Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Utveksling

Rekordmange masterstudenter på utveksling

Mer enn 20% av studentene på Sampol-masteren er på utveksling denne våren.

Henrik Andersen på en amerikansk fotball-stadion i Chapel Hill, USA.
Foto/ill.:
Privat. På bildet: Henrik Andersen på en amerikansk fotball-stadion i Chapel Hill, USA.

Hovedinnhold

Som student på masterprogrammet i sammenliknende politikk kan man dra på utveksling. Mulighetene er mange for hvor man kan dra. Norden og Europa gjennom Nordplus og Erasmus+-ordningene, men også til et annet kontinent gjennom en av UiBs mange bilaterale avtaler.

Til vanlig reiser det mellom én og tre masterstudenter på utveksling på vårsemesteret, men i år er det hele syv stykker. Disse befinner seg i Danmark, Frankrike, Polen, Sverige og USA.

Eventyrlyst

Henrik Andersen er en av masterstudentene som har valgt å dra på utveksling denne våren. Han gjennomfører utvekslingen ved Chapel Hill i Nord-Carolina, USA og har store forventninger til semesteret.

– Jeg gleder meg til å se hva USA har å by på. Også håper jeg at jeg sitter igjen med opplevelser og venner for livet, noe som ser lovende ut etter en fantastisk start her i Chapel Hill, sier Andersen.

Tidligere har han vært på utveksling til Leeds, noe som ga mersmak.

–Jeg valgte å dra på utveksling på grunn av eventyrlyst. Jeg har alltid elsket å reise, og etter mitt forrige utvekslingsopphold i Leeds i England i 2022 var jeg fast bestemt på at dette er noe jeg vil gjøre igjen. Det er utrolig givende å bli kjent med nye mennesker fra andre land, og oppleve nye kulturer. Spesielt syns jeg den amerikanske collegekulturen virket verd å utforske!

Når vi spør hvorfor han tror så mange fra hans kull valgte å dra på utveksling avslører han at han selv hadde gjerne hadde en finger med i spillet.

– Dette er en sjelden mulighet som antagelig ikke kommer igjen. Ingenting er galt med Bergen som studieby, men et avbrekk og variasjon fra den vanlige hverdagen er nok fristende. Selv har jeg snakket varmt om utveksling med mine medstudenter, og håper jeg har gitt noe inspirasjon!

Kan være på grunn av pandemien

Instituttleder ved sammenliknende politikk, Leiv Marsteintredet, er svært fornøyd med at så mange har valgt å ta et semester utenlands.

–Det er svært gledelig at mange på master nå benytter seg av de gode mulighetene til utveksling. Sampol-studentene har alltid hatt en sterk tradisjon for utveksling på bachelor, og det er kjekt å se at studentene nå også ønsker å kombinere master i Bergen med utveksling, sier Marsteintredet.

Hvorfor så mange velger å dra på utveksling på masteren i sammenliknende politikk i år er han mindre sikker på.

–Det er vanskelig å si. Instituttet har lenge jobbet med å informere godt om mulighetene for utveksling og det kan hende at noen av de nyere utvekslingsavtalene vi har laget, som den med UNC Chapel Hill, er særlig interessante for våre studenter. Og det kan ha noe med at dagens masterstudenter i mindre grad hadde mulighet for utveksling i sine bachelorstudier på grunn av pandemien og dermed ønsker å ta dette igjen.

Videre oppfordrer han studenter til å fortsette å dra på utveksling.

–Selv om vi har et svært godt masterprogram ved Sampol, så får man andre erfaringer med lengre utenlandsopphold, både kulturelt, språklig og faglig. Dette kan være veldig berikende for studentene som reiser, enten det er på utveksling eller for feltarbeid og datainnsamling.