Forsker på miljøvennlige energibærere og produkter fra biomasse
Førsteamanuensis ved Kjemisk institutt, Camilla Løhre, forsker på lagring av grønn energi og verdiskaping fra fornybar biomasse, som del av en "grønn stilling" finansiert over statsbudsjettet.
Main content
- Vi er helt avhengige av å endre hvordan vi forsyner verdens befolkning med energi, materialer og produkter. Jeg mener at vi ikke finner én løsning som dekker alle utfordringer, men at vi må bruke en kombinasjon av flere muligheter og teknologier for å dekke behovet vårt, sier førsteamanuensis ved Kjemisk institutt, Camilla Løhre.
Biomasse kan gi miljøvennlig energi og produkter
Løhres forskning kombinerer kjemiske prinsipper med livsløpsanalyser. Målet er å bruke kjemi for å utvikle flere bærekraftige energibærere og verdifulle kjemiske plattformer - eller kjemiske forbindelser - fra biomasse som matavfall, trevirke, kloakkslam og marine vekster.
- Utvikling av selektive og effektive omdanningsstrategier til bærekraftige produkter står sentralt i arbeidet, sier hun.
Førsteamanuensisen forteller at vi så langt i den grønne omstillingen har kartlagt en rekke fornybare ressurser som kan bidra til å dekke noe av energibehovet vårt.
- Men vi er også avhengige av å utvikle bærekraftige alternativer for mange viktige materialer, kjemikalier og legemidler, som i dag stammer fra fossile kilder, sier hun, og legger til:
- Det er her kjemisk kompetanse og forskning på oppgradering av eksisterende ressurser i biomasse og sidestrømmer - altså materialer som blir til overs som del av produksjonen av et produkt - kommer inn i bildet. Biomasse og avfallsstrømmer i overskudd er unike som utgangspunkt på grunn av sin kjemiske sammensetning og utallige tilpasningsmuligheter. Dette krever utforskning og kartlegging.
Molekylære «byggeklosser»
Løhres forskning kan bidra til en grønnere utvikling, ved at man gjennom kjemisk kompetanse kan få ny kunnskap om hvilke muligheter og ressurser vi disponerer i naturen selv - og hvordan fossile kilder kan byttes ut med fornybare ressurser. Hun mener at en større grad av råstoff fra rester og sidestrømmer kan oppgraderes til effektive, sirkulære og bærekraftige løsninger.
- Mange produktstrømmer kan omdannes lokalt og inngå som del av et energiregnskap i et bioraffineri, men flere prosesser, eksempelvis i næringsmiddelindustrien og legemiddelindustrien, er avhengig av bærekraftige byggesteiner helt ned på molekylært nivå, forteller hun.
- Mye av min forskning fokuserer derfor på utviklingen av grønne molekylære «byggeklosser», også kalt kjemiske plattformer, slik at nødvendige grønne produkter når markedet - og gjør oss mindre avhengige av fossile ressurser.
Ønsker mer samarbeid med næringslivet
I årene fremover mener hun det er behov for en større grad av tilgang og kjemisk kartlegging av biomasseressurser og sidestrømmer, for å kunne oppdage nye muligheter. Her ønsker hun en større grad av kunnskapsutveksling mellom næringslivet og forskningen.
- Vi må øke og spre kunnskap rundt produkt- og markedsbehov. Vi må utvikle sirkulære og tilpassede omdanningsstrategier, effektivisere omdanningen og sikre bærekraft ved å se på hele livsløp. For å få til dette kreves tverrfaglige tilnærminger, og det blir viktig med finansiering av forskning som fremmer tett samarbeid og dialog mellom F&U-sektoren og næringsaktører, sier Løhre.