Utvalgte arkeologiske utgravingsprosjekter.
Arkeologer ved museet har gjort et sensasjonelt funn av en såkalt hellekistegrav som trolig er 4000 år gammel - altså fra 2000 år før Kristus da vi i Norge startet med jordbruk og like gammel som pyramidene i Egypt. - Det er første gang, og helt spesielt i norsk målestokk, at det er funnet en sikker...
På Kvalsund i Nerlandsøy, Herøy kommune har UiB undersøkt en boplass fra midten av yngre steinalder (3000-2350 f.Kr) som har gitt spektakulære funn med dekorerte skiferspisser, økser , haitenner og rav fra Baltikum.
Ved arkeologiske registreringer i tilknytning til planene om ny E16 er det på Espeland utenfor Bergen gjort det største funnet av gull fra forhistorisk tid på Vestlandet på over 50 år.
Gennem de seneste uger har Universitetsmuseet i Bergen udført arkæologiske undersøgelser ved gården Ose i Ørsta kommune på Vestlandet. Et stort område er åbnet op og her er der påvist tætte spor efter jernalder bosætning. Specielt markerer sig en klynge langhuse fra yngre jernalder og tidlig...
Universitetsmuseets arkæologiske frigivningsundersøgelse ved Etnesjøen blev gennemført i sommermånederne i 2013. ...
De to siste ukene av april 2020 ble det gravd ut en liten gravrøys fra romertida (0-400 e.Kr) på Ytre Fosse i Alver kommune. I senter av røysen ble det funnet rester etter en kremasjon.
Samleside for Sotrasambandprosjektet.
Ringformet tunalegg fra vikingtid avdekket på Hjelle, Oppstryn.
Spor etter en samlings og markedsplass fra Vikingtid på Bjørkum i Lærdal. Undersøkt i 2009.
Klimaendring og snøsmelting fører til at spor etter steinalderens høyfjellsjakt på reinsdyr kommer frem idag igjen etter 6000 år.
Sommeren 2000 gjennomførte Bergen Museum en arkeologiske flateundersøkelse på Mona terrassen på Eide i Gloppen. Det var spor etter et kokegropfelt og tre bygninger fra jernalder.
Den 10000 år gamle boplassen i Djupadalen lå i steinalderen innerst i en smal fjordarm på ca to kilometer, som strakk seg ut til Sagvågsfjorden.
Da det ble klart at Skiparviken var aktuell for utbygging til boliger, dro arkeologer fra Hordaland fylkeskommune ut for å sjekke området for forhistoriske kulturminner. De var spesielt på jakt etter kystboplasser fra steinalder, siden havnivået den gang stod minst 10 meter høyere enn i dag, og...
3D- dokumentasjon av steinbruddet fra steinalder på Hespriholmen.
Et sjeldent ringformet tunalegg fra vikingtid på Voss.
Utgravingene på Skarstein i Stryn kom i stand på grunn av planlagt utbedring av fylkesveien. Fra tidligere er det kjent forhistoriske funn og graver i området. Ett av funnene som ble gjort var en dobbelgrav fra 700 tallet.