Unified Protocol: En transdiagnostisk behandling
Emosjonelle lidelser som angst og depresjon er en stor folkehelseutfordring. Det finnes mange virksomme behandlinger rettet mot enkeltdiagnoser. Utfordringen med disse er at det er tidkrevende for behandlere å lære seg en manual for hver diagnose. I tillegg har personer som søker hjelp ofte ulike vansker samtidig.
Hovedinnhold
Unified Protocol (UP) er en innovativ transdiagnostisk behandling som retter seg mot det som er felles for ulike psykiske lidelser, nemlig vansker med å regulere følelser. Behandlingen gir ferdigheter i å forstå og håndtere egne følelsesmessige reaksjoner, slik at disse blir mindre til hinder for å leve det livet en ønsker. Internasjonalt er det over 70 kliniske studier som viser at UP har god effekt på angst, depresjon, emosjonsregulering og livskvalitet. Her er en norsk introduksjonsartikkel om UP.
Hvem er vi?
Vi er et team av psykologspesialister og forskere ved Institutt for klinisk psykologi. Vi har utstrakt erfaring med kliniske studier på utfall og prosesser i ulike typer psykologisk behandling. Vi er opptatt av å øke kunnskap om de følelsesmessige vanskene som kjennetegner ulike psykiske lidelser. Vi er sertifisert som terapeuter og instruktører i UP, med kompetanse til å veilede og sertifisere andre i modellen. Vi holder jevnlige innføringskurs i UP for studenter og fagfolk.
Forskningen vår
UP-Bergen forsker på virkningen av og prosessene i denne behandlingen. Vi har en bred metodisk tilnærming - fra psykofysiologiske mål til kvalitative intervjuer.
Vi har gjennomført en gjennomførbarhetsstudie i klinikken her på UiB hvor vi så på utbytte og deltakererfaringer i et mixed-methods design.
I et pågående prosjekt ser vi på utbytte av behandling i et større pasientutvalg. Vi undersøker også mulige virksomme prosesser i behandlingen, inkludert psykofysiologiske mål på emosjonsregulering. Vi gir også studenter på profesjonsstudiet opplæring i UP, for å se om de kan utføre behandlingen med tilstrekkelig kompetanse. Studien gjennomføres i samarbeid med Helse Bergen innen rammene av prosjekt dobbeltkompetanse, med to stipendiater involvert.
Europeisk forskningssamarbeid
I oktober 2024 deltok vi på det første møtet i det europeiske nettverket for forskning UP – EurUP. Der møtte vi dyktige kollegaer fra Danmark, Tyskland, Spania, Portugal og Romania. Målet med nettverket er legge til rette for samarbeid om forskning. På sikt ønsker vi også å utforme en felles søknad om EU-midler til et prosjekt for å nå flere mennesker med emosjonelle lidelser.
Klinisk nettverk for UP i Bergensområdet
Våren 2022 arrangerte vi den første opplæringen i UP her til lands. Den ble ledet av Nina Reinholt, en erfaren forsker og kliniker fra Danmark. I etterkant av dette har gruppebehandling med UP blitt tatt i bruk i tre DPS i Bergensområdet, samt ved studenthelsetjenesten Sammen Psykisk Helse. UP-behandlere herfra møtes fire ganger i året. Her deler vi erfaringer og gir hverandre kollegaveiledning.
Opplæring i UP
Vi tilbyr innføring i UP gjennom en to dagers workshop. Deltakerne blir her kjent med behandlingsprinsippene i Unified Protocol, og får konkret trening på å ta disse i bruk i et gruppeformat. Denne grunnleggende innføringen gjør det mulig å gå i gang med behandlingen i egen kliniske hverdag. Vi har hittil gjennomført to opplæringer: Høsten 2023 ved Oslo Universitetssykehus, og våren 2024 her på Alrek Helseklynge. Neste workshop er planlagt i mars 2025.
Oversettelse av UP-manual
Denne høsten arbeider vi med å oversette behandlingsmanualen i UP til norsk. Det inkluderer både en veileder til terapeuter, og en arbeidsbok for pasienter. Forhåpentligvis vil disse bøkene bli tilgjengelige i løpet av 2025.