Molekylærbiologi
Litteratur- og informasjonsressurser for molekylærbiologi og relaterte fag
Hovedinnhold
Bøker og annet materiale som finnes ved Universitetsbiblioteket finner du via Oria i søkefeltet øverst på siden. De trykte bøkene er oppstilt tematisk etter Dewey-systemet (under), e-bøkene er tilgjengelige så lenge du er tilkoblet nettet via UiB. Er boka utlånt? Har vi den ikke? Finn boka i Oria.no, eventuelt ved å endre søket til "Norske fagbibliotek" eller "Søk i alle kilder". Logg deg på og reserver/bestill. Haster det, kan du skrolle nederst på bokas side for å finne helt fysiske alternativer i det virtuelle biblioteket. Du kan også komme med innkjøpsforslag, om du har litt bedre tid.
Vitenskapelige artikler
En vitenskapelig artikkel forventes å presentere ny forskning eller innsikt. Det er viktig å vite hvor du finner relevante vitenskaplige artiklene for å holde deg oppdatert på et forskningsfelt. Etter hvert bør du også kunne søke systematisk etter vitenskapelige artikler fra et gitt forskningsfelt. Da bør du kjenne til de viktigste litteraturbasene som dekker molekylærbiologi og relaterte fagområder:
PubMed (Medline) Artikkeldatabase som dekker forskningsartikler innen medisin, farmasi og biokjemi.
Web of Science Tverrfaglig artikkeldatabase. Web of Science viser fullstendig referanseliste til alle artikler. Du kan også søke på hvem som har sitert en gitt artikkel.
SciFinder Artikkeldatabase som samtidig inneholder patenter, kjemiske stoffer og reaksjoner. SciFinder er kun tilgjengelig for ansatte og studenter tilknyttet UiB, og krever at du registerer deg med brukernavn og passord. Ved registreringen må du oppgi din UiB e-postadresse. Ta kontakt med biblioteket om du trenger hjelp med registreringen.
Google Scholar er en gratis tilgjengelig søkemotor som er effektiv til gjenfinning av vitenskapelige artikler. Den inneholder akademisk litteratur tvers av disipliner.
Oppslagsverk
Finn boka på hylla: Dewey
Våre bøker er tematisk ordnet på hyllene etter Dewey-systemet. Dermed vil du finne bøker om samme emne på samme hylle. Svært spesialiserte bøker vil kunne få mange desimaler (For eksempel 572.86459 - DNA-reparasjon) mens mer generelle verk har korte koder (572 - Biokjemi). Under ser du Dewey-koder for noen sentrale molekyærbiologiske-emner. Klikk på lekene for litteraturforslag.
Bonustips: Om du sliter med å finne en god bok for ditt tema, kan du få hjelp til å finne gode søkeord og treff med Realfagstermer.
572.6 Proteiner
572.8 Molekylærbiologi, molekylær genetikk
660.6 Bioteknologi
Læringsressurser og verktøy
- Ordbøkene Nynorskordboka og Bokmålsordboka er et digitalt tilbud fra UiB og Språkrådet (finnes som mobilapp)
- Søk&Skriv Guide til informasjonssøk og akademisk skriving, utarbeidet for studenter
- PhD on Track Ressurs for unge forskerer ved norske universitet og høyskoler
- ChemDraw-program for å tegne kjemiske strukturer
- EndNote og andre referansehåndteringsprogram
- NCBI har flere databaser innen bioteknologi og biomedisin, og er også en viktig ressurs for de som jobber innen bioinformatikk
- biOrakel Om du skriver rapport, essay eller annen tekst og har behov for veiledning
Undervisningsstøtte: Biblioteket kan tilby kurs skreddersydd til emner på matnatfakultetet. Ta gjerne kontakt for å høre hvilket innhold vi kan tilby.
Trenger du hjelp? Bibliotekets tjenester
På biblioteket setter vi gjerne av tid til deg dersom du ønsker hjelp med å finne frem til materiale til en oppgave, finne ut av referansehåndtering, eller hvordan du skal henvise til kilder i oppgaven din. Bestill en bibliotekar på dette skjemaet, eller stikk innom meg, Hege Folkestad på kontoret. Jeg treffer deg gjerne i biblioteket, eller vi kan møtes digitalt.
Under finner du noen flere av tjenestene vi tilbyr fra en av våre avdelinger på biblioteket
Referansehåndtering
-Hvordan sitere og referere ulike kilder korrekt i en oppgave
-Hjelp med EndNote eller andre referansehåndteringsprogram
Søk
-Hjelp til å finne kilder for en gitt oppgave eller problemstilling
-Oversikt over aktuelle plattformer og databaser (med styrker og svakheter)
-Dokumentasjon av søk - Uttømmende og presise søk - Patentsøk
Publisering
-Opphavsrettslige problemstillinger knyttet til publisering og bruk av andres intellektuelle arbeid
-Tidskriftavtaler
-Publiseringsfond
Bibliometri
-Analysere faglitteratur ved bibliometriske metoder
-Kritisk refleksjon rundt målemetodene og deres bruk i evalueringsøyemed
-Det nasjonale system for registrering, evaluering og rapportering av forskning og forskningsdokumentasjon (Cristin)
Annen forskningsstøtte