Home
The University Gardens

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
BERGEN BOTANISKE HAGE

Sitkagran (Picea sitchensis)

Risiko: SVÆRT HØY

Sitkagran
Photo:
Artsdatabanken

Main content

 

Kjennetegn:

Stort bartre med stikkende nåler

Plantefamilie:

Furufamilien

Opprinnelse:

Vestkysten av N-Amerika

Vokseform:

Langlevet bartre

Spredning:

Frø

Bekjempe:

Hogge ned og hindre frø

Avfallet:

Restavfall eller brennes

Sitkagran er et stort tre som kommer fra vestkysten av Nord-Amerika. Sitkagrana finnes typisk i et relativt kjølig og fuktig klima, og finnes ofte på relativt veldrenert, surt jordsmonn.

Sitkagran er importert som produksjonsart til kystskogbruket, men er også brukt til leplantninger og noe som park- og hagetre. Første plantinger av sitkagran angis til ca. 1890 i Vest-Agder, Rogaland og Hordaland. I perioden 1960-75 var utplantingen av sitkagran på sitt høyeste, og det ble plantet ut nesten 25 000 dekar årlig.

Sitkagran blir frøbærende i ung alder, og sprer seg med små, lette frø tilpasset vindspredning og har større og hyppigere frøproduksjon enn vanlig gran.

Sitkagran vurderes å ha stor økologisk effekt, da de går inn i en rekke naturtyper, inkludert de rødlistete naturtypene kystlynghei og kystnedbørsmyr. Konkurranse og tilstandsendring er de viktigste mekanismene.

Les mer her: Artsdatabanken