Home
UiB Apprentice

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
LÆRLING VED UNIVERSITETET I BERGEN

Våre lærefag

Les mer om våre lærefag.

Lærlinger som samarbeider
Photo:
UiB

Main content

Per i dag har UiB disse lærefagene:

  • Byggdrifterfaget
  • Dyrefaget
  • Gartnerfaget
  • IT driftsdaget
  • Service- og administrasjonsfaget

Les mer om våre lærefag

Byggdrifterfaget

Som byggdrifter har du ansvar for at bygninger og anlegg holdes vedlike på bærekraftig vis, alik at systemene fungerer for de som skal benytte dem.

Byggdrifterfaget er et særløp, som betyr at du har ett år på videregående skole og tre år i lære.

Illustrasjon av læreløpet for byggdrifter
Photo:
Utdanning.no

Byggdrifter ved UiB

Som lærling i byggdrifterfaget ved UiBs Eiendomsavdeling kan du få arbeide med en bygningsmasse som spenner fra museum til avanserte laboratoriebygg, fra nye teknologiske bygg til fredede kulturminner. Du kan også få ta del i et samarbeid med dyktige fagmiljøer om viktige utviklingsoppgaver for hele universitetet. Du kan forvente en hverdag med varierte og spennende arbeidsoppgaver.   

På driftsområdene hos oss er det ansatt folk med høy kompetanse innenfor flere fagfelt. Du vil samarbeide med kollegaer som har bakgrunn fra blant annet tømrerfaget, rørleggerfaget og elektrofag.  

Som lærling vil du utvikle en helhetsforståelse for tekniske installasjoner i bygg, og hvordan de fungerer. Du vil også få innsikt i hvordan drifte og vedlikeholde bygg med fokus på miljø- og energibesparende tiltak. Lærlinger hos oss utvikler et bredt nettverk og blir kjent med mange personer innen relevante fagområder.    

Viktige egenskaper

Du bør være praktisk anlagt og kunne løse små og store oppgaver på en rasjonell måte. Som byggdrifter må du kunne arbeide strukturert, selvstendig, men også ha evnen til å samarbeide med andre. Vi ønsker lærlinger innen byggdrift som har motivasjon, et ønske om å yte, samt nysgjerrighet og et ønske om å lære mer.

Annosnebilde for byggdrifterfaget
Photo:
UiB

Dyrefaget

Dette er et yrke som innebærer stell, omsorg og praktisk håndtering av dyr (utenfor tradisjonell landbruksproduksjon) hvor det er nødvendig med god kunnskap og erfaring med dyrevelferd og dyrehelse. 

Det handler om å drive næring med opplevelser, tjenester og produkter knyttet til dyr og dyrehold. Faget skal forberede deg på å levere kvalitet til oppdragsgivere og kunder, og gi sikkerhet for dyrevelferd og folkehelse. Faget skal videre gi samfunnet tilgang på tjenester og produkter som dekker behov hos alt fra private dyrehold til viktige samfunnsfunksjoner med dyr. Faget skal òg utdanne omstillingsdyktige lærlinger som dekker behovet dyrenæringa har for kompetent arbeidskraft, og som møter krav forvaltninga stiller til kompetanse i arbeid med dyr.

Dyrefaget ved UiB

Vårt arbeid med dyr er basert på høye etiske standarder. Dette sammen med human behandling av dyr, bidrar til bedre forskning og undervisning ved UiB. Vår dyreavdeling er godkjent av Mattilsynet og er dessuten akkreditert av AAALAC International. 

Ved UiB jobber du med praktisk håndtering, stell, omsorg og pleie av dyr med utgangspunkt i dyrevelferd og dyrehelse. 

Arbeidsoppgaver kan være:

  • stell og pleie av dyr
  • arbeide med helsefremmende og forebyggende tiltak for dyrs fysiske og mentale velferd
  • drifte og holde ved like dyreanlegg, lokaler og innredning
  • vurdere, selektere, trene og forberede dyr for ulike miljø, bruksområder og aktiviteter
  • jobbe med tjenester og produkter knyttet til dyr
  • yte kundeservice gjennom kommunikasjon, veiledning og instruksjon
  • administrativt arbeid som journalføring, dokumentasjon og rapportering
  • gjøre rede for faktorer som påvirker økonomi, kundetilfredshet, arbeidsmiljø og kvalitet

Les mer om dyreavdelingen herwww.uib.no/fg/dyreavdelingen (lenke åpnes i nytt vindu).

Viktige egenskaper

Du må være glad i dyr, og like å være sammen med dyr. Du må være tålmodig og omsorgsfull, og være god på samarbeid og kundeservice. Det er også viktig at du er selvstendig og kan ta viktige beslutninger på egenhånd om noe skulle oppstå.

Du må ha gode observasjonsevner og et godt blikk for dyrenes behov. Det er viktig å være omsorgsfull og tilpasningsdyktig overfor både dyr og kunder. 

Annonsebilde for dyrefaget
Photo:
UiB

Gartnerfaget

Gartnerfaget handler om å produsere og vedlikeholde planter til både mat og dekorasjon og å beplante og vedlikeholde grønne områder. Det handler også om å utvikle og bevare felles naturressurser, biologisk mangfold og miljø for framtidige generasjoner. Og faget skal gi deg kompetanse i å omsette planter og forberede dem til framtidig yrkesutøvelse i gartnernæringen.

Gartnerfaget skal bidra til å forvalte tradisjoner og mangfold i gartnernæringen. Faget skal videre bidra til kunnskap om produksjon av mat og planter som samfunnet etterspør i nåtid og framtid og til å utvikle kompetanse til å utføre arbeid etter gartnernæringens krav til kvalitet, miljø, etikk, kretsløpstankegang og bærekraftig utvikling. 

Gartneren er en fagperson med god kunnskap om planteproduksjon. Det kan være vekstklima og planteformering, med ulike teknikker på ulike stadier i plantenes vekst og utvikling. Som gartner har man også kunnskap om bruk og vedlikehold av nødvendig produksjonsutstyr.

    Gartnerfaget ved UiB

    Som lærling i Gartnerfaget ved UiB vil du jobbe ute hele året ved universitetshagene. Universitetshagene består av Muséhagen, Arboretet og Bergen botaniske hage - også kjent som Bergens tre botaniske hager

    Arbeidsoppgaver kan være:

    • Produksjon og vedlikehold av plantevekster utendendørs og i regulert klima.
    • Arbeidsledelse, produksjonsplanlegging, kulturregnskap og logistikk.
    • Klimastyring, vanning, gjødsling og formering med ulike teknikker, tilpasset ulike stadier i plantens vekst og utvikling.
    • Bruk og vedlikehold av rasjonelt teknisk utstyr tilpasset den enkelte produksjon.
    • Kvalitetsvurdering, høsting, pakking og lagring av planteprodukter.
    • Planlegging, tilrettelegging og gjennomføring av integrert plantevern.

    I hagene jobber det både gartnere og forskere ved UiB. Vi kuraterer og utvikler samlingene som forskningsprosjekt ved Universitetsmuseet, UiB og eksternt. Vi viser frem de vakreste plantene, vi bevarer truede planter for fremtiden, og vi bruker våre planter i formidling og undervisning. 

    Les mer om Universitetshagene her: www.uib.no/universitetshagene (lenke åpnes i nytt vindu).

    Viktige egenskaper

    Du er interessert i planteliv (spesielt botanikk, økologi og kjemi) og liker å være ute. Du trives med praktiske arbeidsoppgaver, er nevenyttig og nøyaktig. Du evner å stå på når marked, vær og sesong tilsier det. Du er opptatt av å stadig lære, og er nysgjerrig også på vedlikehold av nødvendig produksjonsutstyr.

    Illustrasjon av gartnerfaget ved UiB
    Photo:
    UiB

    IT-driftsfaget

    IT-driftsfaget handler om å drifte stabile, sikre og effektive IT-tjenester som muliggjør verdiskaping og utvikling av virksomheter. Det handler også om ferdigheter i brukerstøtte for å fremme virksomhetens effektivitet og konkurranseevne.

    Faget skal gi deg kunnskap om tidsriktig teknologi, bidra til forståelse av IT som verktøy og hvordan IT brukes konstruktivt gjennom praktiske arbeidsoppgaver. IT-driftsfaget handler om å designe og drifte IT-løsninger i samfunnet som ivaretar informasjonssikkerhet, personvern, brukervennlighet og tilgjengelighet til nødvendige tjenester.

    IT-driftsfaget ved UiB

    Universitetet i Bergen har lang erfaring med å ha IT-lærlinger. Du vil få opplæring og oppgaver tilrettelagt etter IT-driftsfaget sin læreplan. 

    UiB trenger gode IT-løsninger, og ikke minst gode ansatte som kan drifte dem og gi veiledning i dem. Det kan være alt fra trådløst nettverk, lagringstjenester, adgang- og innloggingsløsninger, nettverksservere og programvarer. 

    Arbeidsoppgaver kan være å

    • hjelpe og veilede de som skal bruke IT-systemene
    • overvåke, drifte og feilsøke infrastrukturen (servere/nettverk)
    • hjelpe til med å videreutvikle bedriftens IT-systemer
    • installere og vedlikeholde forskjellige programvarer
    • dokumentere og lage rutiner for hvordan IT-systemene skal brukes

    Viktige egenskaper

    Du bør være serviceinnstilt og løsningsorientert. Du må være interessert i teknologi, inneha en teknisk forståelse og en nysgjerrighet på å lære mer. Du må kunne samarbeide med andre og være flink til å kommunisere, samtidig som du evner å arbeide selvstendig. I tillegg bør du være strukturert i arbeidet, og ha en motivasjon og et ønske om å yte.

    Annosnebilde for IT driftsfaget
    Photo:
    UiB

    Service- og administrasjonsfaget

    Service- og administrasjonsfaget handler om å koordinere og utføre administrative driftsoppgaver. Videre handler faget om å tilpasse informasjon og kommunikasjon til ulike brukere, medarbeidere og ledere i en virksomhet. Basert på målene og kjerneoppgavene til bedriften man jobber i, skal faget bidra til å utvikle administrative tjenester som dekker behovene til dens brukere, virksomheten og samfunnet.

    Faget skal bidra til å utdanne selvstendige og omstillingsdyktige service- og administrasjonsarbeidere som planlegger, gjennomfører, dokumenterer og vurderer eget arbeid, og som kan bidra til en effektiv og bærekraftig drift av virksomheter.

    Service- og administrasjonsfaget ved UiB

    Basert på målene og kjerneoppgavene til UiB skal faget bidra til å utvikle administrative tjenester som dekker behovene til våre brukere, virksomheten og samfunnet.

    Som lærling ved UiB kan du ha svært ulike arbeidsoppgaver avhengig av hvilken enhet du jobber i. Men i all hovedsak dreier det seg om service, kundebehandling og kontoradministrative oppgaver.

    Arbeidsoppgaver kan være å

    • besvare e-post og telefoner
    • håndtere post
    • service, kundebehandling og brukerstøtte
    • enkel saksbehandling
    • gjøre bestillinger
    • økonomi- og regnskapsarbeid
    • planelgge arrangementer, kurs og konferanser
    • registrere timelister, fakturaer og lignende

    Det er nødvendig med gode datakunnskaper innen f.eks. tekstbehandling, regneark, presentasjons- og kontorstøtteverktøy, samt kunnskap om regelverk. Men nødvendig opplærling vil bli gitt.

    Opplæringen og arbeidsoppgavene i læretiden vil tilpasses deg og din læreplass etter læreplanen for Service- og administrasjonsfaget. 

    Viktige egenskaper

    Innen service- og administrasjonsfaget må du kunne arbeide strukturert og effektivt. I perioder kan du oppleve tidspress og korte tidsfrister, og det er viktig å kunne håndtere dette. Du jobber i et serviceyrke og må like å hjelpe andre, både kolleger og kunder. Service- og administrasjonsmedarbeidere må også kunne uttrykke seg godt skriftlig og muntlig, og kunne arbeide selvstendig og systematisk. 

    Annonsebilde for service- og administrasjonsfaget
    Photo:
    UiB