Studerer roboter i praksis
Roboter og kunstig intelligens er kanskje ikke det første man forbinder med sampol, men under sitt praksisopphold hos Skatt Vest er det nettopp disse fenomenenes nytteverdi for Skatteetaten Mari Kleiven Lyngvær undersøker.
Hovedinnhold
Hvorfor valgte du praksis?
Jeg ønsket en litt annen studiehverdag med litt mer variasjon og andre utfordringer. I tillegg hadde jeg veldig lyst til å se hvordan jeg kunne utnytte kompetansen SAMPOL har gitt meg så langt.
Hva er det beste og mest utfordrende med praksisplassen din?
Det beste og det mest utfordrende kommer litt hånd i hånd. Som praksisstudent hos Skatt Vest får man mye frihet, men det stiller også krav til å jobbe selvstendig og effektivt. Det er veldig kjekt å få jobbe såpass selvstendig, legge opp sine egne dager og styre arbeidet med rapporten selv. Samtidig krever det at man er strukturert og at man tar initiativ. Dette har gått veldig fint på en praksisplass hvor de rundt deg passer på at du trives og tar deg seriøst. Å få spørsmål og være med i debatter er gøy, men det krever at man jobber og tar det på alvor.
Hvordan ser en normal arbeidsdag ut for deg, og hvilke arbeidsoppgaver har du hatt?
Jeg har fått en egen kontorplass i det åpne landskapet hvor staben jeg er hos sitter. Der sitter jobber jeg stort sett med rapporten gjennom arbeidsdagen, ved å lete etter dokumenter og data som er relevant, kontakter og avtaler møter med personer som har kunnskap på feltet, samt å delta selv på møter og konferanser. Noen konferanser er over Skype, men jeg har også fått deltatt på arrangement utenfor kontorplassen. Jeg får mye tid til å jobbe med rapporten, men i tillegg til den får jeg følge opp andre prosjekter. Dersom det dukker opp interessante temaer underveis, får jeg mulighet til å diskutere og presentere det for de ansatte. Det er alltid noe spennende som skjer, og man bygger opp ny og ikke minst spennende kunnskap.
Alle praksisstudenter skriver en praksisrapport. Hva handler din om?
Min praksisrapport handler om noe som kalles robotprosessautomatisering og kunstig intelligens. Jeg ser på hvordan automatiserte prosesser som blir utført av roboter og kunstig intelligens fungerer i praksis, og hvilke utfordringer og hvilke muligheter som ligger der for Skatteetaten.
Vil du anbefale praksis til andre studenter?
Ja absolutt! SAMPOL-studiet kan til tider være et tungt studium med masse tid på lesesal med nesen ned i en bok. Dette er en veldig fin mulighet til å gjøre noe nytt. Det er også veldig mange som er usikker på hvordan man kan bruke kompetansen man opparbeider seg. Praksis er en god mulighet til å se hvilke muligheter man har, og ikke minst til å vise seg selv hva man faktisk sitter inne med av kunnskap og kompetanse – særlig etter store og tunge fag som MET102 og SAMPOL115.
Publisert av Mariana Q. Rød
(Denne artikkelen ble publisert i 2018 eller tidligere)