Hjem
For ansatte

Vurdering for vitenskapelig ansatte

Sidene under Vurdering for undervisere gir deg innspill eller støtte til vurderingsformer, eksamen, hvordan bruke Inspera Assessment, hvordan lage eksamensoppgaver og digitale vurderingsprosesser.

Hovedinnhold

Vurderingsform

Vurderingsformen i et emne skal gi mulighet for å måle hvor godt studentene har tilegnet seg læringsutbyttet i emnebeskrivelsen.
Rammene for undervisning og vurdering i et emne er vedtatt i emnebeskrivelsen og både emneansvarlige og administrative skal forholde seg til det som står der. Vi kan gjøre endringer til bestemte frister, ta kontakt med din studieadministrasjon for å få vite mer om dette.

Tenke nytt om vurdering?

UiB sin strategi for 2023-2030 om vitenskapelig kvalitet sier at UiB skal «sørge for god støtte til undervisere og fleksible rammer for varierte undervisnings- og vurderingsformer».

Dersom du ønsker hjelp til å finne en egnet vurderingsform kan du kontakte UiB læringslab.

Det finnes også fagpersoner rundt om på UiB som har prøvd ut nye vurderingsformer, så diskuter gjerne med kollegaer og bli med på foredrag og UiB læringslab sine Labfrokoster som er relevant. Ved UiB har vi flere Sentre for fremragende utdanning - SFU | Studiekvalitet | UiB som jobber med kvalitet i både undervisning og vurdering. Hent gjerne inspirasjon og hjelp fra disse miljøene.

Du finner noen tanker rundt vurdering samlet på siden Alternative assessment – Teaching and Learning in the Digital Age (uib.no)

Arild Raaheim gir tre spørsmål som kan hjelpe på veien til å finne en god vurderingsform for hvert enkelt emne. Se gjerne 40 alternativer til skoleeksamen også.

  1. Hva er siktemålet med vurderingsformen?
  2. Hvordan kan vurderingen støtte studentenes læring og være med å skille mellom ulike prestasjoner?
  3. Hvordan kan vurderingen og vurderingsformen være med på å utstyre studentene med kunnskap som er viktig for senere læring og vurdering av egen kompetanse.

Inspera Assessment er vurderings- og sensurverktøy ved UiB

Ved UiB bruker vi Inspera til eksamen og til sensurregistrering for ulike vurderingsformer. For støtte og inspirasjon til hvordan bruke Inspera, se stegene "Lage eksamensoppgaver" og "Vurdering".

Du logger inn i Inspera ved ditt ditt vanlige UiB brukernavn og passord (bruk knappen "Logg inn med Feide") på https://vurdering.uib.no/admin. Se FAQ nedenfor dersom du får opp beskjeden "Access denied" eller andre feilmeldinger, eller ta kontakt med eksamen@uib.no.

FAQ

Jeg har problemer med å logge inn

  • Pass på at du logger inn via riktig adresse (vurdering.uib.no/admin).
  • Sjekk at du har valgt Logg in med FEIDE dersom du er internt ansatt ved UiB. Pass på at du har valgt registrert bruker dersom du ikke er internt ansatt ved UiB, selv om du har FEIDE konto ved en annen institutsjon.
  • Pass på at du har valgt rett FEIDE tilhørighet dersom du er internt ansatt ved UiB.
  • Se Glemt passord dersom du har glemt passordet ditt.

Jeg har glemt passordet mitt eller ikke mottatt passord

  • Dersom du er internt ansatt skal du logge inn med FEIDE og bruke ditt vanlige brukernavn og passord. Dersom du har glemt denne informasjonen må du ta kontakt med IT-avdelingen.
  • Dersom du er ekstern sensor og ikke har fått tilsendt passord eller har glemt passordet kan du benytte "Glemt passord" funskjonen nederst på innloggingssiden. Du vil motta passordet ditt innen 30 minutter via epost.

Jeg får opp melding om "Access denied"

  • Dersom du får melding om "Access denied" betyr dette at du ikke er gitt noen roller i systemet. Du må da ta kontakt via UiBHjelp og melde inn hvilke roller du skal ha i systemet.

Jeg får opp melding om at jeg ikke kan redigere oppgavesett fordi det brukes av noen andre

  • Dersom du får medling om at du ikke kan redigere oppgavesett fordi det brukes av noen andre, så må du be personen som du får melding om at har oppgavesett åpent trykke på fanen "Oppgaver" opp på den blå linjen for å gå ut av oppgavesettet.

Jeg ønsker å delta på kurs i Eksamensløsningen

  • Ta kontakt med studieadministrasjonen ved ditt insitutt/fakultet dersom du ønsker opplæring i Inspera. Dersom du ønsker mer opplæring enn de kan gi melder du ønsket inn i UiBhjelp.