deg til å kjøpe billetter.
Undervisningsformer
På Universitetet i Bern skiller de mellom Seminarer og Forelesninger. Seminarer krever oppmøtet, og eksamensformen er basert på en oppgaveinnlevering (mellom 10-15 sider) og en presentasjon av oppgaveteksten foran klassen på slutten av semesteret. Personlig syns jeg seminarene var best. Selv om det krevde oppmøte, var det likevel mindre arbeid. Det var heller ikke seminarer hver uke, noe som gjorde at enkelte uker hadde jeg kun skole 2 av 5 dager. Forelesningsfagene var mer omfattende i form av at det var forelesninger hver uke og eksamensformen var en muntlig eksamen med professoren på slutten av semesteret. Man trengte ikke møte til hver forelesning, noe som ga mer fleksibilitet i hverdagen. Likevel valgte jeg å møte til så mange som mulig, fordi det åpenbart var enklere å følge med i faget på den måten.
Vurdering av emnetilbodet
Emnetilbudet var bra! Vi tok masterklasser, selv om vi går tredjeåret fordi det var dette universitetet kunne tilby. I eksamensperioden (den siste uken ca) la vi ned en ekstra innsats og da var det helt overkommelig å bestå fagene :)
Fagleg utbyte og språk
Tilbudet på faglig utbytte og språk er rikt, og jeg kan garantere at både språket og kunnskapen vil forbedres så lenge du engasjerer deg både i timene, men også med medstudenter.
Universitetsområdet og byen
Bern er en nydelig by, og jeg vil tørre å påstå at det er den peneste byen jeg har vært i. Dette er riktignok meget subjektivt, men hvis du er som meg som ikke trives så godt i storby, men heller ikke ønsker å være mutters alene i ødemarka, er Bern en perfekt mellomting. Nydelig Aare-river som renner gjennom byen, frodig med trær og parker, flotte bygninger og såklart restauranter og butikker. Universitetsplassen ligger litt "over" byen, og kjennetegnes ved "Grosse Schanze" = Stor gressplen/stor plass. Hovedbygningen er flott og ligger veldig pent til med utsikt rett mot Alpene. I tillegg tilbyr skolen gratis treningssenter for studenter, og Bern har også utendørs Svømmebasseng som er tilgjengelig gratis for alle og enhver. Jeg må også legge til at Bern med sin gunstige plassering og gode togforbindelser, drar deg enkelt og greit til Alpene på null komma svisj. Dediker litt tid til å undersøke togforbindelser og steder dere vil besøke, så blir reiseveien ekstremt enkel.
Bustad
Se ovenfor under praktiske tips og forberedelser :)
Sosialt miljø
ESN er en gruppe som tilbyr masse ulike aktiviteter for alle internasjonale studenter. Mitt beste tips er å engasjere seg så mye man klarer, kanskje spesielt i starten, for å etablere bekjentskaper tidlig i løpet. Folk er interessert i å bli kjent, og det var super gøy å bli bedre kjent med så mange forskjellige mennesker med forskjellig bakgrunn.
Jeg elsket virkelig dette oppholdet, og vil anbefale det på det sterkeste.
Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap
11.09.2023 - 31.01.2024Førebuingar/praktiske tips
Opplevde det å reise ned som ganske lettvint. Informasjonen man får fra universitet er veldig god, og så lenge man gjør som man får beskjed om går ting veldig greit for seg. Også etter man kommer ned til Sveits får man god informasjon om søknad av midlertidig oppholdstillatelse, unntak fra helseforsikring o.l. Noe som kan være smart er å bestille europeisk helsekort fra helsenorge.no, sånn at man har det klart før man drar ned.
En annen ting som er smart å tenke på i forkant er at Sveits ikke er medlem av EU og man har derfor vanligvis ikke roaming inkludert. Når jeg var der var det kun Telia som også hadde fri roaming også i Sveits. Jeg brukte Telia gjennom hele oppholdet og det funket bra. Det kan også være smart å sjekke eventuelle gebyrer på betalingskort. Ofte har norske banker en liten konverteringsgebyr ved kjøp i utlandet. Man kan åpne en sveitsisk konto, men jeg brukte Revolut som er en internasjonal nettbank. Er også mange norske kredittkort uten noen konverteringsgebyr. Siste anbefaling er å ordne en forsikring som dekker deg gjennom hele oppholdet. Jeg sjekket ikke så mange alternativer, men brukte juristforeningen som jeg tror er en av de rimeligere.
Undervisningsformer
Universitetet i Bern skiller i hovedsak mellom "lecture" og "seminar". Jeg hadde et seminar og fire "lectures". Jeg opplevde at undervisningen var ganske lik i begge, men at vurderingsformene er annerledes. I seminaret baserer karakteren seg på en innlevering og gjerne en fremføring, mens i "lectures" er det én avsluttende vurdering. For oss utvekslingsstudenter var denne vurderingen en 20 min muntlig samtale. En annen forskjell er at "lectures" har frivillig oppmøte, mens seminarer har obligatorisk oppmøte. Antallet forelesninger varierer litt fra seminar til seminar, så dette kan være lurt å sjekke opp i før man velger fag.
Størrelsene på klassene varierer også, men er generelt noe mindre for seminarer enn "lectures". Største klassene jeg hadde var vi ca. 40 stk, mens en annen klasse jeg var i var det kun 5 studenter. Når klassene er mindre blir det noe mer samhandling med professorene og studentene enn hva vi er vant med fra forelesningene i Bergen, men opplevde ikke noe press til å delta aktivt i klassene, men dette er nok ulikt fra professor til professor.
Som utvekslingsstudent kan man søke om å ta eksamener før jul og eksamensformen er da muntlig. Her var det litt forskjellig hva vi kunne ta med av hjelpemidler. En av eksamenen fikk vi spørsmålet 20 min før eksamen og dermed forberedelsestid, mens andre var det kun en løpende samtale. Opplevde at professorene var ganske greie med oss utvekslingsstudenter på eksamen.
Vurdering av emnetilbodet
Bern har ikke alt for mange engelske fag, men mer enn nok til å fylle et semester. Jeg var usikker på hvilke fag jeg skulle ta fra start, så prøvde ut flere første ukene og endret etter jeg hadde startet. Man har god tid til å endre om noen fag ikke faller helt i smak. Fagene jeg ente opp med å ta var:
- International investment law: Veldig dyktig og engasjert foreleser som kan anbefales. Pensum er oversiktlig fremstilt, som gjør det enkelt å forberede seg til eksamen. Eksamen var også med alle hjelpemidler utenom internett. Verdt å merke er at undervisningen foregår sammen med andre masterstudenter på World Trade Institute. Blant disse er det gjerne flere advokater med praktisk erfaring innenfor feltet, så er fort gjort å bli litt skremt av nivået på noen av medstudentene, men når man først begynner å lese innser man at det er ganske overkommelig pensum.
- European data protection law: Dette er nok det enkleste faget. Pensum var veldig snevert og lett å gå gjennom. Foreleseren jobber i Ebay og brukte mange eksempler fra den virkelige verden som gjorde faget ganske interessant. Eksamen var 20 min samtale med kun GDPR som hjelpemiddel.
- International and swiss taxation: Selve pensum her er nok noe mer omfattende og innviklet enn de tidligere nevnte fagene, men er samtidig ganske overkommelig om man følger med i forelesningene. Faget går ganske systematisk gjennom ulike regler og bruker så eksempler for å forklare disse reglene. Eksemplene som blir brukt i forelesningene er det man får spørsmål om på eksamen. Så selv om pensum er noe mer omfattende er det veldig oversiktlig hva som er relevant og hva man kan få spørsmål om.
- International trade regulation: Dette var ganske klart det vanskeligste faget. Det var også 10 ECTS som er det dobbelte av de andre. Her opplevde jeg nok professoren som noe mindre pedagogisk flink. Åpenbart at han visste hva han snakket om, men jeg gjorde som regel ikke det. Samtidig er dette også på WTI med deres masterstudenter som også gjerne hadde litt mer kunnskap til stoffet enn hva jeg hadde. Likevel må jeg si at faget er ganske overkommelig om målet er å bestå. For min del var det ikke så mye skolearbeid før eksamen nærmet seg, men når jeg først satte meg ned med pensum og fikk en viss oversikt viste det seg å ikke være så komplisert som det hadde føltes. På selve eksamen får man 20 min forberedelsestid og jeg opplevde at professoren her var ganske behjelpelig og forventet ikke så mye.
- Enviromental law and human moblity: Dette var det eneste seminaret jeg tok. Seminaret hadde kun ca 5 samlinger (obligatorisk oppmøte) som er hovedgrunnen til at jeg valgte det. Vurderingsformen var en innlevering på 10-15 sider som også skulle presenteres. Professoren var velig fleksibel og lett å ha med å gjøre. Er ikke så mye pensum man går gjennom, så dette faget er mer hva du gjør det til selv i innleveringen. Veldig lett å bestå.
Fagleg utbyte og språk
Faglig utbytte avhenger mye av hva du gjør det til. Jeg fulgte med i forelesninger, men gjorde lite skole utenom siste par ukene før eksamen. Til eksamen leste jeg kun på power pointer. Likevel følte jeg at jeg lærte en del. Alle fagene jeg tok var internasjonal rett, så i tillegg til pensum får man litt mer innsikt i hvordan dette fungerer. Jeg tror særlig "International and swiss taxation" og "European data protection law" er fag som også kan være veldig relevant ved jobb i Norge. Basert på egen arbeidsinnsats er fagene relativt lette å bestå, men kreves likevel en viss innsats. Samtidig syntes jeg generelt professorene var veldig gode som gjorde det enkelt å følge med i forelesningene slik at jeg klarte å henge med uten noen særlig ekstra innsats.
Når det gjelder språklige utbytte er dette også hva du gjør det til selv. Jeg tok kun engelske fag, men er også mange fag man kan ta på tysk. Da går undervisningen på såkalt "høytysk". Dette er den vanlige tysken vi lærer på skolen i Norge. Skolen tilbyr et 2 ukers introkurs før skolestart og kurs som går gjennom semesteret. Jeg tok ingen av disse, men inntrykket var at de som tok det var sånn medium fornøyd. Det er verdt å nevne at sveitsertysken de snakker i Bern langt ifra "høytysk". Tyskerne som var på utveksling i Bern slet ofte selv med å forstå sveitsertysken. Opplevde at forskjellen var større enn mellom de skandinaviske språkene, så vet ikke hvor realistisk det er å bruke tysken i det daglige i Bern, men muligheter for å ta kurs på skolen. Også mange tyske utvekslingsstudenter som man kan trene på om man ønsker.
Universitetsområdet og byen
Bern er en liten og historisk by med mange fine bygg, en veldig fin (og badevennlig) elv og nydelig utsikt til alpene. Byen er likevel omtalt blant sveitsere som en litt "treig" by. Det er ikke alt for mye som skjer, men jeg opplevde ikke dette som noe problem. Sammenliknet med norske byer opplevde jeg sentrum som ganske livlig med markeder hver helg og andre ting som skjedde. Byen er nok ikke den beste for fest og uteliv, men det er stadig vekk noen arrangementer så for min del var det mer enn nok. Der Bern virkelig skinner er beliggenhet og tilgang til alpene. På mellom 1-2 timer med tog kommer du deg til byer som Luzern, Zurich, Lausanne og Interlaken, samt fjellbygder som Grindelwald, Lauterbrunnen, Adelboden, Zermatt m.fl. Rundt omkring i Sveits er det mange middelalderbyer og fjellturer som er lett tilgjengelige for en dagstur. Milano kan nåes på 3 timer med direkte tog fra Bern.
På grunn av de utallige muligheten til utflukter vil jeg vie et avsnitt til togpass. Tog systemet i Sveits er i verdensklasse, men kan dessverre koste en del. Jeg valgte å kjøpe et GA-travelpass som jeg hadde mine to første måneder i Sveits. Ved dette passet kunne jeg reise så mye jeg ville i hele Sveits. Dette inkluderte tog, busser, trikker, båter og noen gondoler (f.eks. til Mürren). Passet kostet 390CHF første måned og 290 CHF de neste månedene. Dette er mye penger, men om man har planer om å reise mye eller langt kan dette være lønnsomt. Et annet alternativ er half-fare som innebærer at man betaler en engangssum (tror det er 120CHF) og får da halv-pris på alle billetter de neste 6 månedene. Hvis man er en gruppe som reiser og alle er under 25 er "friends day pass" et skup. Passet koster 80CHF og man kan reise opptil 4 personer på et pass. For kun 20CHF per pers. kan man da reise i hele Sveits for en hel dag. De første månedene var jeg veldig glad for å ha GA-travelpass ettersom det ga meg frihet til å reise hvor jeg ville når jeg ville slik at jeg var fleksibel, men ettersom været ble dårligere ble det mer lønnsomt med half-fare og friends day pass.
Bustad
Å leie privat er ikke så lett i Bern. Spesielt om man ikke snakker tysk. Jeg prøvde litt her og der med lite suksess. De aller fleste utvekslingsstudenter leier gjennom Studentlodge.ch. Jeg vil også anbefale dette for det sosiale ettersom det bare er for et semester. Studentlodge er nok noe dyrere en privat, men veldig lettvint. De har flere alternativer, men jeg vil nok anbefale enten Wankdorf eller Bumpliz da disse er nærmest sentrum og også flest utvekslingsstudenter (hvertfall når jeg var der). Bumpliz er størst og er nok mer sosialt. Man er litt flere som deler kjøkken og de har et samlingssted hvor vi ofte hadde vors. Wankdorf er noe mindre og man er max 8 stk per kjøkken. Wankdorf har også best togforbindelser. Jeg bodde i Wankdorf og var egentlig fornøyd med det ettersom jeg opplevde at det var litt mer misnøye i Bumpliz ofte ettersom man kan være ganske mange per kjøkken, noe som fort kan føre til litt frustrasjon når mange ulike kulturer og vaner møtes. Men har er det jo veldig forskjellig avhengig av hvem man blir satt sammen med.
Sosialt miljø
Jeg opplevde det sosiale miljøet som veldig bra. Jeg reiste ned som eneste nordmann, men hadde null problem med å finne meg en gjeng der nede. Alle er i samme situasjon og er interessert i å bli kjent. Jeg vil anbefale å være et ja menneske særlig i starten selv om det ikke alltid frister. Av erfaring blir man litt lei av å sosialisere seg etter hvert og da kan det bli vanskeligere å finne sin gjeng og man ikke har vært litt på fra start. Det er også mange arrangementer av skolen innledningsvis og av ESN som er veldig fine arenaer for å bli kjent med nye folk. Jeg hang mest med folk fra Spania, Tyskland, Belgia, USA og Sør-Afrika. Var også mange fra Finland og Danmark der. Møtte ingen andre nordmenn i Bern, men vet at det er flere norske studenter i Lausanne og Zürich om man har behov for å prate litt norsk.
2023
Vår 2023 - MA i sammenliknende politikk
15.01.2023 - 15.06.2023Førebuingar/praktiske tips
Å reise til Sveits er svært enkelt da landet har gode transportsystemer. Byen Bern ligger midt i mellom mange internasjonale flyplasser, og det er enkelt å komme seg fra Zürich, Genève og Basel til Bern med tog. Prisene for togbillett er helt okei dersom man skaffer seg "halb tax", som gjør at prisene på offentlig transport (buss, tram, eventuelt gondol) blir overkommelige. Dette kan kjøpes på SSB-stasjoner når man kommer til Sveits. Jeg gjorde dette på flyplassen i Genève. Det er lurt å huske å ha med ekstra passbilde av deg selv til Swisspass-kortet du får når du kjøper "halb-tax", det gjør prosessen enklere, og du får kortet i posten i løpet av noen uker. (Du får fortsatt et midlertidig bevis på at du har halb-tax). Ellers er Sveits et supert land dersom du er glad i å reise. Det er svært lett å komme seg til både Frankrike, Italia, Østerrike, Tyskland og Liechtenstein.
Vær obs på at mobilabonnement ikke fungerer slik som innenfor EU, så det kan være lurt å bytte mobilabonnement. Selv valgte jeg å kjøpe datapakker for Sveits med mitt norske abonnement, og dette har fungert helt fint ettersom jeg har snakket med familie og venner hjemme i Norge over internett.
Når man kommer til Sveits må man i løpet av de første ukene innom migrasjonskontoret for å bli registrert som midlertidig beboer i Bern, her er det lurt å ha kontroll på papirer og informasjon om oppholdet ditt. Ellers er de svært behjelpelige.
I Sveits er det påbudt med helseforsikring. Dersom du har Europeisk Helsetrygdkort, slipper du å betale ekstra for dette, så det kan være lurt å ha i orden før du reiser.
Jeg valgte ikke å opprette bankkonto, og hadde ingen problemer rundt dette.
Det meste i Sveits er ganske dyrt, så det kan være lurt å ha spart litt i forkant.
Alt dette får man god informasjon om fra universitetet i forkant av reisen.
Undervisningsformer
Som masterstudent kan være litt vanskelig å finne fag som er relevante og som går opp innenfor 30 ECTS. Jeg endte opp med bare seminarer, som nok er det mest krevende. Det er også mulighet for å finne fag som proseminarer og forelesninger som legger opp undervisningen på en annen måte. Jeg hadde mange engelske fag jeg ønsket å ta, som jeg ikke kunne ta som masterstudent, det virker som at det er enklere å velge fag som bachelorstudent.
Jeg kan kun uttale meg om seminarene, ettersom jeg kun hadde denne undervisningsformen. Undervisningsformene minner veldig om seminarer i Norge, med diskusjoner og presentasjoner rundt forskjellige temaer. Det forventes at du møter opp og at du deltar, men ellers er det lav terskel for å diskutere og å stille spørsmål.
Eksamen i de fagene jeg har hatt har kun vært final essays. Essayene har frist for levering i midten eller sent i juli, noe som kan høres veldig rart ut for en norsk student, men som jeg syntes har vært veldig greit ettersom at jeg har mer fleksibel tid på slutten av semesteret. Særlig da jeg flytter hjem, og får mer fleksibel tid til flytting og eksamensjobbing, og samtidig får utnyttet tiden før jeg reiser. Mange av de jeg har blitt kjent med har hatt skoleeksamener og muntlige eksamener også, men jeg har ikke hatt dette, så det varierer veldig.
For seminarer forventes det av final essays rundt 3000-5000 ord. Dette varierer også veldig fra fag til fag.
Vurdering av emnetilbodet
Det er et helt greit tilbud av engelske fag ved universitetet. Jeg reiste som masterstudent ved SAMPOL, og hadde litt vanskeligheter med å finne relevante fag ettersom at de måtte være masterfag, og på engelsk, da jeg ikke snakker flytende tysk. Jeg fant ikke mange fag fra political science, men endte opp med noen fag fra sosiologi, sosiallingvistikk og et fag fra political science. Jeg var litt skeptisk til dette i starten, men føler jeg har fått et svært godt utbytte av fagene. Mange av studentene her tar fag som ikke nødvendigvis tilhører sin studieretning, så lenge de er relevante for studieretningen.
Jeg tok:
Language, gender and sexuality: Et fag fra sosiallingvistikk, som jeg valgte å ta for å ikke ta alt for mange studiepoeng. Dette var et relativt greit fag å ta. To artikler å lese ukentlig, to veldig gjennomførbare dataanalyser og en gruppepresentasjon gjennom hele semesteret. Faget er veldig relevant og selv om jeg trodde faget kunne ha en tendens til å havne utenfor mitt studiefelt, var det svært interessant, og jeg lærte mye. Faget er ganske muntlig, og man jobber mye sammen med andre studenter.
International Organizations: Dette var det eneste faget jeg endte opp med å ta fra political science, og var kanskje det mest krevende faget. Veldig stor ukentlig lesemengde, og stor forventning av deltakelse. Det forventes at du har to presentasjoner i løpet av semesteret og et final essay på slutten av semesteret. Allikevel er det gjennomførbart, og inneholdt mange interessante temaer om internasjonale organisasjoner.
Multiculturalism: Et fag fra sosiologi som er mer eller mindre et diskusjonsseminar. Veldig gjennomførbart da man må ha en presentasjon i løpet av semesteret om et tema. Dette er ganske lett ettersom man får artiklene på forhånd og fremfører essensen av disse, og legger opp til diskusjon i klassen. Temaene hadde en tendens til å være kontroversielle, men det la opp til god diskusjon i klassen. Eksamen er et final essay.
Migration and Society: Veldig likt Multiculturalism, med samme professor. Eneste forskjellen var andre temaer som omhandlet migrasjon og samfunn istedenfor multikulturalisme.
Jeg tok også SAMPOL307-2 ved universitetet i Bergen samtidig som jeg var på utveksling, da jeg ikke fant et fag som tilsvarte det her i Bern. Dette faget var svært krevende å ta på egenhånd, og er et fag som belager seg på nærmest 100% selvstudie. Allikevel var dette gjennomførbart dersom man forbereder seg godt.
Fagleg utbyte og språk
Jeg føler jeg har fått et godt faglig utbytte av fagene. Jeg føler at jeg har fått utvidet min faglige horisont ved å ha valgt fag som ikke var political science, men som jeg likevel får brukt i sammenheng med sammenlignende politikk.
I Bern snakker innbyggerne sveitsertysk, som er ganske annerledes enn vanlig høytysk. Det er innslag av italiensk og fransk, samtidig som at det er egne versjoner av dialekter i nærmest alle byer. Sveits er et lite land med svært mange offentlige språk, som gjør det veldig interessant å reise i mellom de ulike regionene, da man nærmest kan merke forskjell på kultur der språket endrer seg. Jeg har snakket engelsk hele oppholdet og har ikke hatt noe problemer med dette, annet enn i taxier, hvor det er merkbart at dersom man snakker med eldre taxisjåfører, er det dårligere engelskkunnskaper enn hos yngre generasjoner. Man kommer seg langt med å balansere enkel tysk eller fransk innimellom engelsk der. De fleste har svært god engelsk, og er veldig behjelpelige og villige til å snakke engelsk om de merker at du ikke snakker tysk.
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet er over hele byen, men hovedsaklig langs Länggasse. Det er lett å komme seg til universitetsbygningene både via buss og tog. Jeg tok hovedsaklig buss da jeg skulle i mellom, og når man først er ved en bygning er det lett å gå i mellom dersom man ønsker det. Universitetet har flere forskjellige bygninger, hvor mange har fag i forskjellige bygninger i løpet av en dag. Dette kan være lurt å sjekke i forkant, slik at man rekker å komme seg i mellom de eventuelle bygningene. Universitetet er moderne med gode plasser for å studere, både på bibliotek i hver bygning, men også i fellesarealene eller i de forskjellige kantinene. Det er også flotte uteområder ved mange av universitetsbygningene, hvor hovedbygningen har en flott park med utsikt over alpene.
Byen er ganske liten, og minner litt om Bergen. Den er veldig sjarmerende, med vakre gater som er svært godt bevarte da byen er på UNESCOs verdensarvliste. Elven Aare renner gjennom byen, den er svært vakker og har en unik turkisfarge. Selv om byen er vakker, kan byen fort bli litt liten dersom man er ute etter fart og spenning. Dette er imidlertid ikke noe problem, da det er veldig lett å komme seg i mellom andre større byer i Sveits, og andre byer i Europa. Bern er en relativt stille og rolig by, som alenereisende synes jeg det var en veldig trygg by å komme til, hvor ting er på stell. Selv om den er liten, er det mye man kan gjøre om man er kreativ, og ønsker å bli godt kjent med byen. Jeg rakk ikke selv å få med med meg alt jeg ønsket på tiden jeg var der. Jeg anbefaler å sjekke ut fjellet Gurten, bassenget i Marzili, svømme i Aare ved Wabern, og å vandre til Rosengarten og få med seg de rosa kirsebærtrærne på våren. Utsikten over Alpene ved Kleine Schanze og Grosse Schanze er fantastisk. Sveitserne er flinke å ta med seg mat og drikke og sette seg parker da prisene på restauranter er svært dyre. Dette gjør at atmosfæren i parkene og i bybildet er levende om kveldene, men samtidig veldig avslappet.
Bustad
De fleste utvekslingsstudenter bor i studentboliger fra studentlodge.ch. Dette er privateide studentboliger, da universitetet selv ikke tilbyr studentbolig. Jeg bodde på studentlodge Wankdorf, som ligger i en moderne bydel, med et buss-, tram- og togstasjon 3 minutter fra boligen. Wankdorf Center er også 5 minutter unna, med alt man trenger. Her bodde det flest internasjonale og sveitsiske studenter, ikke så mange utvekslingsstudenter. De fleste utvekslingsstudentene bodde på studentlodge Bümpliz, og der ble det arrangert fester og middager av de som bodde der. Dersom du ønsker å være sosial mesteparten av tiden, er Bümpliz plassen å bo. Ellers er det ikke noe problem å få seg venner, da universitetet arrangerer welcome week, og man blir fort kjent med andre utvekslingsstudenter. Studentlodge er svært dyrt, og er helt ærlig ikke verdt prisen. For å spare penger kan det vært lurt å se etter bolig på det private markedet. Flere har funnet bolig på wgzimmer.ch, bare vær forsiktig, fordi siden kan ha flere spam-kontoer.
Allikevel synes jeg det var trygt å komme til en studentbolig, da alt var organisert. Dyne og pute er med i prisen, med bytte av sengetrekk cirka hver andre uke, noe som jeg synes var flott å slippe å ha med. Enkle kjøkkenredskaper er også med i prisen dersom man velger å dele kjøkken, slik at man slipper å ta dette også med, eller kjøpe når man kommer. Dersom noe skjer er det også alltid noen som kan hjelpe, og det er lett å komme i kontakt med andre studenter.
Sosialt miljø
Jeg opplevde at det var svært lett å få seg venner. ESN-network arrangerer mange fester, turer til andre byer, skiturer, grilling, lunsjer osv. Jeg hadde ingen problemer med å finne på ting på fritiden, det er heller et problem å få tid til alt man ønsker å gjøre. Siden at Bern er en liten by, blir også utvekslingsstudentene ganske sammensveiset, og jeg opplevde at "alle kjente alle". De fleste jeg kjente bodde på studentlodge Bümpliz, hvor det ble arrangert middager, bursdager, spillkvelder osv.
Mange tar samme fag da det er litt begrenset hvor mange engelske fag som tilbys, noe som gjør at det er nærmest garantert at andre utvekslingsstudenter tar samme fag som deg, slik at du ikke er alene med kun sveitsere. Samtidig opplevde jeg det enkelt å snakke med sveitsere også, dersom man tar kontakt med dem. De er ofte svært villige til å snakke engelsk, og er veldig hyggelige og behjelpelige.
Det er utvekslingsstudenter fra hele verden i Bern, og alle ønsker å komme i kontakt med nye mennesker, da de fleste reiser alene. De fleste finner en gjeng relativt fort. De fleste er sjenerte i starten, men om man tør å si hei er mye gjort allerede. Jeg opplevde at det sosiale miljøet var supert, og at det går mye raskere å bli kjent i en slik situasjon enn det det gjør i Norge. Man får seg venner på tvers av studieretninger, og alle ønsker å bli kjent. Om man byr på seg selv, og er interessert i andres kulturer, er det null problem å få seg venner.
Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap
14.09.2022 - 27.01.2023Førebuingar/praktiske tips
Det er veldig lettvint å reise til Sveits, og ikke mye man trenger å forberede i forkant. Selve søknadsprosessen er veldig enkel, og skolen er veldig behjelpelig med alt det praktiske.
Jeg valgte å opprette et sveitsisk mobilabonoment (det er kun Telia som har noe data/tlf/sms fra Sveits inkludert), det er mange ganske billige (jeg betalte ca 30chf i mnd). I tillegg kjøpte jeg "Half fare" kort for offentlig transport, kortet koster 120chf og man få da halv pris på alle billetter. Jeg kjøpte det på togstasjonen i Bern, men man kan visst kjøpe det allerede på flyplassen (jeg flydde til Zurich, men man kan og fly til Basel eller Geneve).
Jeg opprettet ikke bankkonto, og syns heller ikke det var nødvendig. I Sveits er det obligatorisk med privat helseforsikring, men med europeisk helsekort kan man søke om unntak fra dette kravet og jeg opprettet derfor ikke noe egen forsikring for dette semesteret.
Ellers er Sveits er dyrt land, så det er greit å ha litt penger oppspart.
Undervisningsformer
Undervisningsformen veksler mellom forelesninger og seminarer. I seminarene er det stort sett obligatorisk oppmøte og det forventes at man deltar muntlig. I forelesningene er det ikke obligatorisk oppmøte, men det legges heller ikke ut opptak. Jeg hadde ingen pensumbøker, da foreleserne mine la ut alt man måtte lese.
I seminarene var vurderingsformen en muntlig presentasjon og en innlevering. I forelesningene hadde jeg muntlig eksamen. Semesteret varer egentlig ut januar, men som utvekslingsstudent kan man søke om å ha eksamen i siste uken i desember (da får man muntlig eksamen selvom det egentlig skulle vært en skriftlig eksamen). Dette får man informasjon om av skolen. I begge mine forelesninger var det "open book" eksamen og jeg kunne ha med notater, men dette varierer fra fag til fag.
Vurdering av emnetilbodet
Det er absolutt nok engelske fag til å fylle 30 studiepoeng. Jeg hadde 3 seminarer og 2 forelesninger. Jeg prioriterte å ha undervisningsfri hver torsdag og fredag og valgte fag jeg tenkte var overkommelige å bestå, istedenfor å fordype meg særlig i et felt eller lignende (fagene mine henger derfor ikke særlig sammen).
De to forelesningene var tilknyttet World Trade Institute (WTI), som er en del av universitetet, men særlig fokuserer på trade, investment osv. Der er alle forelesningene på engelsk, og det er studenter fra hele verden. Flere av de jeg studerte med hadde typ alle forelesningene sine her, og man kan da fordype seg litt mer spesifikt.
Jeg tok:
- International Trade regulation - ganske mye å lese hver uke. Jeg (og de andre jeg studerte med) gjorde ikke det og det ble derfor et skikkelig skippertak i slutten av semesteret, heldigvis lagde vi en study group hvor vi fordelte materialet og skrev sammendrag. Dette anbefales veldig, i tillegg hadde vi 20 min forberedelse før eksamen, og foreleseren er veldig grei mot oss utvekslingsstudenter.
- International Investment law - her leste vi kun på powerpointene og de casene foreleseren sa vi måtte kunne (tror han sa det tilsammen var 4 saker vi måtte kunne), veldig flink foreleser med oversiktlig undervisning. Dette faget var nok det enkleste å følge.
- Comparative election law seminar - kun en introduksjon forelesning før vi skrev en oppgave og fremførte den. Foreleseren er fra USA, og hun er veldig engasjert og behjelpelig.
- Environmental changes and Human mobility - her hadde vi et par forelesninger og en presentasjon av oppgaven. Etter presentasjonen fikk vi tilbakemelding på oppgaven før vi kunne rette og levere den inn igjen. Syns faget var ok- spennende, men veldig enkelt å bestå.
- Climate law and sciences - dette seminaret var veldig spennende men og det mest krevende. Innleveringen er en gruppeoppgave hvor man blir satt sammen med studenter som ikke studerer juss, jeg var veldig heldig med hun jeg ble satt sammen med men gruppearbeid er alltid litt mer styr enn å gjøre det alene.
Fagleg utbyte og språk
I Bern snakker de sveitser tysk, som er noe anderledes enn vanlig tysk. Men all undervisning og informasjon er på vanlig tysk, så hvis man kan dette er ikke det noe problem. Jeg kan ikke tysk, og gjorde heller ikke noe særlig innsats for å lære meg det. Det er ikke noe problem da de aller fleste er gode i engelsk (særlig de på universitetet). Det eneste er at all informasjonen man får fra migration office og lignende er på tysk, men her har Google Translate vært til stor hjelp.
Faglig vil jeg si at man kan velge litt hvor mye man vil ha ut av oppholdet. Jeg har gått i de fleste forelesninger og seminarer, men har ikke lest på lang nær like mye som i Bergen. Dette medførte litt skippertak og stress på slutten av semesteret, men jeg har bestått alle fagene og basert på min innsats vil jeg si at det er ganske lav terskel for å bestå. Det er imidlertid en ganske "ordentlig skole", og det må legges ned en liten innsats selv på utveksling (mitt inntrykk er at dette gjelder uansett hvor man drar).
Universitetsområdet og byen
Universitetsområdet ligger i Länggasse, og består av flere ulike bygninger. Det er litt varierende hvor langt unna hverandre bygningene ligger, og dette kan det være greit å være litt obs på hvis man har forelesninger rett etter hverandre. Det er flere biblioteker, og det var aldri problem å finne leseplass.
Bern er en ganske liten by, så man blir lett kjent i byen og får lett oversikt. Jeg syns byen var veldig koselig, denne høsten har vært veldig varm så det var ordentlig sommer i begynnelsen men vi fikk og snø og julestemning i desember. Bern er kanskje ikke den mest spennende byen, men det er veldig gode togforbindelser i Sveits og Bern ligger veldig bra til, så vi fikk sett mye av landet. Sveist er super fint, og jeg vil anbefale å reise litt rundt. Det er i tillegg veldig lett å reise til Tyskland, Italia og Frankrike.
Bustad
Det er mulig å søke studentbolig gjennom skolen, men jeg valgte å leie et rom privat. De jeg kjenner som bodde i studentbolig var helt fornøyd, fordelen er at det er sosialt (flere var veldig heldig) og enkelt, ulempen er at man deler kjøkken med veldig mange og at de ulike kompleksene ligger utenfor selve byen slik at man må ta trikk eller tog inn til sentrum og skolen.
Jeg bodde i Länggasse, og kunne gå til sentrum og alle de ulike universitetsbygningene. Jeg fant leiligheten på wgzimmer.ch, men vær forberedt på at mange ikke ønsker å leie et rom dersom du ikke kan tysk.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet var veldig bra. ESN hadde ulike aktiviteter nesten hver helg, og det var derfor veldig lett å bli kjent med folk. Jeg var den eneste fra UIB som studerte juss, men hadde nesten alle fagene mine med andre utvekslingsstudenter. Så lenge man er litt åpen for å bli kjent med nye folk, vil jeg si at det nesten er umulig å ikke få nye venner.
2022
Vår 2022 BA samanliknande politikk
15.01.2022 - 15.06.2022Undervisningsformer
Seminar i fire fag og forelesninger i tre fag.
Vurdering av emnetilbodet
Veldig fint tilbud som jeg følte var relevant form min grad til tross for at jeg måtte forholde meg til bare de engelskbaserte fagene.
Fagleg utbyte og språk
Veldig bra.
Universitetsområdet og byen
Veldig fin by og et campus som var lett å orientere seg på.
Bustad
Det var veldig dyrt å bo da leien var godt over det jeg ville betalt i Bergen, men kvaliteten var ikke noe å klage på.
Sosialt miljø
ERASMUS sørget for mange sosiale eventer som gjorde det lett å bli kjent med masse folk veldig fort i tillegg til Universitetets eget opplegg for utvekslingsstudentene
Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk
15.01.2022 - 15.06.2022Førebuingar/praktiske tips
Sveits er et relativt enkelt land å reise til. Til tross for at de ikke er en del av EU, er det lite praktisk må gjøres på forhånd. Både UiB og UniBe er veldig behjelpelige og svarer raskt dersom du har spørsmål både før og etter avreise.
Vær forberedt på at Sveits er et dyrt land å reise til. Dersom du drar mye på ski og er med på alt det sosiale som blir arrangert blir det fort dyrt. Derfor kan det vært smart å ha litt penger i bakhånd før du reiser. Det hjelper om du kjøper halb- tax så fort du kommer, og også å legge inn litt arbeid før du reiser og forsøke å bo i et privat kollektiv.
Undervisningsformer
Siden jeg kom i februar, har jeg kun hatt ett fag på zoom. Jeg valgte kun seminarer eller pro- seminarer, da jeg har skjønt at dette er lettere å stå/ få god karakter i. Det går hovedsakelig ut på å diskutere det som har blitt lest hjemme, holde noen presentasjoner og skrive en større oppgave på slutten av semesteret. Så jeg vil absolutt velge disse dersom du har mulighet til det. Da kan du legge om dagene litt mer selv, noe som er fint når en er utvekslingsstudent.
Vurdering av emnetilbodet
Det er få fag som er direkte knyttet opp mot sampol, som også tilbys på engelsk. Dersom du kan tysk vil jeg definitivt anbefale å heller ta fag som er mer relevante.
Jeg studerer sammenliknende politikk, noe det var lite fag på her. Derav gikk det hovedsakelig mer på å finne fag som var på engelsk. Størrelsen på fagene her er vesentlig mindre enn i Norge (det største jeg hadde var på 6ECTS). Det er spennende i den grad at du kan få en smakebit på mange ulike felt som du kanskje ikke har mulighet til i Bergen. Samtidig kan det være mye å holde styr på, dersom du må ha 30 studiepoeng, hvilket betyr at du ofte må ha mange fag. Selv endte jeg opp med å ha syv ulike emner, som til tider ble mer jobb enn jeg selv ønsket som utvekslingsstudent, da mange av mine venner to nærmere 15-20 studiepoeng.
Fagleg utbyte og språk
Når det kommer til språk vil jeg på det sterkeste anbefale introduksjonskurset som universitetet tilbyr i starten av semesteret. Der får du en fin innføring eller recap dersom du har hatt det tidligere. Dersom du har frie studiepoeng vil jeg også anbefale å ta tysk som et emne dersom du har mulighet til det. Lærerne her var veldig flinke, og jeg har nok lært mer nå på et halvt år, enn jeg gjorde de seks årene på vgs. Det kan også være fint å bryte opp de "vanlige" studierelaterte fagene med noe som minner mer om en vgs- klasse.
Universitetsområdet og byen
Bern er på størrelse omtrent som Bergen. Du blir raskt kjent med det viktigste i byen, samtidig som jeg mot slutten likevel fant masse hyggelige og ukjente barer og butikker. Byen har perfekt beliggenhet om du er glad i stå på ski, gå tur i fjellet eller er glad i oppleve andre sveitsiske byer. Det er et godt utviklet tog- nettverk som gjør at du kan komme langt på kort tid. Det gjelder både store skitrekk og hyggelig byer som Lausanne, Luzern, Zürich osv.
Bustad
Jeg har kun et tips- og det er å bo privat. Studentboligene er helt greie, men langt dyrere enn nødvendig. Jeg prøvde lenge å skaffe meg en privat wg, men uten hell. Derav endte jeg opp med å bo på Wankdorf Studentlogde. Det er helt ok å bo på studentbolig, men de ligger litt på utsiden av byen (fem min på tog vel og merke), hvor du må dele både bad og kjøkken med andre. Likevel er det veldig trygt og godt når du kommer alene, da alt er tilrettelagt (vasking osv).
Dersom du vil bo i et privat kollektiv kan du blant annet søke gjennom wgzimmer.ch. Selv om nettsiden ikke ser så ordentlig ut, er det her de fleste finner sted å bo. Det skal sies, at det er lettere dersom du kan tysk på et slikt nivå at det er det du kan snakke hjemme. Da har sveitsere lavere terskel for å velge deg.
Sosialt miljø
ESN arrangerer mye gøy for oss utvekslingsstudenter, så der er du garantert å få nye venner. Dette semesteret har de arrangert ulike hytteturer, train rally, dagsturer til ulike byer og fester. Utenom det opplevde jeg de sveitsiske studentene som veldig imøtekommende i timen, men det var det. Mot slutten ble jeg kjent med noen hyggelig sveitsere som jeg faktisk hang på med fritiden, så da fikk jeg et bedre inntrykk enn det jeg først opplevde.
2021
Vår 2021 - BA i sammenliknende politikk
15.01.2021 - 15.06.2021Førebuingar/praktiske tips
Å reise til Sveits generelt, og Bern spesifikt er ikke veldig vanskelig. Ikke trenger en visum, og det internasjonale kontoret ved Universitetet i Bern er veldig godt organisert. Alt av informasjon er tilgjengelig på engelsk, og universitetet er veldig behjelpelige dersom en har spørsmål. En får også god hjelp til å finne bolig, men det er greit å huske på at det private markedet i stor grad foregår på sveitsertysk. Derfor endte jeg opp med å bo i en studentbolig. Når det kommer til studentboliger er det i hovedsak fire ulike komplekser en kan bo i; Wankdorf, Stöckacker, Tscharnergut og Bümpliz. Tscharnergut er billigere enn de andre alternativene, men er ikke like moderne og rent. Selv bodde jeg i Wankdorf hvilket ligger tre min unna sentrum med tog, 10 min med buss og 15 min med trikk. Det ligger også 10 min gange fra et helt supert offentlig bade-anlegg. Det er også greit å huske på at Sveits er dyrt. Husleie er langt dyrere enn i Bergen, månedskortet koster nesten dobbelt så mye som i Bergen, og kjøtt er langt dyrere enn i Norge generelt. En får en del økonomisk hjelp fra sveitsiske myndigheter, men det er greit å ha litt ekstra penger.
Ved ankomst; uansett om en lander i Zürich, Geneva eller Basel, så går det masse tog til Bern. SBB er den nasjonale tog-tjenesten, og det er lett og effektivt å kjøpe togbilletter på nett før ankomst. Etterhvert er det lurt å kjøpe seg et reisekort og et "half fare ticket". Dermed blir alle togreiser en hel del billigere. Dette gjør man lett ved å besøke et av SBBs kontorer på de ulike togstasjonene. Det finnes også en app som heter SBB mobile. Last ned den. SBB tilbyr også å frakte bagasjen din fra "dør til dør". Dette anbefaler jeg å benytte seg av dersom du har med deg ski og vanlig bagasje, så slipper du å gråte av utmattelse på togstasjonen slik som jeg gjorde.
Undervisningsformer
Grunnet covid har all undervisning ved mitt fakultet foregått på nett det siste halvåret. Dette har dog fungert helt supert. Det finnes i hovedsak tre ulike undervisningsformer ved det samfunnsvitenskapelige fakultetet i Bern; seminar, pro-seminar og forelesninger. Seminar og pro-seminar går ut på mye av det samme, og jeg har enda ikke skjønt forskjellen. De ulike seminarene krever dog mer deltakelse enn vanlige forelesninger, og det forventes både muntlig deltakelse, én fremføring og en endelig innlevering. Anbefaler denne typen undervisning da det skal være lettere å stå i disse fagene. Det er også fullt mulig å ta masterfag enda du fremdeles er på bachelornivå, da nivåforskjellen ikke er så stor.
Vurdering av emnetilbodet
Jeg studerer sammenliknende politikk, og innenfor dette fagfeltet var det lite å velge mellom. Her må man kunne være litt kreativ på sammensetninger.
Fagleg utbyte og språk
De fagene jeg fant som kunne passe inn i min studieplan har vært ganske interessante, og de fleste har vært masterfag. Generelt er jeg fornøyd med det faglige nivået, men det er nok noe lavere enn i Norge. Språk har heller ikke vært noe utfordring. Som i Norge beklager alle seg over at de snakker så dårlig engelsk, enda de aller fleste er meget dyktige. De fleste professorene jeg har hatt har dessuten ikke vært fra Sveits, og snakker derfor godt engelsk.
Universitetsområdet og byen
Bern er en forholdsvis liten by til å være en hovedstad. Den er allikevel veldig sjarmerende, og er i stor grad preget av den gjennomgående stilen en kan se i gamlebyen. En elv kalt Aare renner gjennom og rundt hele byen, og samler hele byen om sommeren. Det er masse koselige små restauranter, utesteder, barer og kafeer. Det er også to store offentlige bad, hvor en kan bade i Aare og badebassenger helt gratis. Universitetet vet jeg svært lite om da jeg har tilbragt hele semesteret på nett.
Det som gjør Bern til en flott by er beliggenheten. Når en tar trikken inn til byen fra Wankdorf, sitter på en krakk utenfor parlamentet, ligger og soler seg i Marzili eller spiser en finere middag i Rosehagen, kan en se Berner Oberland og alle dets utrolige fjell i horisonten. På fine dager kan en se den rosa solnedgangen farge fjellene. I Berner Oberland ligger noen av de beste skidestinasjonene i Alpene, og det tar deg ikke mer en halvannen time å ankomme fjellene.
Sosialt miljø
Erasmus i Bern er veldig aktive, og de arrangerer utallige aktiviteter - både randonee, truger, aking og ski om vinteren, ølsmaking, barhopping, fjellturer, gokarting og grilling resten av året. Dette gjør det lett å bli kjent med andre utvekslingstudenter, og dersom du også bor i en av studentboligene er du garantert å møte andre.
2019
Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap
16.09.2019 - 20.12.2019Førebuingar/praktiske tips
Jeg reiste til Universität Bern i Sveits, som er en av fakultetets utvekslingsavtaler. Bern er hovedstaden i Sveits og er ikke veldig stor, men den føles heller ikke for liten med sine 140 000 innbyggere.
I forkant er det viktig å få på plass en forsikringsavtale som også gjelder for Sveits og et mobilabonnement som gjelder utenfor EU/EØS. Juristforbundet sin studentforsikring for EU/EØS og Sveits var svært gunstig, samt Telenor Young ( Goodies Verden). Når det kommer til offentlig transport er Sveits i øverste klasse hva gjelder punktlighet og togforbindelser. Det anbefales å kjøpe et såkalt "Half fare-card" når du kommer dit, slik at du får opp til halv pris på alle togbilletter og annen offentlig transport i hele Sveits, dette får du kjøpt på togstasjonen.
Ettersom Sveits ikke er en del av EU får man derfor ikke stipend fra Erasmus. Imidlertid får man tilsvarende Erasmus-stipendet betalt direkte fra den sveitsiske stat når man begynner på utvekslingsoppholdet og man trenger ikke gå gjennom noen søknadsprosess for å motta denne støtten. Levekostnadene i Sveits er stort sett like som i Norge, men alkohol er for eksempel billigere og kjøtt/fisk er noe dyrere. Det kan også være verdt å nevne at man må søke for å få et midlertidig "residence permit" om man skal studere i Sveits. Dette må gjøres innen 14 dager etter ankomst i Sveits og man må ha med seg et passfoto.
Ellers er utvekslingskontoret på UniBe svært hjelpsomme og svarer raskt på alt av spørsmål du må ha i forkant av semesteret, underveis og i etterkant.
Undervisningsformer
Undervisningen består hovedsakelig av forelesninger eller seminarer. Det er ikke obligatorisk oppmøte på forelesningene, men det tas opprop på seminarene. I de fleste emner med forelesninger er det muntlige eksamener, og for fag med seminar må man levere inn en skriftlig oppgave eller holde et foredrag. Professorene er svært hyggelige, engasjerte, pedagogiske og flinke i engelsk. Man har som regel ikke bøker som pensum, men må notere ned det som blir sagt i forelesning og ellers lese på powerpointer/dokumenter som blir lagt ut på nett.
Vurdering av emnetilbodet
Universitetet i Bern har et svært variert emnetilbud, både på engelsk og tysk. Det er helt klart nok engelske emner til å fylle opp 30 studiepoeng med kun engelske fag. Man trenger derfor ikke kunne tysk for å kunne studere i Bern. Hovedsakelig omfatter emnene internasjonal rett, men det er også mulig å få introduksjon i diverse sveitsisk rettsemner, som for eksempel skatterett. Emnene er stort sett på 5 eller 10 studiepoeng og vanskelighetsgraden varierer.
I utgangspunktet varer høstsemesteret i Bern til januar/februar og alle eksamenene er derfor i utgangspunktet etter jul. Imidlertid er det mulig for Erasmus-studenter å ta eksamenene den siste uken før juleferie i desember, dette må da spesifiseres til Universitetet per mail når man søker på emner. Dersom man velger å ta eksamenene i desember vil alle eksamenene være muntlige.
Fagleg utbyte og språk
Ettersom Bern er i den tysktalende delen av Sveits snakker hoveddelen av innbyggerne såkalt Sveitsertysk, som kan være noe vanskelig å forstå dersom man kun har lært "vanlig" høytysk. Likevel kan alle sveitsere også høytysk og de er også svært stødige i engelsk. På alle offentlig plattformer snakkes det høytysk. Dersom du er interessert i språk anbefales det å ta et tysk-kurs i forkant av semesteret. Universitetet tilbyr introduksjonskurs som varer i to uker før semesterstart, men det finnes også flere private språkskoler i Bern som tilbyr intensiv-kurs på fire uker om sommeren. Dette kan du få dekket av språkstipendet til Laanekassen. Det er imidlertid viktig å legge til at det absolutt ikke er nødvendig å kunne tysk for å reise på utveksling til Bern.
Universitetsområdet og byen
Bern er en fantastisk by med nydelig utsikt til Alpene, en gamleby på UNESCOs verdensarvliste, flotte parker, god mat og mange kulturtilbud. Den klare, turkise elven Aare renner gjennom hele byen og sørger for ypperlige bademuligheter om sommeren. Man kan til og med leie gummibåter og renne fra elvens startpunkt i Thun helt ned til Bern sentrum, en fantastisk tur på om lag tre timer. I november er hovedattraksjonen "Zwibelmärit" (løk-marked), hvor hele byens befolkning står opp kl. 04 på natten, spiser godt mat, drikker Glühwein og kaster konfetti. I Desember forvandles hele Bern til et juleeventyr med koselige julemarked rundt omkring i hele byen. Ellers er det gode togforbindelser fra Bern til alle byer i Sveits og ikke minst til Italia, Frankrike, Tyskland og Østerrike, som åpner for billige utflukter.
Når det kommer til studentmiljøet i byen er det svært bra og sammen med Erasmus sørger Universitetet for en rekke sosiale og faglige arrangementer gjennom hele semesteret. Universitetet har et godt rykte på seg for å være solid faglig, selv om fokuset gjerne er mer på realfagene er også "Law and business faculty" en stor del av universitetet. Universitetsområdet i Bern består av en hovedbygning og diverse fakultet spredt rundt omkring i sentrumsområdet Länggasse. Det juridiske biblioteket befinner seg i den ærverdige hovedbygningen og stort sett alle juridiske forelesninger foregår i et moderne bygg ved siden av kalt Uni-S. Det finnes svært mange universitetsbibliotek i Bern som gir gode studiemuligheter. "Bibliothek Münstergasse" er kanskje det fineste biblioteket, med lysekroner og takmalerier, og befinner seg i den sjarmerende gamlebyen midt i sentrum.
Bustad
Universitetet tilbyr flere studentboliger hvor det er mulighet til å bo alene eller med andre i kollektiv. Studentboligene er helt greie, men man kan ende opp med å dele kjøkken og bad med svært mange andre. I tillegg er boligene 15 minutter unna Bern med tog, som slutter å gå på natten. De var heller ikke særlig billige og mange er i dårlig stand. Selv bodde jeg i et privat kollektiv som jeg fant på wgzimmer.ch og var veldig fornøyd med det da det var sentralt, billig og i god stand. Jeg betalte ca. 425 Franc i måneden inkludert strøm, sammenlignet med 600-700 Franc i måneden for en studentbolig. Områder som er sentrale og anbefales å bo i er Länggasse, Spitalacker, Breitenrein, Lorraine, Kirchenfeld og Monbijou.
Sosialt miljø
Det sosiale miljøet i Bern var svært bra. Universitetet tar i mot ca. 200 utvekslingsstudenter per semester og er flinke til å arrangere sosiale sammenkomster og fester. Vi var kun 15 utvekslingsstudenter som studerte juss, hvor studentene kom fra hele verden. Det var klart en fordel at vi var en mindre gruppe og det ble et svært godt samhold oss juss-studenter imellom. Erasmus tilbyr også et "buddy-system" hvor du kan bli paret opp med en "buddy" som er lokal og kan vise deg rundt, lære deg språk, ta deg med på sosiale ting og ellers svare på spørsmål du måtte ha om studiene.
Informasjon
- Hjemmesidehttp://www.unibe.ch/
- Korleis søkeRettleiing om Søknadsweb
- Send søknad herSøknadsweb
- Kode i Søknadsweb7485
- FagnavnStatsvitenskap