Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Nyhet

Reisebrev fra Athen

Hvert år får Sampol-studentene mulighet til å dra på studietur til et selvvalgt sted. I år valgte studentene ved europastudier å dra til Athen.

Europastudier i Athen
Foto/ill.:
Privat

Hovedinnhold

For europastudier var Athen et naturlig reisemål.

Sett med EU-briller er Hellas et spennende land. Det er stor skepsis mot EU, og et av flere Europeiske land som beveger seg i en mer autoritær retning. Forskjellene i landet er store, og den største industrien, shipping-sektoren sitter med mye av den avgjørende makten. De eier også de største avisene, og kan bestemme hva slags nyheter folket skal få se. Og, ikke minst, det har en behagelig temperatur i februar da turen fant sted.

Hellas’ beliggenhet og nærhet til andre deler av verden, gjør det også til en migrasjonsmetropol i krisetid. Det merket man særlig ved flyktningkrisen i 2015, da antallet flyktninger som kom sjøveien var over 850 000.

Foruten de interessante politiske perspektivene Hellas gir, er det også et viktig historisk sted. Dette lærte vi allerede de første ukene av studiet da temaet var antikken. Athen er velkjent som demokratiets vugge, på grunn av et reisverk 500 år f.Kr. der innbyggerne kunne samles og si sin mening. Det er på samme fjell at Sokrates sitt fengsel befinner seg, og vi gledet oss veldig til å tusle rundt i hans fotspor.

Turbulent start

Vi merket fort at turen var planlagt uten særlig med forkunnskaper om Athen. For da vi gikk av metroen fra flyplassen, innså vi at hotellet vårt lå i et strøk som politiet hadde gitt opp. Vi var omgitt av forlatte bygg og åpenlys kriminalitet.

«Vel vel,» tenkte reiselederne mens vi fikk skeptiske blikk. Før vi sa:

– Vi får se på dette som læring og en øvelse i å sette resten av byen og livet i Norge i perspektiv.

Resten av planleggingen var heldigvis bedre. Første middag var kjempehyggelig og fant sted på en sjarmerende nabolagsrestaurant, og det ga oss et riktigere frempek på resten av turen.

Tettpakket program

I løpet av uken hadde reiselederne planlagt besøk hos det greske parlamentet, forelesning ved Dr. Thomas Husøy på Det norske institutt i Athen, besøk hos den norske ambassaden i Hellas og Kypros, forelesning om Hellas sitt forhold til Tyrkia fra 1800 til i dag, og en hel del museumsbesøk.

Det var et spennende opplegg. Det som skilte seg særlig ut var forelesningen vi var invitert til av Det norske institutt i Athen. Dr. Thomas Husøy presenterte deler av arbeidet med doktorgraden sin, som han fikk støtte til av instituttet. Forelesningen handlet om hvordan mytene i antikkens Hellas var med på å forme steds-identitet i antikkens nåtid. Det var utrolig lærerikt, selv om det nok var litt lengre ned i pensum enn vi har kommet, enn så lenge. Instituttet stilte med snacks og noe leskende!

Studieturfølget på besøk ved den norske ambassaden i Athen.
Foto/ill.:
Europastudier

Besøket hos ambassaden var også svært interessant og lærerik. Nestleder ved ambassaden, Christian Grotnes Halvorsen, og studentpraktikant, Annelin Sødal, fra jussen på UiB hadde en veldig interessant presentasjon og samtale om Hellas. De presenterte både utenriks- og innenrikspolitikk og rollen til ambassaden oppe i det hele. Annelin snakket også litt om Utenriksdepartementets praktikantordning ved ambassader i hele verden.

Turen gikk naturlig nok også innom annet arkeologisk museum, krigsmuseum og selvfølgelig Akropolis. Her må vi skryte av EU som har gjort det gratis for alle EU-borgere under 25 å besøke. Det var utrolig spennende å få se arkeologiske funn fra antikken, og se for seg hvordan det var å leve på den tiden.

Noen studenter fant også tid til å dra på fotballkamp for å se Panathinaikos mot Aris Thessaloniki. Kledd i drakt og nysgjerrige briller fikk de servert fantastiske 90 minutter, der Panathinaikos dro det i land med 2-0.

Det var utrolig spennende og lærerikt å besøke et EU-land som Hellas. Vi lærte om oss selv og hverandre, og er absolutt noe vi kan anbefale andre. Det var spennende å være i et EU-land som skiller seg så betraktelig fra vår Norge.

Takk for turen, europastudier og Institutt for sammenliknende politikk!