Hjem
Studentsider
erasmus+

Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design og Konservering og Institutt for design (ERASMUS+)

  • LandDanmark
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogrammet i design.

Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For masterstudentar er 2. semester best eigna for utveksling. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.

Språk

Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.

Kva emne kan eg ta

Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering (tidligere: Det kongelege Danske kunstakademis skoler for arkitektur, design og konservering) er Nordens førande akademi innanfor arkitektur, design og konservering. KADK vart danna i 2011 som ein fusjon mellom Kunstakademiets Arkitektskole, Danmarks Designskole og Kunstakademiets Konservatorskole. KADK har i dag rundt 2000 studentar fordelt på sju institutt. Fleire kjende designarar er utdanna ved skulen, mellom anna Arne Jacobsen som er utdanna ved arkitektskulen og Hans Wegner som er utdanna ved designskulen. Arkitektskulen vart i 2013 kåra til Europas nest beste arkitektskule.

København ligg på øyane Sjælland og Amager ved Øresund, ein halvtimes togtur frå Sverige og halvannan times flytur frå Bergen. I storbyområdet København bur det om lag 1,2 millionar menneske. Dei kan glede seg over å bu i det som fleire gongar har blitt kåra til verdas beste by å bu i, og som elles er kjend for verdsleiande gastronomi, den liberale fristaden Christiania og ivrige syklistar.

Bustad

Lærestaden har ingen eigne studentbustader, så utvekslingsstudentar må belage seg på å finne dette sjølv. Det finst ei rekke bustadsformidlarar i København, men ein bør starte prosessen i god tid, då det kvart år er stor pågang frå nye studentar.

Semesterinndeling

september - januar

februar - juni

Studentrapportar

2023

Høst 2022 - BA design - møbel- og romdesign/interiørarkitektur

Høst 2022 - BA design - møbel- og romdesign/interiørarkitektur

01.09.2022 - 31.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Forberedelser til å utveksle er mange, og det tok meg lang tid å ferdiggjøre alt av forarbeid som trengs for å kunne dra. Jeg hadde på mitt studie mulighet til å ha et valgfritt emne, og valgte dermed å forbedre mine gamle/lage nye Portfolioer i den perioden. I tillegg var det også forskjellige motivasjonsbrev, CV er og annet man skulle sette seg ned og skrive.

- Noe man burde være klar over er at deres semester er forskjøvet en måned senere enn oss, så på mitt høstsemester fikk jeg en måned ekstra sommerferie, men mister første måned av det neste semesteret i Bergen. (fra 1. september-30. februar)
- En annen ting jeg heller ikke var klart er at Erasmus stipendet utgis 70% i starten av semesteret og de resterende 30% etter oppholdet.
- Pengebruk i Danmark var også noe å venne seg til, en ting er selvfølgelig at man skal forholde seg til en kurs til en hver tid. Men man må også vite at den danske "vipps" som heter "Mobilepay" er noe som er en fordel å ha i Danmark. Man trenger dansk bank for å få det pluss en Nem-Id og dette må man søke etter for å få. Om dette er noe man ønsker burde det også gjøre god tid før man reiser.

Undervisningsformer

Undervisningsformene på KADK er mye likt som KMD, og varierer fra noen formelle forelesninger i større forsamling, og andre små med kun klassen, i tillegg til at det alltid brukes tid på pultene i klasserommet. KADK tilbyr også mange verksted uten krav på noen spesiell opplæring, som er annerledes enn hva man behøver på KMD, som for eksempel keramikk.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var strukturert med to emner på det ene semesteret, med noen kurs i mellom de. Vi startet opp med et 6 ukers gruppearbeid, forså 3 ukers kurs også har vi nå en individuell oppgave om å reinkarnere et materiale gjennom møbel eller rom relatert. Jeg liker veldig godt denne formen da det tillater å kunne fordype seg godt til emnet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har lært masse under min utveksling, en ting er nye måter å arbeide på, som for eksempel verdien av forarbeid til en oppgave. Språket sier seg noe selv hva innebærer av barriere. Selv har jeg gått ett år på høyskole før i Danmark, så jeg hadde noe kunnskap om hvordan det ville være lettere og snakke med dem. Så jeg som trønder fant ut at det å snakke bokmål sammen med de danske ordene jeg kunne var den beste måten å bli forstått. Et tips kan være å finne seg noen gode danske serier/filmer før utveksling og unngå å bruke subtitles ;)

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet til KADK er veldig stort og har mange bygninger i området. Utformingen er virkelig vakker og minner meg noe om en gård, veldig typisk dansk arkitektur. Naboen til KADK er også Operaen, som betyr at det ligger rett ved vannet. Går man 15 minutter fra skolen kommer man også til Nyhavn som er den mest kjente havnen i København. Fra der igjen har vi hovedgaten med masse shopping og cafeer. Anbefaler helt klart og å kjøpe sykkel, slik at man får sett byen på best og billigst måte.

Bustad

Jeg brukte halve sommerferien på å finne meg bolig via Facebook. Til slutt fant jeg meg en leilighet på Amagerbro som ikke var så alt for langt unna skolen. Det var også et stort pluss å finne noen som også skal på utveksling som fremleier leilighet siden man da slipper styret med å finne møbler/selge dem senere. Mitt tips er å begynne å lete så fort man godtar skoleplass, og vær aktiv på Facebook. Det kan være smart å sjekke ut gruppen: "Leje i København på Facebook".

Sosialt miljø

Miljøet på skolen har vært noe vanskelig. Kort sagt hadde vi ingen fadderuke som vi har i Norge. Det var heller ingen andre "bli kjent" metoder for klassen min. De visste heller ikke at de ville få tre utvekslingstudenter i klassen deres, før vi sto der første dag. Det vi hadde var en liten forelesning med alle de andre utvekslingsstudentene på KADK, tre dager før skolestart. Hvor jeg så ble kjent noen der. Men synes skolen stilte svakt på intergrering av oss, og det ble et tydelig skille mellom de danske og de ikke-danske. Vår første oppgave var også som sagt en gruppeoppgave på fire personer. Så mandag første skoledag fikk vi vite hva oppgaven var, og så var det bare å finne gruppen din og sitte sammen de neste ukene. Dette gjorde det også mer vanskelig å bli kjent med de utenfor gruppene, siden man ble så isolert.

I motsetning for at det som er blitt skrevet er noe mer negativt, står jeg igjen med at jeg har fått flere nye venner og selv om det ikke er så mange danske er jeg veldig glad for tiden jeg fikk i Danmark. Skolen holdt også en stor fest i desember og alltid Fredagsbar. Noen i klassen min tok også initiativ til å holde fester for klassen. Jeg står også igjen med at tiden på KADK var verdt bryet og angrer ikke for å ha bodd i den flotte byen og at jeg har fått oppleve så masse på kort tid! Så om du vurderer utveksling så må du virkelig bare gjøre det.

Informasjon