Hjem
Institutt for global helse og samfunnsmedisin

Nyhetsarkiv for Institutt for global helse og samfunnsmedisin

Ph.d.-studentene Shanshan Xu pg Robin Mzati Sinsamala fra Grønne områder, luftforurensning og helse (GAP) forskningsgruppen deltok på Urban Transitions 2024-konferansen som ble holdt fra 5. til 7. november i Sitges, Spania, en konferanse i tråd med GAP sitt fokus på helseeffektene av eksponering for luftforurensning og grønne områder.
Den 14. oktober 2024 vedtok EU-rådet formelt et revidert direktiv om utendørs luftkvalitet (AAQD). Denne avgjørende lovgivningen innfører strengere grenser for viktige luftforurensere som partikkelformet materiale (PM2.5, PM10), nitrogenoksid (NO2) og ozon (O3), og er bedre i tråd med Verdens helseorganisasjons (WHO) luftkvalitetsretningslinjer fra 2021.
I Norge diagnostiseres i underkant av 500 nye tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen hvert år. Halvparten av de som diagnostiseres er under 50 år og ca. 2/3 er kvinner. Forekomsten er stigende både i Norge og globalt. Heldigvis er prognosen svært god for mange, og de fleste kureres med kirurgi alene. Da kirurgisk behandling ofte innebærer fjerning av hele skjoldbruskkjertelen, er permanent... Les mer
Forskningsdagene 2024 ble arrangert i Bergen i regi av Norges forskningsråd i slutten av september i år. Institusjoner fra hele Bergensområdet stilte opp i sentrum for å gjøre seg synlig og tilgjengelig for det vanlige publikum. Fra IGS deltok SEFAS og FAM på hver sin arena.
PhD-studentene Shanshan Xu og Robin Mzati Sinsamala fra Life-GAP-prosjektet deltok nylig i det 35. årlige European Education Programme in Epidemiology (EEPE), som ble holdt fra 19. juni til 14. juli 2023.
PhD-studentene Shanshan Xu og Robin Mzati Sinsamala fra Life-GAP-prosjektet presenterte sin forskning på European Respiratory Society (ERS) kongressen i Wien, Østerrike, i september 2024.
Professor Ane Johannessen, leder for forskningsgruppen Grønne områder, luftforurensning og helse (GAP), er partner i Klimahelseinitiativet (CHI) ved Universitetet i Bergen (UiB).
Under innspillsmøtet til den kommende stortingsmeldingen om bærekraftsarbeid i Norge, som ble holdt 16. september 2024 i Bergen, presenterte professor Ane Johannessen viktige innsikter om hvordan bærekraftige løsninger kan integreres i byplanlegging og folkehelse.
I september 2023 presenterte forskningsgruppen for grønne områder, luftforurensning og helse (GAP) sine nyeste forskningsresultater på European Respiratory Society (ERS) Congress i Milano, Italia, med fokus på eksponering for luftforurensning og grønne områder og deres påvirkning på helseutfall.
Aarhus i Danmark var vertskap for årets årlige møte i Respiratory Health in Northern Europe (RHINE) den 15.–16. april 2024.
Forskningsgruppen Grønne områder, luftforurensning og helse (GAP) hjalp til med organiseringen av en viktig hot topic-sesjon under European Respiratory Society Congress (ERS) 2024 i Wien, med fokus på endringspotensialet som urbane miljøer har for lungehelse.
Forskningsgrupper fra Europa møttes i Wien, Østerrike, for å styrke samarbeidet om viktige prosjekter innen respiratorisk helse.
– Dette vil ha en stor innvirkning på helsen og livskvaliteten til millioner av mennesker som bor i lavressursområder, sier professor Mustafa om tildelingen fra Norges forskningsråd.
Senter for tverrprofesjonell samarbeidslæring (TVEPS) mottar 12 millioner til forskning: – For oss betyr det veldig mye å endelig få lov til å forske på det vi gjør og å kunne løfte kunnskapen på dette feltet, sier leder av TVEPS, Ane Johannessen.
Svein R. Kjosavik, forskningsleder ved Allforsk, forskningsgruppen for allmennmedisin og samhandling, samt avdelingsoverlege ved akuttmottaket, er utnevnt til professor ved Universitetet i Bergen, med arbeidssted Vestlandslegen ved Stavanger universitetssjukehus.
Å være utsatt for luftforurensing over lang tid og å ha lite grøntområder rundt seg, øker risikoen for å bli innlagt på sykehus med luftveislidelse, viser ny UiB-studie.
Jenter som starter å bruke snus før de har fylt 15 år, har om lag tre ganger så høy risiko for å få symptomer på astma, viser en ny studie fra Universitetet i Bergen.
Flere forskere med tilknytning til Det medisinske fakultet og Institutt for global helse og samfunnsmedisin, skrev tidligere i år en artikkel om hvordan enkelt hilsning kan fremme læring for legestudenter i sykehuspraksis. Den artikkelen ble av John Hopkins University School of Medicine kåret til must-read-artikkel i juli.

Sider