Digital kildekritikk (DIGI101)
Digital kildekritikk et et heldigitalt grunnkurs som tar for seg hvordan du forholder deg til vitenskapelig informasjon i sosiale medier, nyheter, faglitteratur, og kunstig intelligens. Går både vår og høst, og har påmelding hele semesteret.
Hovedinnhold
I kurset Digital kildekritikk får du verktøy for å navigere kritisk i en verden av fakta, meninger, påstander og argumenter formidlet gjennom ulike medier. Her utforsker du hvordan vitenskapelig tenkemåte kommer til syne i faglitteratur, og hva som skiller informasjon fra misinformasjon. Du lærer enkle grep for å undersøke og vurdere informasjon, påstander og kilder, og å gjenbruke dette i oppgaveskriving.
- Kurset er i hovedsak rettet mot deg som ny student, og tar ca. 4 timer å gjennomføre.
- Gjennomfører du alle modulene og sluttquizen vil godkjent resultat registreres i Studentweb ved semesterslutt.
Mål og innhold
Emnet gir verktøy til å navigere kritisk i en verden av fakta, påstander og argumenter som du møter i ulike medier. Her vil du utforske hvordan vitenskapelig tenkemåte kommer til syne i faglitteratur, og hva som skiller informasjon fra misinformasjon. Du lærer enkle grep for å finne og vurdere informasjon, påstander og kilder, og å bruke dette i oppgaveskriving i henhold til akademisk praksis. I tillegg blir du kjent med hvordan du kan forholde seg til KI-verktøy som ChatGPT.
Læringsutbytte
Studenten skal ved avsluttet emne ha følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Ved fullført kurs vil studenten kunne:
- identifisere akademiske grunnverdier,
- beskrive prinsipper for kildekritikk og kritisk refleksjon rundt vitenskap og vitenskapsformidling,
- forklare hvorfor og hvordan man benytter andres arbeid i eget akademisk arbeid,
- gjengi grunnleggende regler for opphavsrett i en akademisk sammenheng,
- gjøre rede for muligheter og utfordringer knyttet til bruk av KI-verktøy i studiene.
Ferdigheter
Etter kurset vil studenten kunne
benytte relevante metoder for å kritisk vurdere vitenskapelig informasjon i ulike medier.
navigere effektivt i tilfanget av faglitteratur og kilder via egnede søkeverktøy.
bruke andres arbeid i sitt eget akademisk arbeid, inkludert å lage henvisninger og referanseliste i samsvar med akademiske standarder.
Generell kompetanse
Etter kurset vil studenten
- vise forståelse for vitenskapelige holdninger og betydningen av et kildekritisk perspektiv på all informasjon, uavhengig av fag, medium og metodikk,
- bære med seg innsikt om hva det betyr å være en del av det akademiske fellesskapet.
Mer informasjon
Digi101 er del av UiBs emnepakke i digitale ferdigheter (DIGI). Kurset er utviklet av Universitetsbiblioteket i samarbeid med Institutt for filosofi og førstesemesterstudier.
Dersom du er emne- eller programansvarlig, og ønsker å knytte DIGI101 til fagundervisning, så ta gjerne kontakt med oss i kursredaksjonen. Vi kan også gi deg som uderviser tilgang til et speilbilde av kurset, dersom du vi ta en nærmere titt på det. digi101@uib.no