Home
The University Gardens

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Main content

Denne vakre Rhododendron-arten vidt utbredt i varmtempererte strøk fra Thailand, Laos og Burma gjennom Kina til Taiwan og Japan. Den er ikke helt vinterherdig og må dyrkes innendørs i vårt land. Men den har vist seg velegnet til å dyrkes i potte, og lar seg drive fram til blomstring i kort dag.

Flere arter har vært krysset med Rhododendron simsii, og dermed er det foredlet fram en mengde kulturformer med mer eller mindre fylte blomster i farger som spenner fra rødt over rosa til hvitt, og som blomstrer overdådig til jul. I milde vintre kan slike potteazaleaer overleve utendørs, men tåler dårlig vintre med varierende frost og tøvær, eller streng frost.

Juleasalea har vært i bruk siden slutten av 1800-tallet, og er nest etter julestjerne, den nest mest solgte juleblomsten her i landet. Den er ikke så vanskelig å dyrke, bare man passer på med vanningen. På den ene siden skal den ha rikelig med vann i blomstringstiden og må ikke tørke ut, på den andre siden må den ikke stå for lenge med røttene i vann, da råtner de og jordfluene får gode forhld. Dessuten vil den ha en lys, men ikke for varm plassering. Utpå våren kan den plantes på en lun plass i hagen, og så kan den tas inn neste vinter. Men å få den til å overleve fra én jul til den neste gjennom flere år, er krevende, og er vel helst for dem med ekstra grønne fingre!

Tekst: Per H. Salvesen