Hjem
Studentsider

Tilrettelegging av studieløpet

Tilrettelegging av studieløpet omfatter tilpassing av lærestedet og undervisningen gjennom studieløpet ditt. Her finner du informasjon om de ulike tilretteleggingstiltakene vi tilbyr.

Tilrettelegging ved UiB

Vi hjelper deg med tilrettelegging!
Produsent:
UiB Studieavdelingen

Hovedinnhold

Tilrettelegging av studieløpet omfatter tilpassing av lærestedet og undervisningen. Dette kan typisk være utvidet frist på innleveringer og obligatoriske aktiviteter, tilrettelagt lesesalsplass, og hvile- eller ammerom. Det er fakultetet du studerer ved som har ansvar for tilretteleggingen av studieløpet.

Av praktiske årsaker, saksbehandler vi søknader om tilrettelegging av eksamen og søknader om tilrettelegging av studieløpet, i ulike deler av universitetsadministrasjonen. Du søker likevel om begge typer tilrettelegging i samme skjema. 

    Ulike tilretteleggingstiltak

    Permisjon

    Et av tilretteleggingstiltakene vi innvilger oftest, er permisjon fra studiet. Dersom du ikke møter opp på eksamen eller obligatoriske aktiviteter, vil det kunne få negative konsekvenser for studieprogresjonen din. Dersom det er en funksjonsnedsettelse, eller et annet særskilt behov som er årsaken til at du ikke kan møte opp, er det viktig at du søker om tilrettelegging slik at dette kan skilles fra vanlig fravær. 

    Fremgangsmåte

    Dersom du har et behov som gjør at du må ta helt eller delvis permisjon fra studiet, er det viktig at du kontakter infosenteret ved fakultetet ditt. Sammen kan du og studieveilederen finne tiltak som passer best for deg og din situasjon.

    Tilrettelagt leseplass

    Dersom du ønsker å sitte på rom med færre studenter, kan du søke om å få en reservert fast plass. Vi har også tilgjengelig leseplasser med hev-senk pulter. Tilrettelagte leseplasser kan være et nyttig tiltak for deg med behov for spesialutstyr og hjelpemidler, økt forutsigbarhet, eller for deg med konsentrasjonsproblemer eller angst.

    Vi gjør oppmerksom på at vi har et begrenset antall leseplasser. Det er ikke alle fakulteter som har faste leseplasser. Tildelt plass gjelder for ett studieår om gangen, fra ca. 15. september til 15. juni. 

    Hvile - og ammerom

    Alle fakultene har hvile- og ammerom. Mange steder er det et krav at du får tilgang gjennom studentkortet ditt for å kunne bruke disse rommene. Dette må du søke om.

    Les mer: Hvile- og ammerom ved UiB 

    Dysleksi

    Dersom du har dokumentert dysleksi og trenger Lingdys for Windows eller Lingpilot for Mac, kan du fylle ut skjema på NAVs nettsider.

    Utredning

    Mistenker du at du har lese- og skrivevansker eller matematikkvansker? Studenter som mangler dokumentasjon, eller som ikke er utredet for lese- og skrivevansker tidligere og som ønsker utredning nå, kan henvende seg til Studieavdelingen på e-post tilrettelegging@uib.no for å bli henvist til gratis utredning. 

    Dersom du har en utdatert utredning, for eksempel gjort på grunnskolenivå, ønsker UiB i utgangspunktet å henvise deg til en ny utredning. 

    Offentlige tilbud utenfor UiB

    Det finnes flere offentlige tilbud som kan bidra til å gjøre hverdagen din enklere.

    • Sammen (ekstern) tilbyr blant annet studentrådgivning, boliger, helsetjenester og aktuelle kurs. De har også flere leiligheter og hybler for studenter med funksjonsnedsettelse. Du kan få hjelp med parkering og transport. 
       
    • Tibi låner ut tilrettelagt litteratur (ekstern) og produserer litteratur i alternativ format for blinde og synshemmede studenter. Du søker selv om tilgang hos Tibi.
       
    • NAV (ekstern) har flere aktuelle tjenester som for eksempel hjelpemiddelsentral og studier med støtte. 

    Mentor fra NAV

    Dette er et tilbud for studenter som har utdanningsstøtte gjennom NAV, og du må kontakte din saksbehandler i NAV om du ønsker dette tilbudet.

    Det å ha en mentor innebærer oppfølging av studiet fra en medstudent. En mentor vil være individuelt tilpasset til ditt behov, men kan for eksempel være en støttespiller som blant annet kan bidra med studieteknikk og struktur av studiehverdagen, og som kan hjelpe med faglig prat og eksamensforberedelser. 

    Personlig studieassistent

    UiB tilbyr personlig studieassistent til studenter med ulike tilretteleggingsbehov, som ikke kvalifiserer til utdanningsstøtte fra NAV. Dette er fordi terskelen for å få hjelp fra NAV er høy.

    Studieassistentene vil være en fast kontaktperson som blant annet vil kunne bistå med strukturering og organisering av studiearbeid, være en samtalepartner og bistå med oppfølging.

    Dersom du tenker at dette er noe for deg, kan du ta kontakt med studieveilederen din.

    Hjelpemidler

    Har du et varig behov for hjelpemidler (over 2 år), kan du kontakte NAV Hjelpemiddelsentral. Har du et midlertidig behov, kan det hende at universitetet har utstyr du kan låne. 

    Teleslynger og IR-anlegg kan gjøre det lettere å følge undervisningen hvis du har hørselsproblemer. En del auditorier og grupperom har også IR-anlegg. Du får låne «smykker» hos AV-tjenesten, og du kan låne det for ett semester av gangen. Du må si fra hvis det er feil på "smykket" eller lydanlegget.