Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
KARRIERE

Førstekonsulent i Bergen kommune

Jørgen Dysvik Bjørke leverte sin masteroppgave i sammenliknende politikk våren 2023. Nå jobber han som førstekonsulent i Bergen kommune.

Hovedinnhold

Jeg opplever at sampol-masteren har gitt meg viktig kompetanse innenfor politiske prosesser, offentlig forvaltning, metode, statistikk og analytiske ferdigheter som er etterspurt på arbeidsmarkedet.

Hvor jobber du nå og hva jobber du med?

Jeg jobber som førstekonsulent hos Seksjon kommunikasjon. Avdelingen jeg jobber innunder heter Innbyggerservice, som er publikumsmottaket til Bergen kommune. Her betjener vi både kommunens hovedsentralbord, samt et fysisk tjenestetorg hvor vi bistår innbyggerne med søknader til kommunale tjenester, forstå sine vedtak, og gir digital veiledning. Vi er også førstelinjen til Boligetaten, så vi arbeider tett opp mot NAV. Jeg er i tillegg statistikkansvarlig for avdelingen, innholdsansvarlig for vår kjære chat-bot, Kommune-Kari, og avdelingens kontaktperson for Bystyrets kontor.

Hva er det beste og det mest utfordrende med jobben din?

Det fineste med jobben er definitivt det å jobbe så tett opp mot innbyggerne og være kommunens ansikt utad. Personene vi møter befinner seg i vidt ulike livssituasjoner. Jeg finner det veldig givende at jeg kan bruke min kompetanse til å hjelpe folk med å få god informasjon og tilgang til de kommunale tjenestene de har behov for.

På samme måte kan dette også sies å være det mest utfordrende med jobben. Bergen kommune er en svært kompleks organisasjon, og som administrativ enhet er den også Norges største (da Oslo er delt inn i bydeler). Det tar både tid og tålmodighet å bli kjent med organisasjonen og få oversikt over de ulike tjenestene. Over tid bidrar dette til faglig bredde og gjør oss til kjemperessurser i kommunen.

På hvilken måte drar du nytte av utdannelsen din ved Sampol i jobbsammenheng?

Gjennomgangen vi hadde i SAMPOL306 om ulike myndighetsnivåer (kommune, fylke og stat), og ikke minst ulike styringsmodeller (byparlamentarisme), ga et kjempegodt fundament for denne jobben.

Jeg opplever også at opplæringen jeg fikk i statistikk i SAMPOL305 har gitt meg en verktøykasse jeg har dratt god nytte av, og har bidratt til kvalitet i arbeidet. Jeg opplever at det var stor interesse både på avdelingen, og på tvers av kommunen, da jeg presenterte den første analysen av bruksstatistikken vår. Dette har gjort at vi kan gå mer inn i tallene og komme med målrettede tiltak til å forbedre tjenestene våre. Det er motiverende å jobbe systematisk når vi kan se konkrete resultater.

Opplever du at utdannelsen din har gitt deg kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?

Jeg opplever at sampol-masteren har gitt meg viktig kompetanse innenfor politiske prosesser, offentlig forvaltning, metode, statistikk og analytiske ferdigheter som er etterspurt på arbeidsmarkedet. Det må likevel understrekes at det er en ganske allsidig utdannelse hvor vi ofte konkurrerer mot søkere fra andre fagdisipliner (som jus og økonomi). Det er derfor viktig at vi selger oss inn og tydeliggjør ovenfor potensielle arbeidsgivere utbyttet av å ha statsvitere i staben.

Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb?

Som en allsidig utdannelse, vil sammenliknende politikk gjøre deg aktuell for karrierer innenfor et bredt spekter av sektorer. Med andre ord, så er det en utdannelse som er litt hva du gjør den til. Jeg opplever at det du gjør på siden av studiet er helt avgjørende for dine karrieremuligheter. Få deg gjerne erfaringer spisset inn på de områdene du synes er interessante som du kan tenke deg å jobbe videre med ved endt studium.

For min del var det et stort pluss at jeg hadde hatt praksis hos Næringsseksjonen i kommunen gjennom SAMPOL290, og at jeg hadde jobbet hos Innbyggerservice under Stortingsvalget i 2021. Dette gjorde meg godt kjent med kommunen som organisasjon, hvordan de arbeidet, og ikke minst ga det meg et godt nettverk. Siden en stor andel av innbyggerne vi bistår er flyktninger og asylsøkere, opplevde jeg det også som svært nyttig å ha jobbet som vitenskapelig assistent for PROTECT-prosjektet ved Sampol, og at jeg har vært lokallagsleder for FN-studentene Bergen.