Home
The University Gardens

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
BERGEN BOTANISKE HAGE

Platanlønn (Acer pseudoplatanus)

Risiko: SVÆRT HØY

Platanlønn
Photo:
Artsdatabanken

Main content

 

Kjennetegn:Stort langlevd skygge- tålende lønnetre (20-35 m)
Plantefamilie:Lønnefamilien
Opprinnelse:Sør- og Mellom Europa
Vokseform:Stort tre
Spredning:Selvpollinerte frø med vinger
Bekjempe:Hindre frøspredning
Avfallet:Frø i restavfall

Platanlønn er et langlivet og stort tre med frøformering. Delfruktene har vinge og kan spre seg over noe distanse med vind. Arten har sin hjemlige utbredelse i Sør- og Mellom-Europa, og kom inn til landet som prydtre.

Platanlønn ble sådd i en hage på Hop i Bergen i 1765. I 1778 var disse trærne «temmelig» store og hadde allerede hatt frøproduksjon i 3-års tid.

Arten koloniserer både lauvskog og barskog, invaderer overlatt kulturmark, og forekommer i så store mengder at den har fortrengningseffekt, bl.a. i konkurranse med enkelte sjeldne/sårbare planter (f.eks. barlind). Arten er skyggetålende, blir frøsettende ved lav alder (ca 15 år mange steder), har stor frøproduksjon, er selvpollinerende og sprer seg lett til områder som er preget av forstyrrelse (f.eks. veikanter, blottlagt mark). I slike områder kan den over tid danne nærmest rene bestander.

Platanlønn vurderes til svært høy økologisk risiko på grunn av kombinasjonen mellom et stort invasjonspotensial og store negative økologiske effekter.

Les mer her: Artsdatabanken