Helen får EU-støtte til praksis i utlandet
Gjennom det nye Erasmus+ programmet kan studenter få støtte til å ta praksis i utlandet. Helen Gjærde valgte å ta et semester hos UNESCO i Paris.
Hovedinnhold
Helen er 24 år, opprinnelig fra bygden Nedstrand i Nord-Rogaland, men allerede erfaren UiB alumn med fullført mastergrad i naturgeografi. Nå er hun i sitt siste semester av en bachelorgrad i sammenliknende politikk. Tidligere har hun også vært på utveksling ved School of Oriental and African Studies (SOAS) i London. I vår er hun studentpraktikant ved Utenriksdepartementet, og arbeider ved Norges faste delegasjon til UNESCO i Paris, hvor de er to fast ansatte og to praktikanter.
Hvorfor valgte du praksis i utlandet?
- Jeg har tidligere bodd og studert i London, og har derfor opplevd hvordan det er å være en del av et internasjonalt miljø og å bo i en storby i utlandet. Så jeg hadde et stort ønske om å reise ut på ny. Utenriksdepartementets stillinger som studentpraktikant rundt om på ambassader, FN-delegasjoner og lignende er svært ettertraktet av studenter. Særlig innen statsvitenskapen er dette noe vi tidlig hører om. Mange har en drøm om å få tilbud om en slik jobb. Jeg var definitivt en av disse! Jeg har alltid hatt et ønske om å få internasjonal arbeidserfaring, og dette er virkelig en fantastisk mulighet.
Hvordan fant du informasjon om Erasmus+ praksisopphold og din praksisplass?
- Stillingene blir utlyst på regjeringen.no, så da var det bare å sende inn en søknad og vente i spenning på om man skulle bli plukket ut. Jeg hadde tidligere reist på utveksling med Erasmus+, og programmet var også nevnt i stillingsutlysningen. Så da var jeg aldri tvil om at jeg burde sende en søknad. Ved å ta kontakt med studieveileder og erasmuskoordinator ved UiB fikk jeg mer informasjon om Erasmus+ og søknadsprosessen. På nettsidene til UiB finner man også nyttig informasjon.
Hva er arbeidsoppgavene dine hos den norske delegasjonen til UNESCO?
- Arbeidsoppgavene mine er svært varierte. Siden vi er to praktikanter, deler vi UNESCOs fire fagområder mellom oss (utdanning, kultur, vitenskap og kommunikasjon). Jeg har ansvaret for kultur og vitenskap, noe som er svært spennende. Jeg er jo i sluttfasen av en bachelorgrad i sammenlignende politikk, i tillegg til at jeg fullførte en mastergrad i naturgeografi i juni 2015. Så da har jeg mye erfaring fra studiene innen fagområder som klimaendringer, landskap, geoparker, politikk, internasjonale relasjoner og utvikling. Og på UNESCO får jeg bruk for alt! UNESCOs arbeidsområder passer perfekt med mine interesser og min fagbakgrunn, så jeg er kjempeheldig som får lov til å arbeide med noe som er så tett knyttet opp mot studiene. Særlig mastergraden i naturgeografi har kommet til god nytte her i Paris!
- Av andre arbeidsoppgaver har jeg hovedansvar for både nyhetsbrev og facebook-side. Fordelen er at jeg får god trening i å skrive nyhetssaker, og må hele tiden holde meg oppdatert på det som skjer i den multilaterale organisasjonen. Arbeidsdagene på UNESCO varer fra 9-17, mandag til fredag. Men av og til kan møter vare lenger utover kvelden. I løpet av en vanlig arbeidsdag, vil jeg sitte en del på kontoret og skrive rapporter, arbeide med nyhetsbrev eller lese meg opp på ulike relevante saker. Ved den norske delegasjonen får praktikantene delta på de aller fleste møter, noe som er kjempespennende. Jeg synes det er utrolig spennende å få lov til å være med på å representere Norge i en slik setting. Vi har også et svært godt forhold til de andre nordiske delegasjonene, og vi har faste møter med dem for å samarbeide og koordinere strategier.
Hva er erfaringene dine så langt i oppholdet?
- Den største utfordringen er kanskje språket. Jeg kunne ikke fransk da jeg flyttet til Paris, noe som definitivt har vært en utfordring. Men på den andre siden er jo dette en helt fantastisk mulighet til å lære et nytt språk. Og Paris er en fantastisk by, der jeg trives kjempegodt! Ved den norske UNESCO-delegasjonen har jeg virkelig blitt tatt godt imot. Mine kolleger her er svært hyggelige, og hjelper til med alt jeg måtte lure på. Jeg gleder meg virkelig til å gå på jobb hver dag, og føler meg privilegert som får lov til å være her i hele 6 måneder. Paris er først og fremst en nydelig by. Her er det utrolig mye å finne på, og gøy å av og til bare være turist og rusle rundt i gatene. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med både byen og menneskene.
Hva tror du er fordelene med å gjøre praksis i utlandet kontra praksis eller deltidsjobb i Norge?
- Har man muligheten bør man absolutt få seg internasjonal arbeidserfaring. Ved å arbeide i en multilateral organisasjon får man treffe mennesker fra hele verden, får mye kulturelt påfyll og finner en inspirasjon og et engasjement som man kan ta med seg tilbake til Norge. Særlig for studenter og andre som akkurat er ferdig med utdanningen, vil det å få internasjonal arbeidserfaring være midt i blinken! Man opplever mye, både i og utenfor jobben. Etter at man er ferdig utdannet tror jeg det er perfekt å reise ut, da man gjerne ikke har etablert seg enda. Praksis i utlandet er noe jeg absolutt vil anbefale.
Hvordan klarer du deg økonomisk under oppholdet?
- Jeg klarer meg godt under oppholdet. Vi praktikanter får ikke lønn, men et stipend fra Utenriksdepartementet, som nå er på 10 000 kr i måneden for oss som er i Paris. Denne summen varierer fra sted til sted, og beregnes ut ifra byens generelle kostnadsnivå. Med stipend fra Erasmus+ i tillegg klarer jeg meg bra økonomisk. Som studentpraktikant ved delegasjonen får man tilbud om å bo på Cité Internationale Universitaire de Paris. Dette er en slags studentby som ble opprettet like etter første verdenskrig, med formål om å promotere fred og internasjonalt samarbeid. 12 000 studenter bor i 40 ulike hus, der hvert hus representerer et land. På campus bor det for det meste studenter, men også interns, forskere, idrettsutøvere og musikere. Fordelen med å bo her er at det er billig, særlig i forhold til det øvrige prisnivået i Paris. Her kan man også enkelt komme i kontakt med andre nordmenn, dersom man ønsker det. Jeg bor på det belgiske huset, noe jeg er svært fornøyd med. Dette er virkelig et utrolig hyggelig sted å bo, som jeg vil anbefale til alle som studerer eller er praktikanter i Paris.
Hva er planen din etter praksisoppholdet?
- Til sommeren er jeg ferdig med en bachelorgrad i sammenlignende politikk ved UiB. På sikt har jeg et ønske om å ta en mastergrad nummer to i statsvitenskap. Men det blir nok noen år frem i tid, da jeg starter i ny jobb i Jernbaneverket i august: Trainee i prosjektledelse. Dette blir utrolig spennende, og noe jeg virkelig ser frem til! Jeg håper jeg kan få bruk for alt jeg har lært i løpet av praksisoppholdet i Paris.
Har du noen råd til andre studenter som synes det virker spennende med praksis i utlandet?
- Jeg må si at slik arbeidserfaring er svært nyttig. Når man arbeider ved en FN-organisasjon som UNESCO, treffer man daglig folk fra hele verden. Et slikt internasjonalt miljø skaper en forståelse for andre kulturer og språk, som man trolig ikke får noe annet sted enn i FN. Delegasjonene på UNESCO arrangerer ofte mottagelser og andre kulturelle events, der man får et inntrykk av det store kulturelle mangfoldet blant medlemslandene. Man får også svært nyttig språklig erfaring ved å arbeide i utlandet. Å søke på stillingene som studentpraktikant i UD kan jeg anbefale på det varmeste. Stillingene utlyses hvert halvår, og er spredt rundt over hele verden. Å få internasjonal erfaring er midt i blinken, og vil være svært verdifullt når man kommer tilbake til Norge og skal søke andre jobber. Så det er absolutt noe alle bør gjøre! Et tips til studenter som snart skal ut i arbeidslivet er å søke på internships i FN. UNESCO har også egne internships i Paris for nyutdannede og studenter. Skal man flytte til utlandet bør man velge jobb ut ifra egne interesser. UNESCO er helt perfekt for meg, siden jeg har erfaring fra både natur og samfunn fra studiene, så her får jeg brukt litt av alt.