Managing Ethical Norwegian Seascape Activities (MENSA)
MENSA er finansiert av Norges Forskningsråd, og prosjektets overordnede mål er å utvikle en integrert etisk tilnærming til bærekraftig styring av norsk marin ressursbruk.
Hovedinnhold
Nyheter
- MENSA organiserer to arrangement under One Ocean Week 2024 i Bergen: Hva betyr sjøen for deg? 13. april, 12-16 på Festningskaien 1 og Hva slags hav vil vi ha? 15. april, 19-21 på Skoltekaien 1.
- MENSA organiserte det digitale panelet What does the sea mean to you? under UiBs Dag null av Bærekraftskonferansen 2024: The role of universities in transformative change: 7. februar 13.30-15.00. Panelet var gratis og åpent for alle. Les mer om arrangementet her.
- MENSA har for tiden gående en konkurranse om norske sjølandskap! Les mer her. Frist: Verdens havdag, 8. juni 2024.
Om prosjektet
Global forvaltning av marine ressurser tilstreber en bærekraftig utvikling ved å balansere ressursutvinning, bevaring av biologisk mangfold og bred samfunnsaksept. Imidlertid har disse tre filosofiske paradigmene en tendens til å stå som monolitiske søyler i sine tilnærminger til bærekraft, nemlig: rasjonalisering, bevaring og fellesskap.
Følgelig har slike uintegrerte tilnærminger en tendens til å føre til målkonflikter i ledelse og politikk. Disse konfliktene er ofte forankret i konkurrerende økonomiske, økologiske og sosiale verdier. For å få frem disse verdiene relatert til havet, bruker MENSA det integrerende begrepet «seascape», eller "sjøskap" (analogt til landskap) for å antyde de mange skjæringspunktene mellom land og hav, natur og kultur og vitenskap og kunst.
MENSA bruker visuelle fremstillinger for å identifisere forskjellige verdisett hos aktører med interesser for marine ressurser og ressursforvaltning og vanlige borgere i Norge.
MENSAs spesifikke mål er tredelt:
1. Å bidra til en teoretisk forståelse av marine ressursverdier og verdsettelse.
2. Å klargjøre disse verdiene ved å bruke ny metodikk med bilder.
3. Å evaluere verdibaserte kompromisser og ressurskonflikter ved å integrere preferanser fra forskjellige norske interessenter og borgere ved bruk av modellering av verdibaserte scenarier. Kunnskapen som fremskaffes i MENSA kan bidra til etisk styring i skjæringspunktet mellom vitenskap, samfunn og politikk for å løse tvister knyttet til konkurrerende bruk eller beskyttelse av marine ressurser.
MENSA kan tjene som en test på nasjonalt nivå for hvordan man kan forene ulike avveininger av verdier for å oppnå FNs bærekraftsmål (SDGs), her spesielt med fokus på SDG 14 (liv under vann), 15 (liv på land), og 16 (fred og rettferdighet).