Kraftig økning i unges valgdeltakelse
«Utøya-effekten» og medienes felles MIN STEMME 2013-kampanje kan forklare den kraftige økningen i valgdeltakelsen blant unge ved stortingsvalget 2013, skriver stipendiat Julie Ane Ødegaard ved Institutt for sammenliknende politikk i Vox Publica.
Hovedinnhold
Brudd med trend?
I en ny analyse i Vox Publica ser stipendiat Julie Ane Ødegaard ved Institutt for sammenliknende politikk på den økte valgdeltakelsen blant unge ved stortingsvalget 2013, og mulige forklaringer på den.
Valgdeltakelsen blant unge har vært lav og synkende i de fleste vestlige demokratier. I Norge har deltakelsesnivået blant førstegangsvelgere, altså de fra 18–21 år, vært stabilt lavt på rundt 55 prosent siden slutten av 1990-tallet. Dette er ca. 20 prosentpoeng mindre enn for befolkningen generelt. Blant førstegangsvelgere var det en nedgang i prosentandelen som stemte ved stortingsvalg fra 72 prosent i 1981 til 57 prosent i 2009.
Ved valget i 2013 endte den generelle deltakelsen på 78 prosent, en økning fra 2009 på 1,9 prosentpoeng. Blant førstegangsvelgere økte imidlertid valgdeltakelsen med 10 prosentpoeng, og blant andregangsvelgere (dvs. de som har hatt mulighet til å stemme ved ett tidligere stortingsvalg) økte den med 7,7 prosentpoeng.
«Utøya-effekt»
Ødegaard mener den økte valgdeltakelsen delvis kan forklares av en økt bevisstgjøring blant unge om verdien av å delta i politiske partier og ved valg etter terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011.
Hun har også tidligere argumentert for at politikk på flere måter ble mer relevant for de unge etter terrorangrepet (se Generasjon Utøya?). Flere ungdomspolitikere ble profilert i media og politikerne snakket i større grad med, ikke bare til, de unge. Selv om de unge selv ikke kobler politikk sammen med terrorangrepene, ble politikken og andre ungdommers forhold til politikk mer tydelig, skriver Ødegaard.
MIN STEMME 2013 en faktor
Medienes MIN STEMME 2013-kampanje, som hadde som mål å få opp deltakelsen blant de unge, bidrog også positivt, mener Ødegaard. Kampanjen prøvde å ta opp saker aktuelle for ungdom på en engasjerende måte. Ødegaard viser til at ifølge forskning kan et slikt fokus bidra til å gjøre politikk mer relevant for unge.
- Må oppleves som meningsfullt å stemme
Ødegaard understreker imidlertid at om den økte valgdeltakelsen blant unge skal vare ved, må unge oppleve det å delta i valg som meningsfullt. Hennes egen forskning tyder på skolevalgene kan synliggjøre betydningen av valgdeltakelse. Dette mener hun kan skje ved at skolevalgene integreres tett i resten av undervisningen, slik at elevene opplever dem som trening på reelle valg.
En bør også øke fokuset på resultatet av disse valgene i undervisningen. I dag er det lite oppmerksomhet om hva resultatet faktisk blir, sier Ødegaard.
Les hele analysen her: http://voxpublica.no/2014/03/flere-unge-skrur-pa-valgkanalen/